Dabas – Kalocsa - Hullámzás és vészes infarktus veszély

A Kalocsa elleni utolsó hazai mérkőzés kiemelkedő jelentőségű volt, hiszen hosszú menetelés után játékerőben hozzánk közelebb eső csapat látogatott el városunkba. Az ellenfél időközben erősített, és többek között a csapatába építette Boda Pétert, aki az utánpótlás válogatott kerettag, így a mérkőzés mégsem tűnt túlzottan „könnyűnek”. A mérkőzés lélektanilag nehéznek ígérkezett, de mindenféleképpen meg kellett nyerni.

A mérkőzés kiválóan indult, a határozottabb védekezésből vissza tudtunk indulni, és Tasnádi Ákos közvetett indításokkal jelentős előnyt alakított ki (7 perc 6:2). A felállt fal elleni játékunk azonban továbbra is gyenge átütő erőt mutatott, védekezésünkben a kezdeti roham után elmaradtak az ütközések és a sáncok, ezért a 13 percben már nagyon gyorsan megfordult az eredmény és 7 : 6 – ra alakult. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mérkőzés elején elért gyors vezetés, ha nem lép át a kritikus 7 gólos határon, akkor szinte mindig visszafordul az eredmény a lélektani hatások miatt.

A 16 percben már vészesen közel került az eredmény 9:9, így időt kellett kérni (18.10), de a helyzet azonnal nem javult. Az ellenfél balátlövője Beszedics lövései akadálytalanul szálltak át a centrumban védekező játékosok felett. A 20 percben már 9:11 volt az állás, ezt súlyosbította az ekkor kihagyott bűntető, a lélektani előnyt meglovagoló Kalocsa Boda eredményes előindulásaiból egyre növelte előnyét (21 perc 10:13). A védekezésben történt váltást követően a 29 percre (15 : 13) sikerült visszafordítani a mérkőzést. Az utolsó percekben zuhogtak a gólok először a 30 percben 15 :14 – re módosult az állás, majd a 30 percben 17:15 – re sikerült elhúznunk. Hihetetlen hullámzások jellemezték mindkét csapat teljesítményét.

A szünetben nem dicsértem meg, a biztos vezetést kezükből gyorsan kiengedő játékosaimat, de úgy tűnik a „fejmosás” nem használt kellőképpen. Egyik fő célunk az előindulást végző Boda letámadása volt.

A második félidő elején az ellenfél ismételten átlőtte a centrumot és a 38 percben ismét négy góllal vezetett, hat gólt lőttek zsinórban (17:21). Ez a sorozat azonban számukra sem volt tartható, a 40 percben feljöttünk 20 : 21 – re, sőt az emberfölényes helyzeteket kihasználva a 44 percben egalizáltunk 23 : 23. Ezt követően felváltva estek a gólok, többször egyaránt felvetődött az elhúzás és az összezöttyenés esélye, de mégis tartottuk magunkat. Az 54 percben megint az ellenfél vezetett 28:30 – ra, amit nagy erőfeszítéssel az 56 percben ismét ledolgoztunk 31:31.

Az időkéréskor felkészültünk minden eshetőségre és elhatároztuk a végletes kockáztatás felvállalását.

Az 58 percben egy góllal előnybe kerültünk 32:31, ekkor az ellenfél edzője kért időt (58.29). A Komló elleni tapasztalatok bázisán, amikor is az ellenfél legrutinosabb játékosa Dömös szerezte meg a Komlónak a vezetést, most felkészültünk a legeredményesebb lövő semlegesítésére, és ha szükséges az azonnali visszatámadásra. Az utolsó 2 perc, az első félidő végétől eltérően, nem hozott gólt. Az ellenfél még egy utolsó időntúli szabaddobással rongálta az idegeket, de végül is sikerült begyűjteni a rendkívül fontos két pontot. Az öröm az izgalmak hatására vegyült más érzésekkel is, mert bár módunkban állt korábban bebiztosítani a győzelmünket, ez végül is csak nagyon nagy küzdelem árán sikerült. Tasnádi Ákos 12 gólja (2 büntető) sokban hozzájárult a győzelemhez. Védekezési hibáinkat jelzi Beszedics Roland 11 gólja  (3) - akit emberfogással átmenetileg fogtunk is, és Boda Péter 13 főképpen közvetlen indításos gólja. Medve Róbert játékvezetése korrekt volt.

A végeredmény számunkra kedvező alakulása, jelentős előrelépés (32:31), de teendőink számosak…

- most már „csak” - továbbra is - emelkedni kell.

A kishitűségnek immár nincs itt az ideje, aki nem küzd teljes energiabedobással és koncentrációval, és maximális akarással, az most tartósan háttérbe kerül értékítéletemben!

fotóalbum

video1  mpg 4,2 Mb
video2 
mpg 3,6 Mb
video3 
mpg 7,2 Mb