2007. július

Testületi ülés napirendje 2007.07.25

Már csak egy hét és indul a Rádió Dabas!

Július 30-án hétfőn reggel nyolc órakor fog megszólalni az első helyi rádió Dabas körzetében, válaszolta kérdésünkre Németh István, akit a Dabas Rádió beindításával bíztak meg. Az eddig kihelyezett reklámtáblákon kívül nem terveznek egyenlőre nagyobb hírverést a rádiónak, elmondása szerint a szájhagyományon alapuló propagandában bíznak a leginkább. Akkor hát terjesszétek ti is: Rádió Dabas 93.4, július 30., hétfő reggel 8 óra!

A dabasi tűzoltóparancsnokság hírei

2007. július 23. 14:29: Az M5-ös autópálya Inárcs és Újhartyán közötti szakaszán újraéledt a tűz a tegnapi erdőtűz nyomán. Az Inárcsi lehajtó és Újhartyán között forgalom lassítás van érvényben az autópályán, várható a forgalom torlódása is. Jelenleg közel 15 tűzoltóautó dolgozik a helyszínen, ha a szél erősödik valószínűleg le kell zárni az autópályának ezt a szakaszát.

Dabas térségében is ugyanúgy, mint országosan tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ennek értelmében nem szabad tüzet gyújtani az erdőkben és azok 200 méteres körzetében. A tilalom a kijelölt tűzrakó helyekre is érvényes. A magánterületeken, házak udvarán is fokozott óvatossággal kell eljárni, ne kockáztassuk családi házunk épségét egy grill party miatt. Vigyázzunk környzetünkre, ne dobjunk ki égő cigarettát autó, vagy vonat ablakból!

2007. július 22. 11:45 az M5-ös autópálya Újhartyán és Inárcs között le van zárva, nem lehet felhajtani egyik irányból sem a pályára. A két település közötti szakaszon kigyulladt az erdő aljnövényzete, a tűzoltók jelenleg is dolgoznak, az uralkodó szélirány miatt az autópálya közvetlen környezete is érintett.

Székelyföld - Kodály Emléktúra

2007. augusztus 4-től augusztus 17-ig tizenhárom székelyföldi települést, Kodály Zoltán 1910-es évek beli népdalgyűjtő körútjának állomásait fogja felkeresni 35 dabasi és Dabas környéki túrázó, a Határok Nélkül - Magyartól Magyarig Kultúrális és Turisztikai Egyesület szervezésében.

Dr. Katona Edit gyermekorvos válaszol

A hosszantartó hőség megviseli a felnőtteket, és a gyerekeket egyaránt. Sokszor nehéz eldönteni, hogy mi lehet a baja az újszülöttnek, vagy pár hónapos babának, ha nyugtalan, sokat sír a nagy melegben.
dr. Katona Edit gyermekorvost kérdeztem arról, hogy mire kell nagyon figyelni az átlag feletti hőmérséklet, és a nyári kánikula idején.

Adománygyűjtés a dévai gyermekotthon támogatására

 

És egyszer csak szól a rádió...

Méghozzá a Dabas Rádió, a 93.4-ös hullámhosszon. Halgassátok!

A tervezettnél kicsit később ugyan, az eredetileg június 16-ra tervezett indulás helyett július 30-án indul a Dabas Rádió műsorának sugárzása. A frekvenciát a dabasi önkormányzat nyerte el, 2006-ban. A helyi rádió beindításával Németh Istvánt a kalocsai Korona Rádió alapítóját és ügyvezetőjét bízta meg az önkormányzat. A rádió munkatársai: Újvári Tibor, Szehofner József, Kancsár Krisztián, Moldován Ágnes, Szabó Róbert.

Halgassa mindenki!

„Jójárt” Fajt Benő

A skóciai Inverness városa és Újhartyán közötti, nagyjából négyezer-ötszáz kilométernyi távolság kerékpáron való megtételére vállalkozott, az idén negyvenkilencedik évében járó újhartyáni Fajt Benő, akit mindenki „Jójjárt” Benőként emleget a faluban.
Hat defektje volt az út során, kétszer kellett külső gumit cserélnie és egyszer pedig az egyik pedált. Tavaly nyáron Párizsból kerekezett haza, ahová a barátai vitték ki autóval.
Most is, ugyanúgy, mint tavaly Párizsból, mindenféle háttértámogatás, nyelvtudás nélkül, egyedül, egyszál biciklivel tette meg a távolságot. Az útvonal Skóciától, Anglia déli részéig, majd Franciaország, Svájc, Bázel érintésével, Olaszország, Velence, Triest, Ljubljana, Letenye, Nagykanizsa, Gárdony, Újhartyán.

Képek a hazaérkezésről:

Köszöntés a falu főterén

Az első interjú

Loch Ness ide igen messzi van

Barátai vacsorával várták

Mindenki hozzátett valami finomat

 

Mire figyeljünk a kánikulában?

Nyár van. A rádió és televízió csatornák napok óta szajkózzák a kánikulához kapcsolódó vészjeleiket, a hőségriadóról szóló információktól megriadva kissé ijedten figyeljük az eseményeket. A meleg nyáron és a hideg télen szerintem normális. Természetesen a rendkívüli melegre fel kell készülni, és a hőséghez nekünk is alkalmazkodni kell, legfőképpen a berögzült szokásaink megváltoztatásával. Pergel Lászlót, az Országos Mentőszolgálat Dabasi kirendeltségének vezetőjét kérdeztük arról, hogy mit javasol, hogyan vészeljük át a következő forró napokat?

Motoros és gépkocsizó rendőrjárőrök Pest megyei versenye

Yamaha, BMW, Aprilia motorokkal, Opel és Skoda járőrautókkal vonulnak fel a verseny résztvevői július 11-én szerdán 10 órakor Dabas központjában a résztvevők...

Csalók Dabas környékén

Általában az áram, vagy gázszolgáltató embereiként mutatkoznak be, elsősorban idős emberekhez próbálnak bejutni...

 

2007. június

Áldozatsegítő szolgálat Dabason

Ingyenes jogi tanácsadás, beadványok és keresetlevelek megírása, ügyvédi segítség Ügyfélfogadás a Dabasi Polgármesteri Hivatalban augusztus 16-án, október 18-án és december 20-án délelőtt 10 órától 13 óráig

Képviselő-testületi napirend 2007. június 12. - rendkívüli testületi

Miért nehéz demokratává válni? - Pap László

Az ember nem demokratának születik. Hosszú szocializációs folyamat hatására válhat esetleg azzá...

Hínárkeringő - Magyar Norbert

"A Rock halott."- mondogatták bőszen a kilencvenes évek közepén a már mindent látott és hallott zenehiénák...

Magyarok bárhol... Myanmar - Németh László

„Háromféle ember van. Az egyik, aki tud számolni, a másik, aki nem!” mondja a régi vicc. Tényleg háromféle ember van...

Gyereknevelés, ó! - Papné Gogolák Márta

Tehetetlen szülők, tétova pedagógusok panaszkodnak, méltatlankodnak, keseregnek: szörnyűek ezek a mai gyerekek

Képviselő-terstületi napirend 2007. május 23.

2007. május

Képviselő-testületi ülés 2007. május 23.

Térfigyelő-felügyelő rend(szer)

A Városháza épületére szerelt webcamera segítségével folyamatosan nyomonkövethető mi zajlik a Szent István téren. Az alábbi linkre kattintva élő közvetítést láthatunk a főtéri eseményekről. A biztonsági kamera percenként frissíti a képet, és két perces lemaradással mutatja az eseményket.

http://213.222.153.151:3501/~scinet/index.html

És hogy néz ez ki San Francisco utcáin? 1.katt ide
2. közelíts rá, amíg meg nem jelenik egy sárga figura
3. kattints rá
4. járd be San Francisco-t. A kékkel jelölt utcákon tudsz végigmenni, működik még New York, Las Vegas, meg egy pár amerikai nagyvárosban is.

Lehet, hogy mégis figyelnek minket?

Képviselő-testületi ülés 2007. április 25.

Az ALDI és a TESCO Dabason. Az ALDI (ha valaki még nem tudná) a Penny Markethez hasonló profilú és megjelenésű diszkont áruház. A különbség az árukészletben van illetve, hogy ennek általában nem piros a teteje... a cikk folytatása


A bevásárlóközpontok tervezett helyszíne térkép

Képviselő-testületi ülés 2007. március 28.

A területi ellátási kötelezettségről

Arról, hogy ki milyen betegséggel hova fordulhat, a háziorvosok tudnak felvilágosítást adni. Erre a táblázatra kattintva, megtalálhatják azokat az adatokat, amelyek a területi ellátási kötelezettséget illetően mutatják, hogy a Dabasiak milyen betegség esetén, melyik kórházhoz fordulhatnak. A beutalást szabályozó rendelet szerint a beutaló orvos elsősorban a lakóhely, vagy a tartózkodási hely szerinti, a területileg illetékes járóbeteg-szakrendelésre, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézetbe tudja a beteget beutalni.
Háziorvost a jövőben is szabadon választhatunk, és ha az ellátás költségének a 30 százalékát, (de maximum 100 ezer Ft-ot) megfizetjük, természetesen a kórház munkarendjétől eltérően is választhatunk orvost.
Hétvégén a szakszerű orvosi ellátás a szokásos ügyeleti rend szerint, de súlyosabb esetekben a kiemelt kórházakban az év minden napján 0-24 órában működő szakszerű ügyelet várja a betegeket.
Az új ellátórendszerről és a területi ellátási kötelezettségekről az alapvető információkat mindenki megtudhatja a háziorvosától, vagy a Dr. Info telefonszámán (06-40-374636) vagy a www.terapia2007.hu honlapon.
Forrás: http://www.oep.hu

Vicces, de már nem sokáig: http://superdream...blogter.hu/?post_id=140187

Láncfűrésszel a Tesco ellen

2005 (!) június 6-án jelent meg az Index.hu internetes oldalon az alábbi cikk. Akkor még volt remény arra, hogy Dabas nem lesz klónváros. Most könnyű elképzelni, milyen lesz a magyarországi helyzet néhány éven belül...

Akárki meglássa, karácsonykor már az új Tescóban vásárolunk.

Újra itt a Tesco Dabason, és úgy tűnik nem is vette észre senki, csak én. Biztos rajtam kívül is sokan tudják, de azok hallgatnak az ügyről.
Pedig ha Dabason nyit a Tesco, az itt is alaposan átalakítja a vásárlói szokásokat, ebből következően pedig a helyi kereskedők életét...

Ha én zászló volnék

Hogy tegyünk ki magyar zászlót?

Olvasónapló Hogyan legyünk indiánok?

Képviselő-testületi ülés 2007.02. 28. + Napló

Anya csak egy van

Egyesületi közgyűlés 2007. 03. 7-én

2007. évi költségvetés

Képviselő-testületi ülés 2007. február 14.

Képviselő-testületi ülés 2007.01.31.+ NAPLÓ

Alacsonyan szállnak a repülőgépek Dabas felett

Valahol Európában

Zeneajánló: Skream

Filmajánló: Szabadság, szerelem

Filmajánló: Volver

Képviselő-testületi ülés - 2006. december 13.

Köz megse hallgatás

Az ajándék önkormányzati zászlók elhelyezése - top 30

Rácz Nándor: Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Dabasért 2006

Pap László: Arányok

Kocsír Anikó: Ifjúsági hónapkérdés
Mit olvasol ma?

Rácz Judit: Könyv ajánló

Kiss István: Csavargásunk Németországban

A Táncsics Alapítvány

Olvasói levél: Kamaszkori bandázás Dabason

Magyar Norbert: Amerikana

Rédei Ágnes: Negyven éve szolgálatban

Szívd fel begyem: Kakas Hangár Záró Parti sorozat

Matus Mária: Változások

Bálint Mónika: Dabasi Zenekarok – Police Linet

2006. október

DABAS települési választás eredményei

Ön kormányoz, váltson!

Önkormányzati választások 2006.
Választás van és van választás

B. Harsányi Nóra: Néma áldozatok
Gombár Orbán: Politika vagy nem politika
Pap László: Kampány helyett
Egyesületünk programja

Papné Gogolák Márta : Mamák és babák
Kocsír Anikó: A hónap kérdése fiataloknak - Mit jelent számodra a barátság?
Matus Mária: Az inCORRECT
Matus Mária: Nyaralás

Magyar Norbert: ZeneAkadémia - Sziget 2006
Rácz Judit: A sári rétes
Rácz Judit: Vendégváró Dabas
Sári falunapok
2006. június

dr. Ács Ferenc - Akarsz-e mágnes lenni

Papné Gogolák Márta - Minősítés

Dsida Jenő - Mosolygó fáradt kívánság

III. Yamaha Futónap

Rácz Nándor - Kiszámoló a képviselő-testület üléseiről

Tízéves az Odafigyelő
Egy hír 1996-ból (Odafigyelő 1996. február 19. old.), ami a hangvételét tekintve az elmúlt félév akármelyik Odafigyelőjében is lehetne. "Lapunkhoz eljuttatott hír szerint, A[…] B[…] a mai napig nem lépett ki a MSZP-ből s így az MDF-el együtt legalább két pártnak is a tagja. Állítólag korábban az SZDSZ-be is kérte a felvételét s mivel oda nem kellett, azóta úton-útfélen és harangszós mutációjában "zsidózza" őket." A dal ugyanaz maradt, a stílus se változott, csak az ellenfelek. 1996-ban még a jobb oldal volt az ellenfél. Boldog születésnapot!

A hónap kérdése - Mit változtatnál a magyar egészségügyön?

dr. Ács Ferenc - Könyvajánló - Isaac Asimov: Encyclopedia Galactica

Pap László - Paradox intenció

Kocsír Anikó - A hónap kérdése fiataloknak: Ment-e viták által a világ elébb?

Olvasói levél - Tisztelt Patrióta Szerkesztőség!

Kedves István!

Kocsír Anikó - "Nem csinálok semmit!"

Matus Mária - A hangyák élete

Jeles napok a naptárban - Szent Iván hava
Recept - Szegfűgomba paprikás

Felhívás

FricIQuíz

Díjazott Pedagógusok
A képviselõ-testület minden évben Kászonyi Dániel díj elsõ fokozatával ismeri el azon kiváló Dabason dolgozó pedagógusokat, akiknek munkáját, emberségét példaértékûnek találta.  Idén Szénási Gábornét, a Gyóni Géza Általános Iskola tanítóját jutalmazták ezzel a címmel. A díj második fokozatát Bálint Józsefné, aki több mint húsz éve óvónõ a Táncsics Óvodában, és Söveg Péter, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanára kapta. Az elismeréshez gratulálunk, munkájukhoz sok sikert kívánunk.

Rácz Judit - Egy sikeres csapat

Magyar Norbert - Zeneakadémia

Bálint Mónika - Moziajánló

Strandkézilabda

2006. május

III. Yamaha Futónap képekben 2006. május 28-án a Dabasi Sportcsarnoknál
dr. Ács Ferenc - Üzenet a mélyből, a „kék, zöld, fehér mosodából”
Maradok inkább ajtónyitó írtam a Patrióta legutóbbi számában és ebben a szándékomban Kőszegi Zoltán polgármester úr által írt eszmefuttatás (Odafigyelő májusi száma) csak egyre jobban megerősít.
Papné Gogolák Márta - Szerepeim
Csörög a vekker. Már fél hét lenne…? Nem akaródzik felkelni. Álmosan oldalt pislogok. Férjem még békésen szendereg. Sóhajtva egy puszit lehelek az arcára (ó, az odaadó hitves!), és kötelességtudóan kikászálódom az ágyból.
Tóth Árpád - Szeretnék átölelni
Rácz Nándor - A képviselő-testület tagjait idegesítő kérdések
Hamisított bizonyítékok
Szandhofer János alpolgármester vagy a szemétből bányászta elő, vagy saját maga nyomtatta azt a papírt, amit egy székre ragasztva lefényképeztetett, és mint negatív hangvételű írásának illusztrációjaként az Odafigyelőben leközölt.
A hónap kérdése- Mi a véleményed a korrupcióról?

Pap László - Mindig úgy jó, ahogy van
Az utóbbi időben a legaranyosabb viccet interneten kaptam, ami nem csak humoros, de felettébb találó is. „Mi a különbség a bolond és a neurotikus között?

Kisgyerek Alapítvány
A 2005 júniusában megtartott Civil Nap alapján merült fel az ötlet, hogy az ott megjelent civil szervezeteket, egyesületeket és alapítványokat ismertessük meg lapunkon keresztül az olvasókkal.

Surman István - Takarítás a Föld napján
Az április 22-i takarítási akciónkkal csatlakoztunk a Városüzemeltetési Osztály által meghirdetett felhíváshoz.

Rácz Judit - Egy kiállítás képei kapcsán
Magyar Norbert - Samuel P. Huntington: Kik vagyunk mi?

Pünkösd
Az évben jeles ünnep Pünkösd, amely a húsvét utáni ötvenedik nap. Oly jelentős ünnep volt, hogy e napon még dolgozni sem lehetett, sőt, még a kenyérsütés is tilos volt. Ez alkalommal a legfinomabb, friss húst készítették és fagyasztották. Fiatal báránycomb volt a legnemesebb fogás az ünnepen

Szakály Dezsõ - A leghatalmasabb
Recept
Árvíz 2006
Dabasi vállalkozók, Virbling Jánosné, Virbling János, Guttyan Jánosné és Guttyan János kezdeményezésére több mint egy millió forint értékű élelmiszer adományt juttattak el a Tiszai árvizeken dolgozó önkéntesek részére.
Matus Szilvia - Májusi horoszkóp
Fehér Klára - És akkor jönne az esti mese
Az akác
Birkózás
Dabas-Sári Öregfiúk
A hónap kérdése fiataloknak
Rácz Judit - Választási játék

Magyar Norbert - ZeneAkadémia
Suhanok hazafelé a munkából, és városunk utcáinak új színfoltjain tűnődöm. Kétszínű sémából nyomtatott A3-as méretű plakátok (zöld-fehér, vagy sárga-fehér- de biztos lesz majd piros fehér is) melyek nemrégiben nyílt zenés szórakozóhelyeinket hirdetik. Az elmúlt években egy diszkónk se volt, most meg rögtön itt van kettő, sőt!

Bálint Mónika - MOZIAJÁNLÓ
Rédei Ágnes - Amerikai levelek 16. Madison állatvilága
Próbálom megkedvelni új lakóhelyemet, azt azonban, amit Dabasra érve érzek, nem hiszem, hogy valaha is átélem itt. A közelmúltban ismét otthon, családom és barátaim között lehettem három hetet, mely most is annyi pozitív energiával töltött fel, amennyiből legközelebbi látogatásomig bőven táplálkozhatok.

2006. április

dr. Ács Ferenc - Maradok ajtónyitó
Négy év a negyvennégyből egyszerre tűnik röpke pillangó-pillanatnak és végtelen hosszú csiga-araszolásnak. Négy éve, hogy néhány lelkes ember neki fogott ajtót vágni, mert úgy érezte, hogy országszerte és itt Dabason is olyan falak emelkedtek, amelyek elzárták az emberektől-emberekig vezető utakat.

Választás 2006
Dabason és a 14. választókerületben eredményes volt az országgyűlési képviselő választás.

Rácz Nándor - Pénz vagy szavazat
Tény: tovább dolgozik alvállalkozóként a Bennárik Ferenc és Sós Gábor képviselők tulajdonában lévő SMBB Bt. az önkormányzati beruházásokon. Most Sáriban építik alvállalkozóként a járdát és a kerékpárutat.

A dabasi pettyes gőte
A pettyes gőtéket mindig is számtalan ragadozó pusztította, szitakötőlárvák, csíkbogár, halak, békák, kígyók, cickányok, sünök, a nyest.

Rácz Nándor - Képviselő-testületi beszámoló helyett néhány aktuális közéleti és sajtó témáról
Támogassa adója 1 %-val a dabasi alapítványokat

dr. Ács Ferenc - Törött tükör avagy a "Reménysugár" keresése
A képviselő-testület március 27-i ülésén a Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthona intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázat elbírálásakor ismételten megerősödött bennem az a korábbi gondolat, hogy néhány képviselőtársam „igen karakán” módon tud viselkedni.

Pap László - Játék a számokkal
A statisztika néha olyan, mint a délibáb. Látjuk, hogy ott van, mégsem igazi. Mennyire szeretjük mégis komolyan venni a felméréseket. Beszélünk róla, vitatkozunk rajta, pedig jobb lenne néha tudomást sem venni az egészről.

Kocsír Anikó - Őrizzük a húsvéti hagyományokat?
A hónap kérdése fiataloknak
Pár napja egy egyetemista lány ismerősöm szégyenlősen mesélte, hogy neki fogalma sincs „erről a húsvét témáról”. Azt gondoltam, hogy nem vallásos, így elmeséltem neki Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának történetét.

A hónap kérdése: Van-e jelentősége életedben a kételkedésnek?
Amerikai Angol Humor

Varga Ádám - Baróton voltunk
Nagy örömömre azok közé a szerencsések közé sorolhatom magamat, aki március 13-án hétfőn este elindulhatott a messzi Barótra.

Itt jártak a Barótiak
Erdővidéki testvérvárosunk, Barót delegációja látogatott Dabasra az április 1-jei hétvégén.

Homoki Iván - Egy Dabas Tej-et kedvelő felhívása
Új élelmiszer-áruház nyílt településünkön. Örömmel fogadhatjuk az új munkahelyeket teremtő beruházást, a kedvező nyitvatartási időt és a kényelmes bevásárlást biztosító lehetőséget.

Rácz Judit - Végtelen idő a világhálón
Nagyapám asztalának titkos fiókja volt. Az asztallap elforgatásával lehetett hozzáférni ahhoz a rekeszhez, melyet egyébként sem alulról, sem felülről nem lehetett látni. A fiók és a benne tartott régi iratok jellegzetes illatát ma is őrzöm emlékeimben, amelyek újraélednek időnként, amikor régi könyveket veszek a kezembe.

Kocsír Anikó - Először szavazni
Sokan csalódottan távoztak a szavazásról az első szavazók közül. Otthon a szülők azzal motiváltak, hogy „minden első szavazó kap valami pici emléket”, ami idén sajnos elmaradt. Néhányan rá is kérdeztek, hogy nincs- e számukra félretéve valami apróság…

Rédei Ágnes - Amerika levelek 16.: Tavaszi nagytakarítás
Ferenczi Tamara barátnőmtől örömmel értesültem a múltkor, hogy szervezetünk rendszeres méregtelenítését nem csak Amerikában tartják szükségesnek, hanem erről már otthon is egyre többet lehet hallani. De miért is fontos a tisztítókúra?

Zsolnai Richárd - Beszélgetés Tőkés Lehellel
Mikor leültem Tőkés Lehel ifjúsági nagykövettel beszélgetni arról, hogy 3 hónap elteltével hogy is érzi itt magát Dabason, azt hittem közhelyeket fogok hallani.

Húsvét
A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. E napon ünneplik Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a negyven  napig tartó nagyböjt. Az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja: ezt a napot előzi meg hét héttel a farsang vasárnapja; és követi ötven nap múlva Pünkösd.

Recept - Foszlós kalács
A kalács jellegzetes ünnepi sütemény, a nagyszüleink mégis az ünnep kenyerének mondták.

Street Gábor - El Camino de Santiago
A rovat utolsó fejezetében kissé elszáll a klaviatúra, és szívmelengető pillanatokról esik szó.

Híres dabasi utazók
Gróf Vay Péter (Gyón, 1864. szept. 26. - Assisi, Olaszo., 1948. febr. 28.), író, c. püspök, a nagy tudású utazó és hitének alázatos szolgálója  Rómában végzett tanulmányai után 1898-ban szentelték pappá.

Matus Szilvia - Horoszkóp

Rácz Judit - Olvasói levelekről
Egy szerkesztőség életében mindig nagy dolog, ha olvasói levél érkezik. Az addig egyoldalú közlés (szerkesztőktől az olvasóig) hirtelen fordulatot vesz, és a szerkesztők vállnak olvasókká. Fontos pillanatok ezek, mindig feszülten figyeljük, milyen szándék húzódik meg a sorok között.

Stefkó Zoltán - Crash
Idén az Ütközések kapta meg a legjobb filmnek járó aranyszobrot az Oscar-gálán. Annak ellenére, hogy sokak szerint a siker oka pusztán a konzervatív Amerika elzárkózása -a nagy rivális- a meleg cowboyokról szóló Brokeback Mountain-tól, az Ütközések mindenképp megérdemelte a kitüntetést.

Bálint Mónika - Moziajánló

Matus Mária - Önismeret kontra nagymama
Én nem tudom, régen mennyire volt fontos az önismeret, de azt tudom, milyen ember volt a nagymamám. Először is, ő sütötte a világ legjobb almás pitéjét. Tudta, hogyan kell keltetni a kiscsirkét, sőt, még azt is, hogy melyik a szemes tojás, és melyik nem az.

Magyar Norbert - Zeneakadémia / Lemez és programajánló
A Leftfield kétszemélyes legénysége ezen a néven már jó pár éve visszavonult a zeneiparból, és talán nem is annyira ismertek, mint a Prodigy, Groove Armada, Chemical Brothers hármas szupertriójára, akik, mint Charlie angyalai, mindent rendbe raknak zeneileg az éterben, ám akkor ez esetben se felejtsük el Bill Murray-t, akit így a Leftfield testesít meg.

2006. március

Matus Szilvia - 2006. március havi horoszkóp
Stefkó Zoltán - Szamszára (Samsara)

Prauda Gergő - Volume
… hazamegyek, ledobom a cipőt, benyomok egy kiflit, rákattanok a gépre, örülök, mert lejött mind a hat album, amit előző este indítottam el a décén...

Magyar Norbert - Zeneakadémia / Lemezajánló
Arra gondoltam, miközben ezt a lemezt hallgattam, hogy mennyire nem lehet egyszerű megfelelni az elvárásoknak, ha valaki történetesen a legendás Bob Marley fiaként próbálkozik lemezkészítéssel, és a látszólag előnynek tűnő név, könnyen hátránnyá válhat.
Bálint Mónika - Moziajánló

Papst Vica - 5 karikás beszámoló
A téli olimpiák történetének 20. két hetét „tölthettük el”, most Torino-ban február 10-26-ig. Meglehet nem bír akkora hatalommal, mint egy nyári olimpia, a téli sportok szerelmeseinek kétség kívül ez az idő is maga volt a Kánaán.

Gecser György - Birkózás
Megkezdődött az év versenyzőink számára is, január 21-én Érden egy országos gyermek-, diák-, serdülő versennyel. Sportolóink közepesen szerepeltek, aminek az oka a sok fiatal birkózó palánta szőnyegre lépése, illetve a nagyobbaknál a korcsoport és súlycsoportváltások.

Bálint Mónika - FISH!  lemezbemutató koncert a dabasi Művelődési Házban
A budapesti, lassan hetedik évét taposó Fish! zenekar fontos eseményt ünnepel idén tavasszal: március első hetében jelenik meg első hivatalos nagylemezük, First of Many címmel, illetve az albumhoz kapcsolódó klip is hamarosan érkezik. Többször koncerteztek Európa országaiban, klubokban és fesztiválokon egyaránt, csakúgy, mint itthon, ahol évek óta állandó szereplői a nyári fesztiváloknak is.

Kollár Bálint - Könyvajánló
Kicsiknek, közepeseknek és NAGYOKNAK.
Félreértés ne essék, ez nem egy Coca-Cola reklám. Ez most egy olyan próbálkozás, ami minden korosztálynak megkísérel ajánlani valamit. Majd meglátjuk, hogy sikerül.

Tájoló
A Városháza épületének könnyen megközelíthető részén, a gimnázium felőli oldalon nyílt meg az új információs és tájékoztató központ, a TÁJOLÓ iroda.

Magyar Norbert - Könyvajánló
Obersovszki Péter: Öljétek meg  Tévémacit!
A fent említett, kissé sokkolóan ható cím első hallásra egy perverz felnőtt mesét vetít elénk képzeletben, s bár természetesen nincs itt semmiféle vérontás, bizonyos szempontból a könyvnek végül mégis sikerül undort keltenie az olvasóban, méghozzá azért, mert közben rájövünk, hogy mindez nem mese, hanem a valóság. Kapcsold csak be a tv-t!

Gula Anna - HARIBOL Mindenkinek!
Sajnálom, de nem gumicukrot szeretnék osztogatni, csak szanszkrit nyelven köszöntem. És mivel a szanszkrit nyelv a magyarnál tömörebben fogalmaz, úgy tudnám lefordítani: Énekeld a Szent Nevet! De kinek a nevét rejti a köszönés? Hari, hare...

Papné Gogolák Mária - Tavasz Londonban
Sohasem vágytam különösebben Londonba. Úti céljaim rangsorában csak a sokadik helyet foglalta el, kicsivel megelőzve New Yorkot. Valahogy mindig inkább vonzott korban az antikvitás, klímában a mediterrán.
Könyvajánló a közéletben szereplőknek

Street Gábor - El Camino de Santiago – 5.
Amikor egy 20-30 napos útra készülünk, rögtön nagy csomagra gondolnánk, hiszen különféle dolgokra lehet szükség majd a hosszú távollét alatt.

Lovistyek Renáta - Versek

Rácz Judit - Az almafa
Hátát az ágy magasabbik végének támasztotta, párnáját megütögette, majd lassan a dereka és az ágy közé gyömöszölte. Óvatosan kezdte felhúzni sovány, inas lábait. Először a balt, majd kezével segítve a jobbat is lassan mellézárta.

Függésben
Dr. Csernus Imre február 7-én Dabason járt, és a drogtól való függés kialakulásának feltételeiről, körülményeiről tartott előadást.

Kocsír Anikó - Gyertek!
Úgy érezték, nem részei az egésznek, hogy nem egy új, más színként szerepelnek a palettán, hanem egy elmosódott szürke pacába olvadnak.

A hónap kérdése - Mit jelent számodra a hazafi kifejezés?

Csontos József - Idősek nappali ellátása
A demokratikus államok magukra vállalnak bizonyos kötelezettségeket állampolgáraik jóléte érdekében. Ezek közé tartozik az időskorúakról történő gondoskodás is.

Pap László - Hogyan legyünk boldogok?
Hát, ha valaki erre sem kíváncsi, az hagyjon fel minden reménnyel, és éljen kellemes boldogtalanságban, végső soron az is érzelem. Elöljáróban leszögezem, hogy a boldogsághoz több út is vezet. Érdemes mindenkinek a saját útját járni.

Dr. Ács Ferenc - Fides et ratio
Előjáróban szeretném leszögezni, hogy véleményem szerint is az elmúlt években határozottan fejlődött anyagi javak vonatkozásában Dabas város, és minden bizonnyal a jelenlegi városvezetés sokat tett ennek érdekében.

DABAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK
49/2001. (XII. 18) sz. ÖK. rendelete A lakások és helyiségek bérletéről valamint elidegenítésükről

doc - 168Kb

dr. Tóth László - Méltósággal ünnepelni
1848. elején nyilvánvalóvá vált a Habsburg-birodalom külpolitikai helyzetének megrendülése. Januárban Palermóban, majd Nápolyban és Milánóban, február 22-én Párizsban tört ki forradalom. Ebben az időben a Pozsonyban ülésező magyar rendi országgyűlés munkája megakadt.

Kis Zoltán - Megnyílt a SPAR 2. rész
Kis utánjárással további érdekesnek tűnő tényeket fedezhetünk fel a SPAR 1045 m2-es üzlethelyiségének értékesítése kapcsán...
Rácz Nándor - Beszámoló a képviselő-testület üléseiről 2005. február

Rácz Nándor - A pénzügyi ütemterv bukása – még sem szűntek meg az adók
2003-ban a képviselő-testület a Lokálpatrióta Egyesület képviselőcsoportjának javaslatára készíttetett egy úgynevezett pénzügyi ütemtervet.

Kocsír Anikó - Mit jelent számodra magyarnak lenni?
Több, számomra elkeserítő választ kaptam: "ebben a fokozott politikai helyzetben nem tudok válaszolni", "sokan megutálnának, ha őszintén megírnám a véleményem", "konfliktusaim lennének belőle". Ezek alapján, úgy éreztem, a meg nem értés, az elfogadni nem tudás nemzete vagyunk.

Rácz Nándor - A Kisgyerek Alapítvány szemüveg vásárlási támogatási formájáról
Alapítványunk 2003 óta részesíti 90%-os támogatásban azokat a családokat, ahol a gyerek(ek)nek a szemorvos által felírt szemüvegének készíttetési költségei és a család egy főre jutó jövedelme nem áll arányban.

Matus Mária - A Dabasi Honvédtüzér Alapítványról
A Dabasi  Honvédtüzér Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány tevékenységéről az alapítvány elnökével, Papst Józseffel beszélgettem.

Babits Mihály - Petőfi koszorúi

2006. február

Amerikai kertváros itthon
Tavaly október 26-tól nálunk is megy Amerika új kedvence: a Született feleségek. Nem célom részletesen bemutatni a szereplőket és a történetet, viszont nem titkolt szándékom párhuzamot vonni a sorozatbeli kertvárosi élet és egy bizonyos kisvárosi mentalitás között, mivel ez a műsor az egyik legegyenesebb görbe tükör, amelybe belenézhetünk szerda esténként.

Álarcban
“Egy szép maszk sokkal többet árul el a gazdájáról, mint maga az arca.” Oscar Wilde

Dabas Kultúrájáért Díj
Mazsolás túrótorta

Rácz Nándor - Cenzúrázva
Új fejezethez érkeztünk: elértük, hogy 2006-ban önkormányzati képviselő nem írhat az önkormányzati újságba. A polgármester nem engedte megjelenni az önkormányzati újságban az újság decemberi számában megjelent pénzügyi beszámolójához fűzött kiegészítésemet.

Kis Zoltán - Megnyílt a SPAR - de ki a titokzatos tulajdonos?
A nyilvános földhivatali és cégadatok átböngészésével érdekes észrevételt tehetünk az önkormányzat vagyonkezelő cégének tevékenységével kapcsolatban.

dr. Ács Ferenc - Szolidaritás
Az Egyesületünk által képviselt elvek, értékek bemutatásával foglalkozó sorozatunkban, olyan fogalomhoz értünk, amely látszólag nagyon egyszerű, és nagyon sok ember számára természetes dolognak tűnik.

Áprily Lajos - Biztatás a télben
Rácz Nándor - Beszámoló a képviselőtestület üléseiről

Patrióta 2005
2002-es indulása  óta, több mint száz szerző 1293 írását közölte a Patrióta. Az írások túlnyomó része, 82 %-a kultúrával, hagyományőrzéssel, úti beszámolókkal kapcsolatos. Ezen belül ötven interjút, illetve dabasi szerzők irodalmi alkotásait jutattuk el az olvasókhoz.

Pap László - Függés - függetlenség
Az emberi csecsemő talán a világ legönállótlanabb élőlénye. Életben maradása, táplálkozása, fejlődése szüleitől függ. Sok-sok egymástól független feltétel szerencsés meglététől függ, hogy valaki érett, független felnőtté váljék.

A hónap kérdése: Mit jelent számodra a hit?

Gula Mónika - Nagykövetek beszámolója
Január 5-én 15 órától a meghívottak és érdeklődők a városháza nagytermében ifjúsági nagyköveteink elmúlt 3 hónapjának élménybeszámolóját hallgathatták meg.

Kocsír Anikó - Az igazság odaát van…

Kocsír Anikó - A hónap kérdése fiataloknak: Mi jut eszedbe a szeretetről?
Emlékszel arra a reklámra, amiben a külföldi turistafiú bőszen keresgél a szótárban, amikor a kezébe nyomott bögre forró tea hatására mintegy megvilágosultan, búgó hangon mondja: Sze-re-tem. Kérdés, hogy Magát Kedves, akitől a teát kapta, vagy magát a teát. Szabad asszociálni. Neked mi jut eszedbe a szeretetről?

Rácz Judit - Beszélgetés Kiss Istvánnal 4. rész

Street Gábor - El Camino de Santiago – 4. : Helyi viszonyok
Aki „nagy durranással” akarja indítani a Camino-t, az St. Jean-Pied-de-Port-ba utazik, amely 200 m-rel emelkedik csupán a tenger szintje fölé Franciaország déli részében.

dr. Gogolák Gábor 1961 - 2006
Megrendülten próbáljuk szavakba önteni érzéseinket, melyet az a mély döbbenet váltott ki belőlünk, hogy  elment Gábor.

Mentőállomás
A közlemúltban átszervezték az Országos Mentőszolgálat eddigi megyei területi felosztását. A dabasi mentőállomás a Közép-Magyarországi Régió irányítása alá került, nem megyei, hanem regionális feladatokat lát el. Budapest és közvetlen vonzáskörzete lett egy mentőszervezet a egysége.

Matus Mária - A Serpico Közbiztonsági alapítványról
A Serpico Közbiztonsági Alapítvány elnökével, Tokai Lászlóval Matus Mária beszélgetett.

Kiss István - Töprengések a kétszintű érettségiről
Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy - mint a pedagógusok többsége – az új elképzelések híve vagyok.

Papné Gogolák Márta - Jane Austen: Büszkeség és balítélet - menthetetlen romantikusoknak
Borongós téli estéken nincs jobb elfoglaltság számomra, mint a duruzsoló kályha mellett egy kényelmes fotelben kuporogva olvasni. Egymást követhetik a versek, a tengerparttokra, trópusokra repítő naplók, útleírások, de lelkem igazi vigasza egy hamisítatlan romantikus regény.

Gula Mónika - Megint vizsgaidőszak
Megunhatatlan! Folyton hoz magával valami újat! Új tantárgyat, melyből minden alkalommal 10%-os a sikerráta (naná, hogy ők is 3. tárgyfelvevők!)

Matus Mária - Ünnep, mulatság akkor is!
Karácsonykor mindenki boldog és szereti embertársait, még azokat is, akiket amúgy nem. Sokszor, sokak ajkáról hangzik el a sóhaj: - Ó, bárcsak az ünnepeknek sose lenne vége! Olyan jó ez a béke és meghittség, miért csak három napig tart?

Papné Gogolák Márta - Gondolkodó…
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989. óta ezt a napot a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük.

Rácz Judit - Vaksötétben
Váratlan áramszünet lepett meg bennünket nemrégiben. Nem voltunk felkészülve rá, mostanában nem fordul elő gyakran ilyesmi. Egyszerre lett sötétség a lakás minden részében, és mi mozdulatlanul ültünk a konyhaasztalnál, várva, hogy magától megoldódjon az elektromos feszültség problémája.

Matus Szilvia - 2006. február havi horoszkóp

Papné Gogolák Márta - Új gép a Tüdőgondozó Intézetben
Dr. Bérdi Eszterrel, a dabasi Tüdőgondozó Intézet vezetőjével Papné Gogolák Márta beszélgetett.

Király Tibor - A mesés Nyugat: Hiedelmek és a valóság
Hónapok óta élek külföldön. Fiatal korom ellenére Európa jó pár országában töltöttem el több-kevesebb időt. Most, az otthon eltöltött két hét után döntöttem úgy, hogy megírom a cikket.

Élethosszig tanulni
Február közepéig kellett leadni a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek a felvételi jelentkezési lapot.

Magyar Norbert - DVD Ajánló: Larry Clark filmjei (Kölykök, Ken Park, Genya)
Larry Clark neve leginkább a művészfilmek bekebelezésére hajlamos nézők fejében jelent valamit, nekem négy szó jutott eszembe minden filmjénél: szex, drog, perverzitás és valóság.

Magyar Norbert - ZeneAkadémia : Public Enemy_Apokalipszis most és mindörökké
A Public Enemy márkájú amerikai hip-hop kommandó neve valószínűleg nem cseng ismeretlenül számos olvasónk számára, főleg annak a korosztálynak, akik a kilencvenes évek közepén kezdtek el ismerkedni az akkoriban berobbanó amerikai hip-hop kultúrával, netán még le is jártak a gyóni vasútállomással szemben lévő, mára lelakott és jobb sorsra is érdemes pinceklubba.

Kollár Bálint - Ifjúsági könyvajánló: James Herriot
Állatorvosnak készülsz? Vagy az egyik ismerős készül annak? Esetleg szereted az állatokat? Vagy csak kéne már valami jó könyv? Azok, akik valamelyik kérdésre igennel válaszoltak, azok most olvassanak tovább, mert a továbbiakban egy nekik való könyvet fogok ajánlani.

Bálint Mónika - Moziajánló
Agrártámogatási kifizetések

Prauda Gergő - Labdarúgás
Feczesin Róbertet bizonyára sok kedves olvasónknak, sportrajongóknak nem kell bemutatni. Szűkebb pátriánk fia eddigi rövid futball-pályafutása alatt is sikert, dicsőséget aratott szülőföldje számára.

Gecser György - Birkózás
A 2005. év utolsó gyermek - diák versenyét december 10-én Monoron rendezték. Ezen a számunkra levezető versenyen felszabadultan álltak gyermekeink a szőnyegre.

Stefkó Zoltán - Amerikai kertváros itthon
Tavaly október 26-tól nálunk is megy Amerika új kedvence: a Született feleségek. Nem célom részletesen bemutatni a szereplőket és a történetet, viszont nem titkolt szándékom párhuzamot vonni a sorozatbeli kertvárosi élet és egy bizonyos kisvárosi mentalitás között, mivel ez a műsor az egyik legegyenesebb görbe tükör, amelybe belenézhetünk szerda esténként.

Álarcban

2005. december - 2006. január

Patrióta újság három éve és egy hónapja

Fenyő, csillag, belső kézfogás

Kampánycsend

A bizalom

Áprily Lajos: Karácsony-est

Miért jó ismerni a román himnuszt?

Szülinapi fények

Rutkay Éva mosolya

Ember tervez…!

Örömünnep

A hónap kérdése: Lehet-e a tenger fenekére bugyit húzni?

Kuplung ist broken

Csattanó

Amszterdamride

Zsuzsi és a jobbkormány

Trap István

Életveszélyes kutyatámadás Dabason

Bort iszik és tüzet prédikál

Kár érte, kár pátia (?)

A hónap kérdése: Az ember társas lény?

Mi a legfontosabb számodra egy ünnepben?

Tanár úr, kérem...

Amerikai levelek 15. - „Ami  igazán fontos” – és akik ezért dolgoznak

Jeles napok a naptárban - Karácsony hava
Karácsonyi babonák
Recept: Moszkauer (narancsgrillázs)
Karácsonyi italok
Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony

A Zöld sziget

Kipling: Ha...
Elgondolkodtató idézetek
Moziajánló
Láttad már? : Gattaca
Zeneakadémia

Birkózás

Fallabda

Horoszkóp

Olvass a jövőbe!

Mutasd Meg Magad 2005

Kézilabda

Camino de Santiago – A számok bűvöletében

Az üde színfoltoknak

Csak csendben

Arany János: Alkalmi vers

2005. november

Pártpolitika és önkormányzatiság

Az írástudók felelőssége

Áprily Lajos: A ragyogó madár

Az elvek és a valóság

Védőoltás kampány ellen

Az első (fél) cédula

A hónap kérdése: A nyilvánosság hatalom?

Amerikai levelek 14.: Óvilági élet az Újvilágban

Megint egy ébredés...

Könyvajánló: Samuel P. Huntington: A Civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása

A hónap kérdése fiataloknak: mit jelent számodra, és hogyan jelenik meg mindennapjainkban a tolerancia?

Tanár úr, kérem...

Ifjúsági könyvajánló -  E. Colfer: Artemis Fowl
Camino de Santiago - Ki miért vág neki az útnak?
Járvás Péter: Lányok a bárban
Járvás Péter: Kis halak

Kifutópályán

Gyalogtúra Erdélyországban

Út a Károly hídhoz

Halva született

Jeles napok a naptárban: Szent András és Karácsony hava
Receptek: Amis almatorta
Kincsesház

Szombat esti láz

2005. november havi horoszkóp
P. L. Franciska: Festett fényekkel hajadban

Etikett

Felmérés a sebességkijelző működéséről

Csiszárik Csilla: Tündérmese

Moziajánló
Zeneakadémia: TB Gon & Marvin

Láttad már? - Donnie Darko

Autocross

Birkózás

Rövidpályás Vidék Bajnokság

Rajzpályázat

Lábtoll-labda

2005. október

Az elveket lelövik, ugye?

Nyílt nap  a Kisgyerek Alapítvány Közösségi Házban

Áprily Lajos: Őszi rigódal
Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Tisztelt dabasi nyugdíjasok!

Tisztelt Szerkesztőség!

A hónap kérdése: Kívánna-e korszerűsítést napjainkban a házasság intézménye?

1956. október 23.

Ady Endre: A Tűz csiholója

Amerikai levelek 13. - Időbank Amerikában

Kontroll a civileknek

Ha megdobnak kővel...

A hónap kérdése fiataloknak: Mikortól számítasz felnőttnek?

Kedves Matyi!

Tanár úr; kérem...

Jóslat

El Camino de Santiago – 1. Anno domini

Járvás Péter: A csendes jambikus
Járvás Péter: Réka verset ír

VII. Dabasi (első lokálpatrióta) napok

A dobok lelke

Zenei események Dabason

Kossuth Napok 2005

Dabas természeti értékei

Jeles napok a naptárban: Mindszent és Szent András hava

Tésztatörténet 2.

Receptek: Muffin

Családi nap a Kincsesházban

Sérült gyermekek napja

Csalimese

Október havi horoszkóp

Tekerd!

Gyalogtúra Erdélyországban 2.

Zeneakadémia

Moziajánló

Könyvajánló: Philip K. Dick összes

Láttad már? Elveszett jelentés (Lost in Translation)

Biotop Országos Gyermek Ügyességi Lovasverseny

Úszóversenyek eredményei

Lábtoll labda

Birkózás: Diákolimpia, érmek és helyezések

Maraton

2005. szeptember

Jöjjön el a mi országunk és legyen meg a mi akaratunk!

Egy fénykép margójára…

Egypártrendszer 2. Képviselő-testületi beszámoló helyett

Milyen a jó pedagógus, és az ideális iskola?

Pályázat nélkül nincs győzelem

Gyalogtúra Erdély Országban

22 millió a két sári képviselő cégének

Amerikai levelek 12. - Vakáció Madisonban

Az ellenzék ellenzőihez

Dabasért Díj 2005

Rácz Nándor Prohászka Csabával, a Dabasi Sportcsarnok új vezetőjével terveiről és a dabasi sportéletről beszélgetett
Biokert - Szeptember
Nyertes pályázatok

Birkózás

Cellux szimfónia

Olvasóink receptjeiből: Darázsfészek
Dabas múltja
Jeles napok a naptárban: Szent Mihály és Mindszent hava
2005. szeptember elsején új intézmény nyitotta meg kapuit Dabason

Csontok itt – csontok ott, kutyák itt – kutyák ott!

Dabasi sikerek a gyermek lovassportban

Magasabb osztályba léptünk!

20. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Áprily Lajos: Pillanat
Csiszárik Csilla: Sasok háborúja
Angyal Csaba: Szabadulás
Sportolási lehetőségek Dabason
Street Jam - Extrém Délután

Szürke reggelek

Pap László: Válasz Anikónak

Csak azért is Dabason…

Tűz! Tűz!

Tésztatörténet

Zene Akadémia: Fesztivál beszámoló 2005 Nyár

2005. szeptember havi horoszkóp

2005. július - augusztus

Strandkézilabda 2005
fotóalbum

Civil juniális
fotóalbum

Az eltévedt csodaszarvas legendája

Gyurgyalagok
Ady Endre: Még egyszer
Beszámoló a képviselő-testület üléséről 2005. június 22.
Gyüre Lajos: Egy politikushoz

Az én jutalékom

A hónap kérdése fiataloknak: Mit jelent számodra Dabas?

Miért nem ér Dabason gondolkodni?

Mert nem történik semmi!

A hónap kérdése: Mit kívánnál Magyarországnak, ha a jó tündér egy kívánságod teljesítené?

Emberi tényező

Amerikai levelek 11.: Amerikai bevásárlóközpont Magyarországon?

Kedves Fiatalok!

Egy sárgaréz antik gyertyatartó

Új angol nyelvtanulási lehetőség Dabason

Club Hedoné

Az év köztisztviselője Molitorné Józsefné
Jeles napok a naptárban: Kisasszony és Szent Mihály hava

A padlizsán

Mosolyország - MOA

Lakótelepi lakások felújítására elindul a Panel Plusz hitelprogram

Pályáztak és nyertek

Borkóstoló

Zene Akadémia: Beszámoló_ No Man’s Land Dance Festival and International Juggler Camp 2005 Július 14-18, Dabas
Biokert - augusztus: Teljes pompa
2005. augusztus havi horoszkóp
Itt a 4 millió, hol a 4 millió?

Szelíd vágta

A Dabasi Szabadidős Sportegyesület - Úszó eredmények

2005. június

Halpusztulás

Zeneakadémia

Maratoni váltó

Lovaglás

Lábtoll-labda

Közösségépítő tevékenység

Kapocs orvos és beteg között

Jeles napok

Ifjúság 2004

Horoszkóp

Pedagógusnap

Esélyegyenlőség napja

Dobozolók

Csak tekerek

Ciprus rally

Borklub

Birkózás

Biokert

Békéscsaba – Arad

A virágok már elindultak

A levendula

A derű délutánja

Amerikai levelek 10.

Puccskísérlet

Nagy kár

Lelki simogatás

Két hurrá a demokráciának

Az ÁFÉSZ új elnöke

Könyvajánló: Hajósének

Beszámoló a képviselőtestület üléseiről - 2005. május 31.

2005. május

2004/2005 NB.I.B. férfi kézilabdás bajnokság értékelése

5. Apenta Hegyi Félmaraton és Félmaraton Váltó a Normafánál (21 km)

Zene Akadémia: Fesztiválajánló 2005. nyár

Pályázatok

Az I betűn a pont – Hatalmas harc, és kiváló győzelem!!!
Dabas VSE KC – Tatai Hac 34:30 (17:18)

Nemzetközi kötöttfogású birkózó gála - fotóalbum

Biokert – május

Növényvédelem-másként

Ólomkatonák

Dabasi fiatalok fellépése a Művészetek Palotájában

Kis kedvenceink II.

Örkény Vitéz Napok 2005. rendezvénysorozat tervezett programjai
KOSSUTH MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2005. JÚNIUS havi programjai

Az Ócsai Tájház programja 2005. május – június

2005. május havi horoszkóp

II. YAMAHA FUTÓNAP

Együtt Könnyebb Klub Dabason

Áprily Lajos: Valamikor

P.L. Franciska: A visszatérő köszöntése

A kiváló csapatok ellen - idegenben – más teljesítményre van szükség…

Beolvasunk? Avagy, el kell-e siratni a regényolvasást Magyarországon?

Bodza

A hónap kérdése fiataloknak: Mi foglalkoztatja mostanában az ifjúságot szerinted, és Te mivel foglalkozol leginkább?

Rendőr sztori

Jeles napok a naptárban: Pünkösd és Szent Iván hava

Könyvajánló - James Clavell: A Sógun

Öninterjú

Tanulni városunk közösségétől

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről - 2005. április 28.

Quo vadis Patrióta gyerek?

„a mór megtette kötelességét!” Dabas VSE KC – Pénzügyőr SE 39:30 (17:12)
A hónap kérdése: Mik az egyéni szabadság társadalmi korlátai?
Nagy László: TULIPÁNFEJŰ KAKASOK
Jeles napok a naptárban: Pünkösd és Szent Iván hava

2005. április

A szürkület fogságában
Új Ég és Új Föld - II. János Pál papi imája a 2000. év nagy jubileumára

Áprily Lajos - Fellegek játéka

Az „és” kultúrája

Képviselő-testületi könyvajánló

Elmaradt ünnep

Vízminőség, Dabas - Interjú Jasper Lóránttal, a DAKÖV Kft ügyvezető igazgatójával

Emléktúra Erdélyben

Könyvajánló: Robert M. Pirsig: A zen meg a motorkerékpár ápolás művészete

A hónap kérdése:  Mi a hagyomány szerepe a fejlődésben?

Füvestársi Engedetlenségi Mozgalom

Kivételes alkalom

Költészet Napja

Jeles napok a naptárban: Szent György és Pünkösd hava

Bánk bán

Biciklit húsvétra

„Nemzetünk nagyjai Örkényben”

Kedves Városi Diákönkormányzat!

A borkoktélok királynője, avagy a fröccs dicsérete

2005. április havi horoszkóp

ZeneAkadémia : Thievery Corporation

Biokert - Április

Feng shui iroda-munkahely

TERVEZHETŐ, EGÉSZSÉGES ÉLET a Biophotonic Scanner segítségével

DABAS TAXI

Kis Kedvenceink!

Elmax Vasas Se. Pápa – Dabas VSE KC 34:28 (18:12)

Dabas – Alba Regia

Komló BSK – Dabas 34:24 (19:10)

2005. március

Küzdelmes, nehéz győzelem: Dabas VSE KC – Izzó SE Nagykanizsa 27:24 (14:12)

Balaton KC – Dabas VSE KC  37 - 21
Vereség, és mégis emelkedés
Birkózás
A gyenge adottságú földterületek sikernövénye a  Szarvasi -1 energiafű
„Bekóstoló”avagy a Dabasi Borosgazdák és Boraik
Irodák növényei
Biokert – március
ZeneAkadémia : Y4K
Tavaszi nagytakarítás – környezetbarát tisztítószerekkel
Egy sziget Európában
Dabas Város Önkormányzata a 2005-ös évet a Környezetvédelem, és Környezetszépítés évévé nyilvánította
Télvégi valóságshow
2005. március havi horoszkóp
KINCSESHÁZ ÁLTALÁNOS ISKOLA
„Szerintünk nyolcbíícs”
Valóra vált egy álom
Húsvéti ételeink
Húsvéti locsolóversek
Jeles napok a naptárban - Böjtmás és Szent György hava
A húsvéti ünnepkör szokásai
Pap László - Nőnapra
József Attila: Az a szép, régi asszony
Görbe világ – görbe tükörben
Megjelentek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2005. évi uniós pályázatai
Könyvajánló: Francis Fukuyama: A nagy szétbomlás
„Mit, mikor és hol?“, vagyis mit tehetünk Dabas város ifjúságáért?
Kétezeröt életérzés
Csillagok háborúja, avagy a Gutenberg galaxis hanyatlása
Helyreigazítás
Beszámoló a képviselő-testület üléseiről - 2005. február 15.
ADY  ENDRE: A MOSTI MÁRCIUS
1848. március 15.

Az első lépések…

2005. január - február

A flow éve

Szervál sportegyesület

A squash kialakulásának története

II. Deli Attila Emléktorna

Teremfoci bajnokok

BIRKÓZÁS

Hullám a hajnali tavon

Útközben

Áprily Lajos: Mennék eléd

Beszámoló a képviselőtestület üléséről 2004. december 20.
A hónap kérdése: Mikor kegyes a hazugság?
Indulhat a projekt

Baj van

Amerikai levelek 9.: Társadalmi munka Amerikában

Jeles napok a naptárban: Boldogasszony és Böjtelő hava
Névmutató: Bibliai nevek eredete, története

Programok az Idősek Otthonában

Dabasi szerző megjelent új könyve

Farkas Annamária – 40 év Dabason

Kétkulcsos adósáv

Bölcsességek

Cantabile

Emlékezéseim... Horváth Lászlóné, Mohácsi Matild írása

Napisten országa, Rodosz

ZeneAkadémia : Dizzie Rascal

Messze az univerzumban

Hullám a hajnali tavon
Útközben
Beszámoló a képviselőtestület üléséről 2004. december 20.
Áprily Lajos: Mennék eléd
A hónap kérdése: Mikor kegyes a hazugság?
Indulhat a projekt
Baj van
Amerikai levelek 9.: Társadalmi munka Amerikában
Jeles napok a naptárban: Boldogasszony és Böjtelő hava
Névmutató: Bibliai nevek eredete, története
Programok az Idősek Otthonában
Dabasi szerző megjelent új könyve
Farkas Annamária – 40 év Dabason
Kétkulcsos adósáv
Bölcsességek
Cantabile
Emlékezéseim... Horváth Lászlóné, Mohácsi Matild írása

Napisten országa, Rodosz

ZeneAkadémia : Dizzie Rascal

Messze az univerzumban

2004

2004. december

Felcseperedünk?

Ki nyer ma?

Elszakadt film

Református öregtemető

Utálkozni jó!?

Uniós pályázatok tapasztalatai a kis- és középvállalkozások tekintetében

Parkoló kapitalizmus

A hónap kérdése: Mit jelent a "lelkiismereti kérdés"?

Karácsonyi nehézségek

Tenyeremben kincseimmel térdelek előtted (karácsonyi köszöntő helyett)

Emlékezéseim III. rész

FOGYATÉKOSOK NAPJA

„…Ha majd a szellem napvilága Ragyog minden ház ablakán…”

Mese az örökké zöld erdőről

Beszámoló DABAS labdarúgó csapatainak féléves szerepléséről

Szőnyegszéle- Összefoglaló a dabasi birkózók elmúlt évi eredményeiről

2004. november 19-én nyílt meg Dabason a kibővített YAMAHA kereskedés a Bartók Béla út és az E 50-es út találkozásánál.

2004. november

Nyolcadik fő bűn: a hallgatás (Széljegyzet a sajtó-helyreigazítási perekhez)

A népszavazás(ok) elé

Jó-e nekünk a globalizáció?

Jogerős ítélet a sajtó-helyreigazítási perben

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről - 2004. október 13.

Búcsú a vásártéri fáktól

Hónap kérdése: Mikor hiteles egy ember és mikor nem?

Van egy álmom

Mese a sokatbeszélő nyúlról

Prágai tanévnyitó

Emlékezéseim: II. rész

Örök élmény

Előszó

Túl az Óperencián

Amerikai levelek 8.: Madisoni családsegítés 

Taxi! Beszélgetés Garas Györggyel, a Dabas Taxi tulajdonosával

Zeneakadémia : Break Beat Klasszikusok I.

2004. október

GONDOLATOK A MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 48-DIK ÉVFORDULÓJÁN
Király Béla

Odaát ideát egyaránt minden élő-halott és halott-élő emlékére

Emlékezzünk  1956. október  23-ára

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Úgy, mint a görög poliszokban verseny idején…

Kincsesház Általános Iskola

Nyugdíjasaink életéből

Pastime

Szőlőszüret

„A polgármester utcája” 2.

A vita szellemi küzdelem! 

Menekülés a tárgyak bűvöletéből

Az allergia hatásai

A szeretet derűje

Barátságból születnek a jó dolgok…

Ellenség a kapuknál

Építészeink…

Emlékezéseim

Pénzügyőr S.E. – Dabas VSE. K.C. 27-33: A csapat egység és a védekezés javulásának diadala

Szurkoljunk, de hogyan!?

Dabas – Kalocsa - Hullámzás és vészes infarktus veszély

Duatlon Diákolimpia Országos Döntő
Labdarúgás
Lefáradó hitek… -  pedig most jönnek a feladatok! Szentendre – Dabas 34-25

Az ex-Fotexesek rutinja…: Dabas VSE KC – Rinymenti KC

Elmaradt faultok mérkőzése: Dabas SC – Pápa

Közel 200 induló a duatlon versenyen

Úgy, mint a görög poliszokban verseny idején…
A 2004. évi Plus Maraton Budapest futóverseny
Tragikussá váló események a királyi városban - Alba Regia – Dabas VSE KC  28-24
Mindkét szemünk sír, de az egyik kicsit nevet
DABAS VSE KC - KOMLÓI BSK 23:24  - 2004. október 16.
Nagykanizsai küzdelem: IZZÓ SE NAGYKANIZSA - DABAS VSE KC  24-23
Balatoni ború : DABAS VSE KC - BALATONI KC  20 - 30

Vasárnap esti eufória: Dabas – Pécs  24 : 23

Az olimpia margójára

Pestszentlőrinc E-R II. - DABAS VSE KC  2004. szeptember 19. 17 óra

Zöld szemüveg: Megváltozott kép a gyóni vasútállomás környékén

2004. szeptember

A turáni átok temetése

Kétéves a Lokálpatrióta Egyesület

Utolsó állatvásár a dabasi Vásártéren?

Vásárfia

Beszámoló a képviselő-testület üléséről - 2004. augusztus 27.

Amerikai levelek 7. - Városi földművelés

A “polgármester utcája”

Megtisztelő bizalom

A hónap kérdése: Hatalom-e a pénz?

Fecseg a felszín

„Orcijózsi” 60 éves

TESCO - Az augusztus 25-i találkozón részt vett kereskedők nyílt levele Kőszegi Zoltán polgármesterhez
Olvasói levél: HURRÁ! JÖN A TESCO!

Olvasói levél: Meddig fejlődés a fejlődés?

Olvasói levél: A szlovák nyaraló- és üdülőhelyek látogatásáról

Koltay Gábor Trianon filmjéről

2004. július - augusztus

Életérzések az államalapításról, a magyarságról

Olvasói levél: (B)alulpolitika

A szomszéd város: ÖRKÉNY

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

A két vén fa…

Helyreigazítás
Valótlanul közöltük: A lap III. évfolyam 4. számában „A csatát elvesztettük, a fákat kivágták” című cikk alcímeként megjelölt állítást, miszerint „az alpolgármester régebbi fakivágásai helyén sem történt fapótlás”, valamint a 3. oldal 3. oszlopának utolsó mondatában, hogy „az alpolgármester úr eddigi fakivágásai (lásd kultúrház, orvosi ügyelet) sem lettek visszapótolva.

3 év késéssel pótolták a kivágott fákat

Megszólal a „másik oldal”

Uborka
Olvasói levél: Egy dajka sorsa…
Akarjuk, vagy ne akarjuk? /Téma a Tesco/
Példamutató pedagógusaink 2.: Bemutatjuk  Szénási Gábornét,  a speciális tagozat pedagógusát, helyettes szülőt
Főtér
Dabasi termelők
Jeles napok a naptárban: Szent Jakab és Kisasszony hava
Az elveszett grund

id. Kecskés Péter visszaemlékezései

Zeneakadémia : Hazárd megye lordjai

Zöld szemüveg: Nyári pillanatképek

Strandséta

A hónap kérdése: Meddig fejlődés a fejlődés?
Egyperces novella

 

Képviselő-testületi ülés 2007. május 23.

Térfigyelő-felügyelő rend(szer)

A Városháza épületére szerelt webcamera segítségével folyamatosan nyomonkövethető mi zajlik a Szent István téren. Az alábbi linkre kattintva élő közvetítést láthatunk a főtéri eseményekről. A biztonsági kamera percenként frissíti a képet, és két perces lemaradással mutatja az eseményket.

http://213.222.153.151:3501/~scinet/index.html

És hogy néz ez ki San Francisco utcáin? 1.katt ide
2. közelíts rá, amíg meg nem jelenik egy sárga figura
3. kattints rá
4. járd be San Francisco-t. A kékkel jelölt utcákon tudsz végigmenni, működik még New York, Las Vegas, meg egy pár amerikai nagyvárosban is.

Lehet, hogy mégis figyelnek minket?

Képviselő-testületi ülés 2007. április 25.

Az ALDI és a TESCO Dabason. Az ALDI (ha valaki még nem tudná) a Penny Markethez hasonló profilú és megjelenésű diszkont áruház. A különbség az árukészletben van illetve, hogy ennek általában nem piros a teteje... a cikk folytatása


A bevásárlóközpontok tervezett helyszíne térkép

Képviselő-testületi ülés 2007. március 28.

A területi ellátási kötelezettségről

Arról, hogy ki milyen betegséggel hova fordulhat, a háziorvosok tudnak felvilágosítást adni. Erre a táblázatra kattintva, megtalálhatják azokat az adatokat, amelyek a területi ellátási kötelezettséget illetően mutatják, hogy a Dabasiak milyen betegség esetén, melyik kórházhoz fordulhatnak. A beutalást szabályozó rendelet szerint a beutaló orvos elsősorban a lakóhely, vagy a tartózkodási hely szerinti, a területileg illetékes járóbeteg-szakrendelésre, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézetbe tudja a beteget beutalni.
Háziorvost a jövőben is szabadon választhatunk, és ha az ellátás költségének a 30 százalékát, (de maximum 100 ezer Ft-ot) megfizetjük, természetesen a kórház munkarendjétől eltérően is választhatunk orvost.
Hétvégén a szakszerű orvosi ellátás a szokásos ügyeleti rend szerint, de súlyosabb esetekben a kiemelt kórházakban az év minden napján 0-24 órában működő szakszerű ügyelet várja a betegeket.
Az új ellátórendszerről és a területi ellátási kötelezettségekről az alapvető információkat mindenki megtudhatja a háziorvosától, vagy a Dr. Info telefonszámán (06-40-374636) vagy a www.terapia2007.hu honlapon.
Forrás: http://www.oep.hu

Vicces, de már nem sokáig: http://superdream...blogter.hu/?post_id=140187

Láncfűrésszel a Tesco ellen

2005 (!) június 6-án jelent meg az Index.hu internetes oldalon az alábbi cikk. Akkor még volt remény arra, hogy Dabas nem lesz klónváros. Most könnyű elképzelni, milyen lesz a magyarországi helyzet néhány éven belül...

Akárki meglássa, karácsonykor már az új Tescóban vásárolunk.

Újra itt a Tesco Dabason, és úgy tűnik nem is vette észre senki, csak én. Biztos rajtam kívül is sokan tudják, de azok hallgatnak az ügyről.
Pedig ha Dabason nyit a Tesco, az itt is alaposan átalakítja a vásárlói szokásokat, ebből következően pedig a helyi kereskedők életét...

Ha én zászló volnék

Hogy tegyünk ki magyar zászlót?

Olvasónapló Hogyan legyünk indiánok?

Képviselő-testületi ülés 2007.02. 28. + Napló

Anya csak egy van

Egyesületi közgyűlés 2007. 03. 7-én

2007. évi költségvetés

Képviselő-testületi ülés 2007. február 14.

Képviselő-testületi ülés 2007.01.31.+ NAPLÓ

Alacsonyan szállnak a repülőgépek Dabas felett

Valahol Európában

Zeneajánló: Skream

Filmajánló: Szabadság, szerelem

Filmajánló: Volver

Képviselő-testületi ülés - 2006. december 13.

Köz megse hallgatás

Az ajándék önkormányzati zászlók elhelyezése - top 30

Rácz Nándor: Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Dabasért 2006

Pap László: Arányok

Kocsír Anikó: Ifjúsági hónapkérdés
Mit olvasol ma?

Rácz Judit: Könyv ajánló

Kiss István: Csavargásunk Németországban

A Táncsics Alapítvány

Olvasói levél: Kamaszkori bandázás Dabason

Magyar Norbert: Amerikana

Rédei Ágnes: Negyven éve szolgálatban

Szívd fel begyem: Kakas Hangár Záró Parti sorozat

Matus Mária: Változások

Bálint Mónika: Dabasi Zenekarok – Police Linet

2006. október

DABAS települési választás eredményei

Ön kormányoz, váltson!

Önkormányzati választások 2006.
Választás van és van választás

B. Harsányi Nóra: Néma áldozatok
Gombár Orbán: Politika vagy nem politika
Pap László: Kampány helyett
Egyesületünk programja

Papné Gogolák Márta : Mamák és babák
Kocsír Anikó: A hónap kérdése fiataloknak - Mit jelent számodra a barátság?
Matus Mária: Az inCORRECT
Matus Mária: Nyaralás

Magyar Norbert: ZeneAkadémia - Sziget 2006
Rácz Judit: A sári rétes
Rácz Judit: Vendégváró Dabas
Sári falunapok
2006. június

dr. Ács Ferenc - Akarsz-e mágnes lenni

Papné Gogolák Márta - Minősítés

Dsida Jenő - Mosolygó fáradt kívánság

III. Yamaha Futónap

Rácz Nándor - Kiszámoló a képviselő-testület üléseiről

Tízéves az Odafigyelő
Egy hír 1996-ból (Odafigyelő 1996. február 19. old.), ami a hangvételét tekintve az elmúlt félév akármelyik Odafigyelőjében is lehetne. "Lapunkhoz eljuttatott hír szerint, A[…] B[…] a mai napig nem lépett ki a MSZP-ből s így az MDF-el együtt legalább két pártnak is a tagja. Állítólag korábban az SZDSZ-be is kérte a felvételét s mivel oda nem kellett, azóta úton-útfélen és harangszós mutációjában "zsidózza" őket." A dal ugyanaz maradt, a stílus se változott, csak az ellenfelek. 1996-ban még a jobb oldal volt az ellenfél. Boldog születésnapot!

A hónap kérdése - Mit változtatnál a magyar egészségügyön?

dr. Ács Ferenc - Könyvajánló - Isaac Asimov: Encyclopedia Galactica

Pap László - Paradox intenció

Kocsír Anikó - A hónap kérdése fiataloknak: Ment-e viták által a világ elébb?

Olvasói levél - Tisztelt Patrióta Szerkesztőség!

Kedves István!

Kocsír Anikó - "Nem csinálok semmit!"

Matus Mária - A hangyák élete

Jeles napok a naptárban - Szent Iván hava
Recept - Szegfűgomba paprikás

Felhívás

FricIQuíz

Díjazott Pedagógusok
A képviselõ-testület minden évben Kászonyi Dániel díj elsõ fokozatával ismeri el azon kiváló Dabason dolgozó pedagógusokat, akiknek munkáját, emberségét példaértékûnek találta.  Idén Szénási Gábornét, a Gyóni Géza Általános Iskola tanítóját jutalmazták ezzel a címmel. A díj második fokozatát Bálint Józsefné, aki több mint húsz éve óvónõ a Táncsics Óvodában, és Söveg Péter, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanára kapta. Az elismeréshez gratulálunk, munkájukhoz sok sikert kívánunk.

Rácz Judit - Egy sikeres csapat

Magyar Norbert - Zeneakadémia

Bálint Mónika - Moziajánló

Strandkézilabda

2006. május

III. Yamaha Futónap képekben 2006. május 28-án a Dabasi Sportcsarnoknál
dr. Ács Ferenc - Üzenet a mélyből, a „kék, zöld, fehér mosodából”
Maradok inkább ajtónyitó írtam a Patrióta legutóbbi számában és ebben a szándékomban Kőszegi Zoltán polgármester úr által írt eszmefuttatás (Odafigyelő májusi száma) csak egyre jobban megerősít.
Papné Gogolák Márta - Szerepeim
Csörög a vekker. Már fél hét lenne…? Nem akaródzik felkelni. Álmosan oldalt pislogok. Férjem még békésen szendereg. Sóhajtva egy puszit lehelek az arcára (ó, az odaadó hitves!), és kötelességtudóan kikászálódom az ágyból.
Tóth Árpád - Szeretnék átölelni
Rácz Nándor - A képviselő-testület tagjait idegesítő kérdések
Hamisított bizonyítékok
Szandhofer János alpolgármester vagy a szemétből bányászta elő, vagy saját maga nyomtatta azt a papírt, amit egy székre ragasztva lefényképeztetett, és mint negatív hangvételű írásának illusztrációjaként az Odafigyelőben leközölt.
A hónap kérdése- Mi a véleményed a korrupcióról?

Pap László - Mindig úgy jó, ahogy van
Az utóbbi időben a legaranyosabb viccet interneten kaptam, ami nem csak humoros, de felettébb találó is. „Mi a különbség a bolond és a neurotikus között?

Kisgyerek Alapítvány
A 2005 júniusában megtartott Civil Nap alapján merült fel az ötlet, hogy az ott megjelent civil szervezeteket, egyesületeket és alapítványokat ismertessük meg lapunkon keresztül az olvasókkal.

Surman István - Takarítás a Föld napján
Az április 22-i takarítási akciónkkal csatlakoztunk a Városüzemeltetési Osztály által meghirdetett felhíváshoz.

Rácz Judit - Egy kiállítás képei kapcsán
Magyar Norbert - Samuel P. Huntington: Kik vagyunk mi?

Pünkösd
Az évben jeles ünnep Pünkösd, amely a húsvét utáni ötvenedik nap. Oly jelentős ünnep volt, hogy e napon még dolgozni sem lehetett, sőt, még a kenyérsütés is tilos volt. Ez alkalommal a legfinomabb, friss húst készítették és fagyasztották. Fiatal báránycomb volt a legnemesebb fogás az ünnepen

Szakály Dezsõ - A leghatalmasabb
Recept
Árvíz 2006
Dabasi vállalkozók, Virbling Jánosné, Virbling János, Guttyan Jánosné és Guttyan János kezdeményezésére több mint egy millió forint értékű élelmiszer adományt juttattak el a Tiszai árvizeken dolgozó önkéntesek részére.
Matus Szilvia - Májusi horoszkóp
Fehér Klára - És akkor jönne az esti mese
Az akác
Birkózás
Dabas-Sári Öregfiúk
A hónap kérdése fiataloknak
Rácz Judit - Választási játék

Magyar Norbert - ZeneAkadémia
Suhanok hazafelé a munkából, és városunk utcáinak új színfoltjain tűnődöm. Kétszínű sémából nyomtatott A3-as méretű plakátok (zöld-fehér, vagy sárga-fehér- de biztos lesz majd piros fehér is) melyek nemrégiben nyílt zenés szórakozóhelyeinket hirdetik. Az elmúlt években egy diszkónk se volt, most meg rögtön itt van kettő, sőt!

Bálint Mónika - MOZIAJÁNLÓ
Rédei Ágnes - Amerikai levelek 16. Madison állatvilága
Próbálom megkedvelni új lakóhelyemet, azt azonban, amit Dabasra érve érzek, nem hiszem, hogy valaha is átélem itt. A közelmúltban ismét otthon, családom és barátaim között lehettem három hetet, mely most is annyi pozitív energiával töltött fel, amennyiből legközelebbi látogatásomig bőven táplálkozhatok.

2006. április

dr. Ács Ferenc - Maradok ajtónyitó
Négy év a negyvennégyből egyszerre tűnik röpke pillangó-pillanatnak és végtelen hosszú csiga-araszolásnak. Négy éve, hogy néhány lelkes ember neki fogott ajtót vágni, mert úgy érezte, hogy országszerte és itt Dabason is olyan falak emelkedtek, amelyek elzárták az emberektől-emberekig vezető utakat.

Választás 2006
Dabason és a 14. választókerületben eredményes volt az országgyűlési képviselő választás.

Rácz Nándor - Pénz vagy szavazat
Tény: tovább dolgozik alvállalkozóként a Bennárik Ferenc és Sós Gábor képviselők tulajdonában lévő SMBB Bt. az önkormányzati beruházásokon. Most Sáriban építik alvállalkozóként a járdát és a kerékpárutat.

A dabasi pettyes gőte
A pettyes gőtéket mindig is számtalan ragadozó pusztította, szitakötőlárvák, csíkbogár, halak, békák, kígyók, cickányok, sünök, a nyest.

Rácz Nándor - Képviselő-testületi beszámoló helyett néhány aktuális közéleti és sajtó témáról
Támogassa adója 1 %-val a dabasi alapítványokat

dr. Ács Ferenc - Törött tükör avagy a "Reménysugár" keresése
A képviselő-testület március 27-i ülésén a Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthona intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázat elbírálásakor ismételten megerősödött bennem az a korábbi gondolat, hogy néhány képviselőtársam „igen karakán” módon tud viselkedni.

Pap László - Játék a számokkal
A statisztika néha olyan, mint a délibáb. Látjuk, hogy ott van, mégsem igazi. Mennyire szeretjük mégis komolyan venni a felméréseket. Beszélünk róla, vitatkozunk rajta, pedig jobb lenne néha tudomást sem venni az egészről.

Kocsír Anikó - Őrizzük a húsvéti hagyományokat?
A hónap kérdése fiataloknak
Pár napja egy egyetemista lány ismerősöm szégyenlősen mesélte, hogy neki fogalma sincs „erről a húsvét témáról”. Azt gondoltam, hogy nem vallásos, így elmeséltem neki Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának történetét.

A hónap kérdése: Van-e jelentősége életedben a kételkedésnek?
Amerikai Angol Humor

Varga Ádám - Baróton voltunk
Nagy örömömre azok közé a szerencsések közé sorolhatom magamat, aki március 13-án hétfőn este elindulhatott a messzi Barótra.

Itt jártak a Barótiak
Erdővidéki testvérvárosunk, Barót delegációja látogatott Dabasra az április 1-jei hétvégén.

Homoki Iván - Egy Dabas Tej-et kedvelő felhívása
Új élelmiszer-áruház nyílt településünkön. Örömmel fogadhatjuk az új munkahelyeket teremtő beruházást, a kedvező nyitvatartási időt és a kényelmes bevásárlást biztosító lehetőséget.

Rácz Judit - Végtelen idő a világhálón
Nagyapám asztalának titkos fiókja volt. Az asztallap elforgatásával lehetett hozzáférni ahhoz a rekeszhez, melyet egyébként sem alulról, sem felülről nem lehetett látni. A fiók és a benne tartott régi iratok jellegzetes illatát ma is őrzöm emlékeimben, amelyek újraélednek időnként, amikor régi könyveket veszek a kezembe.

Kocsír Anikó - Először szavazni
Sokan csalódottan távoztak a szavazásról az első szavazók közül. Otthon a szülők azzal motiváltak, hogy „minden első szavazó kap valami pici emléket”, ami idén sajnos elmaradt. Néhányan rá is kérdeztek, hogy nincs- e számukra félretéve valami apróság…

Rédei Ágnes - Amerika levelek 16.: Tavaszi nagytakarítás
Ferenczi Tamara barátnőmtől örömmel értesültem a múltkor, hogy szervezetünk rendszeres méregtelenítését nem csak Amerikában tartják szükségesnek, hanem erről már otthon is egyre többet lehet hallani. De miért is fontos a tisztítókúra?

Zsolnai Richárd - Beszélgetés Tőkés Lehellel
Mikor leültem Tőkés Lehel ifjúsági nagykövettel beszélgetni arról, hogy 3 hónap elteltével hogy is érzi itt magát Dabason, azt hittem közhelyeket fogok hallani.

Húsvét
A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. E napon ünneplik Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a negyven  napig tartó nagyböjt. Az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja: ezt a napot előzi meg hét héttel a farsang vasárnapja; és követi ötven nap múlva Pünkösd.

Recept - Foszlós kalács
A kalács jellegzetes ünnepi sütemény, a nagyszüleink mégis az ünnep kenyerének mondták.

Street Gábor - El Camino de Santiago
A rovat utolsó fejezetében kissé elszáll a klaviatúra, és szívmelengető pillanatokról esik szó.

Híres dabasi utazók
Gróf Vay Péter (Gyón, 1864. szept. 26. - Assisi, Olaszo., 1948. febr. 28.), író, c. püspök, a nagy tudású utazó és hitének alázatos szolgálója  Rómában végzett tanulmányai után 1898-ban szentelték pappá.

Matus Szilvia - Horoszkóp

Rácz Judit - Olvasói levelekről
Egy szerkesztőség életében mindig nagy dolog, ha olvasói levél érkezik. Az addig egyoldalú közlés (szerkesztőktől az olvasóig) hirtelen fordulatot vesz, és a szerkesztők vállnak olvasókká. Fontos pillanatok ezek, mindig feszülten figyeljük, milyen szándék húzódik meg a sorok között.

Stefkó Zoltán - Crash
Idén az Ütközések kapta meg a legjobb filmnek járó aranyszobrot az Oscar-gálán. Annak ellenére, hogy sokak szerint a siker oka pusztán a konzervatív Amerika elzárkózása -a nagy rivális- a meleg cowboyokról szóló Brokeback Mountain-tól, az Ütközések mindenképp megérdemelte a kitüntetést.

Bálint Mónika - Moziajánló

Matus Mária - Önismeret kontra nagymama
Én nem tudom, régen mennyire volt fontos az önismeret, de azt tudom, milyen ember volt a nagymamám. Először is, ő sütötte a világ legjobb almás pitéjét. Tudta, hogyan kell keltetni a kiscsirkét, sőt, még azt is, hogy melyik a szemes tojás, és melyik nem az.

Magyar Norbert - Zeneakadémia / Lemez és programajánló
A Leftfield kétszemélyes legénysége ezen a néven már jó pár éve visszavonult a zeneiparból, és talán nem is annyira ismertek, mint a Prodigy, Groove Armada, Chemical Brothers hármas szupertriójára, akik, mint Charlie angyalai, mindent rendbe raknak zeneileg az éterben, ám akkor ez esetben se felejtsük el Bill Murray-t, akit így a Leftfield testesít meg.

2006. március

Matus Szilvia - 2006. március havi horoszkóp
Stefkó Zoltán - Szamszára (Samsara)

Prauda Gergő - Volume
… hazamegyek, ledobom a cipőt, benyomok egy kiflit, rákattanok a gépre, örülök, mert lejött mind a hat album, amit előző este indítottam el a décén...

Magyar Norbert - Zeneakadémia / Lemezajánló
Arra gondoltam, miközben ezt a lemezt hallgattam, hogy mennyire nem lehet egyszerű megfelelni az elvárásoknak, ha valaki történetesen a legendás Bob Marley fiaként próbálkozik lemezkészítéssel, és a látszólag előnynek tűnő név, könnyen hátránnyá válhat.
Bálint Mónika - Moziajánló

Papst Vica - 5 karikás beszámoló
A téli olimpiák történetének 20. két hetét „tölthettük el”, most Torino-ban február 10-26-ig. Meglehet nem bír akkora hatalommal, mint egy nyári olimpia, a téli sportok szerelmeseinek kétség kívül ez az idő is maga volt a Kánaán.

Gecser György - Birkózás
Megkezdődött az év versenyzőink számára is, január 21-én Érden egy országos gyermek-, diák-, serdülő versennyel. Sportolóink közepesen szerepeltek, aminek az oka a sok fiatal birkózó palánta szőnyegre lépése, illetve a nagyobbaknál a korcsoport és súlycsoportváltások.

Bálint Mónika - FISH!  lemezbemutató koncert a dabasi Művelődési Házban
A budapesti, lassan hetedik évét taposó Fish! zenekar fontos eseményt ünnepel idén tavasszal: március első hetében jelenik meg első hivatalos nagylemezük, First of Many címmel, illetve az albumhoz kapcsolódó klip is hamarosan érkezik. Többször koncerteztek Európa országaiban, klubokban és fesztiválokon egyaránt, csakúgy, mint itthon, ahol évek óta állandó szereplői a nyári fesztiváloknak is.

Kollár Bálint - Könyvajánló
Kicsiknek, közepeseknek és NAGYOKNAK.
Félreértés ne essék, ez nem egy Coca-Cola reklám. Ez most egy olyan próbálkozás, ami minden korosztálynak megkísérel ajánlani valamit. Majd meglátjuk, hogy sikerül.

Tájoló
A Városháza épületének könnyen megközelíthető részén, a gimnázium felőli oldalon nyílt meg az új információs és tájékoztató központ, a TÁJOLÓ iroda.

Magyar Norbert - Könyvajánló
Obersovszki Péter: Öljétek meg  Tévémacit!
A fent említett, kissé sokkolóan ható cím első hallásra egy perverz felnőtt mesét vetít elénk képzeletben, s bár természetesen nincs itt semmiféle vérontás, bizonyos szempontból a könyvnek végül mégis sikerül undort keltenie az olvasóban, méghozzá azért, mert közben rájövünk, hogy mindez nem mese, hanem a valóság. Kapcsold csak be a tv-t!

Gula Anna - HARIBOL Mindenkinek!
Sajnálom, de nem gumicukrot szeretnék osztogatni, csak szanszkrit nyelven köszöntem. És mivel a szanszkrit nyelv a magyarnál tömörebben fogalmaz, úgy tudnám lefordítani: Énekeld a Szent Nevet! De kinek a nevét rejti a köszönés? Hari, hare...

Papné Gogolák Mária - Tavasz Londonban
Sohasem vágytam különösebben Londonba. Úti céljaim rangsorában csak a sokadik helyet foglalta el, kicsivel megelőzve New Yorkot. Valahogy mindig inkább vonzott korban az antikvitás, klímában a mediterrán.
Könyvajánló a közéletben szereplőknek

Street Gábor - El Camino de Santiago – 5.
Amikor egy 20-30 napos útra készülünk, rögtön nagy csomagra gondolnánk, hiszen különféle dolgokra lehet szükség majd a hosszú távollét alatt.

Lovistyek Renáta - Versek

Rácz Judit - Az almafa
Hátát az ágy magasabbik végének támasztotta, párnáját megütögette, majd lassan a dereka és az ágy közé gyömöszölte. Óvatosan kezdte felhúzni sovány, inas lábait. Először a balt, majd kezével segítve a jobbat is lassan mellézárta.

Függésben
Dr. Csernus Imre február 7-én Dabason járt, és a drogtól való függés kialakulásának feltételeiről, körülményeiről tartott előadást.

Kocsír Anikó - Gyertek!
Úgy érezték, nem részei az egésznek, hogy nem egy új, más színként szerepelnek a palettán, hanem egy elmosódott szürke pacába olvadnak.

A hónap kérdése - Mit jelent számodra a hazafi kifejezés?

Csontos József - Idősek nappali ellátása
A demokratikus államok magukra vállalnak bizonyos kötelezettségeket állampolgáraik jóléte érdekében. Ezek közé tartozik az időskorúakról történő gondoskodás is.

Pap László - Hogyan legyünk boldogok?
Hát, ha valaki erre sem kíváncsi, az hagyjon fel minden reménnyel, és éljen kellemes boldogtalanságban, végső soron az is érzelem. Elöljáróban leszögezem, hogy a boldogsághoz több út is vezet. Érdemes mindenkinek a saját útját járni.

Dr. Ács Ferenc - Fides et ratio
Előjáróban szeretném leszögezni, hogy véleményem szerint is az elmúlt években határozottan fejlődött anyagi javak vonatkozásában Dabas város, és minden bizonnyal a jelenlegi városvezetés sokat tett ennek érdekében.

DABAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK
49/2001. (XII. 18) sz. ÖK. rendelete A lakások és helyiségek bérletéről valamint elidegenítésükről

doc - 168Kb

dr. Tóth László - Méltósággal ünnepelni
1848. elején nyilvánvalóvá vált a Habsburg-birodalom külpolitikai helyzetének megrendülése. Januárban Palermóban, majd Nápolyban és Milánóban, február 22-én Párizsban tört ki forradalom. Ebben az időben a Pozsonyban ülésező magyar rendi országgyűlés munkája megakadt.

Kis Zoltán - Megnyílt a SPAR 2. rész
Kis utánjárással további érdekesnek tűnő tényeket fedezhetünk fel a SPAR 1045 m2-es üzlethelyiségének értékesítése kapcsán...
Rácz Nándor - Beszámoló a képviselő-testület üléseiről 2005. február

Rácz Nándor - A pénzügyi ütemterv bukása – még sem szűntek meg az adók
2003-ban a képviselő-testület a Lokálpatrióta Egyesület képviselőcsoportjának javaslatára készíttetett egy úgynevezett pénzügyi ütemtervet.

Kocsír Anikó - Mit jelent számodra magyarnak lenni?
Több, számomra elkeserítő választ kaptam: "ebben a fokozott politikai helyzetben nem tudok válaszolni", "sokan megutálnának, ha őszintén megírnám a véleményem", "konfliktusaim lennének belőle". Ezek alapján, úgy éreztem, a meg nem értés, az elfogadni nem tudás nemzete vagyunk.

Rácz Nándor - A Kisgyerek Alapítvány szemüveg vásárlási támogatási formájáról
Alapítványunk 2003 óta részesíti 90%-os támogatásban azokat a családokat, ahol a gyerek(ek)nek a szemorvos által felírt szemüvegének készíttetési költségei és a család egy főre jutó jövedelme nem áll arányban.

Matus Mária - A Dabasi Honvédtüzér Alapítványról
A Dabasi  Honvédtüzér Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány tevékenységéről az alapítvány elnökével, Papst Józseffel beszélgettem.

Babits Mihály - Petőfi koszorúi

2006. február

Amerikai kertváros itthon
Tavaly október 26-tól nálunk is megy Amerika új kedvence: a Született feleségek. Nem célom részletesen bemutatni a szereplőket és a történetet, viszont nem titkolt szándékom párhuzamot vonni a sorozatbeli kertvárosi élet és egy bizonyos kisvárosi mentalitás között, mivel ez a műsor az egyik legegyenesebb görbe tükör, amelybe belenézhetünk szerda esténként.

Álarcban
“Egy szép maszk sokkal többet árul el a gazdájáról, mint maga az arca.” Oscar Wilde

Dabas Kultúrájáért Díj
Mazsolás túrótorta

Rácz Nándor - Cenzúrázva
Új fejezethez érkeztünk: elértük, hogy 2006-ban önkormányzati képviselő nem írhat az önkormányzati újságba. A polgármester nem engedte megjelenni az önkormányzati újságban az újság decemberi számában megjelent pénzügyi beszámolójához fűzött kiegészítésemet.

Kis Zoltán - Megnyílt a SPAR - de ki a titokzatos tulajdonos?
A nyilvános földhivatali és cégadatok átböngészésével érdekes észrevételt tehetünk az önkormányzat vagyonkezelő cégének tevékenységével kapcsolatban.

dr. Ács Ferenc - Szolidaritás
Az Egyesületünk által képviselt elvek, értékek bemutatásával foglalkozó sorozatunkban, olyan fogalomhoz értünk, amely látszólag nagyon egyszerű, és nagyon sok ember számára természetes dolognak tűnik.

Áprily Lajos - Biztatás a télben
Rácz Nándor - Beszámoló a képviselőtestület üléseiről

Patrióta 2005
2002-es indulása  óta, több mint száz szerző 1293 írását közölte a Patrióta. Az írások túlnyomó része, 82 %-a kultúrával, hagyományőrzéssel, úti beszámolókkal kapcsolatos. Ezen belül ötven interjút, illetve dabasi szerzők irodalmi alkotásait jutattuk el az olvasókhoz.

Pap László - Függés - függetlenség
Az emberi csecsemő talán a világ legönállótlanabb élőlénye. Életben maradása, táplálkozása, fejlődése szüleitől függ. Sok-sok egymástól független feltétel szerencsés meglététől függ, hogy valaki érett, független felnőtté váljék.

A hónap kérdése: Mit jelent számodra a hit?

Gula Mónika - Nagykövetek beszámolója
Január 5-én 15 órától a meghívottak és érdeklődők a városháza nagytermében ifjúsági nagyköveteink elmúlt 3 hónapjának élménybeszámolóját hallgathatták meg.

Kocsír Anikó - Az igazság odaát van…

Kocsír Anikó - A hónap kérdése fiataloknak: Mi jut eszedbe a szeretetről?
Emlékszel arra a reklámra, amiben a külföldi turistafiú bőszen keresgél a szótárban, amikor a kezébe nyomott bögre forró tea hatására mintegy megvilágosultan, búgó hangon mondja: Sze-re-tem. Kérdés, hogy Magát Kedves, akitől a teát kapta, vagy magát a teát. Szabad asszociálni. Neked mi jut eszedbe a szeretetről?

Rácz Judit - Beszélgetés Kiss Istvánnal 4. rész

Street Gábor - El Camino de Santiago – 4. : Helyi viszonyok
Aki „nagy durranással” akarja indítani a Camino-t, az St. Jean-Pied-de-Port-ba utazik, amely 200 m-rel emelkedik csupán a tenger szintje fölé Franciaország déli részében.

dr. Gogolák Gábor 1961 - 2006
Megrendülten próbáljuk szavakba önteni érzéseinket, melyet az a mély döbbenet váltott ki belőlünk, hogy  elment Gábor.

Mentőállomás
A közlemúltban átszervezték az Országos Mentőszolgálat eddigi megyei területi felosztását. A dabasi mentőállomás a Közép-Magyarországi Régió irányítása alá került, nem megyei, hanem regionális feladatokat lát el. Budapest és közvetlen vonzáskörzete lett egy mentőszervezet a egysége.

Matus Mária - A Serpico Közbiztonsági alapítványról
A Serpico Közbiztonsági Alapítvány elnökével, Tokai Lászlóval Matus Mária beszélgetett.

Kiss István - Töprengések a kétszintű érettségiről
Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy - mint a pedagógusok többsége – az új elképzelések híve vagyok.

Papné Gogolák Márta - Jane Austen: Büszkeség és balítélet - menthetetlen romantikusoknak
Borongós téli estéken nincs jobb elfoglaltság számomra, mint a duruzsoló kályha mellett egy kényelmes fotelben kuporogva olvasni. Egymást követhetik a versek, a tengerparttokra, trópusokra repítő naplók, útleírások, de lelkem igazi vigasza egy hamisítatlan romantikus regény.

Gula Mónika - Megint vizsgaidőszak
Megunhatatlan! Folyton hoz magával valami újat! Új tantárgyat, melyből minden alkalommal 10%-os a sikerráta (naná, hogy ők is 3. tárgyfelvevők!)

Matus Mária - Ünnep, mulatság akkor is!
Karácsonykor mindenki boldog és szereti embertársait, még azokat is, akiket amúgy nem. Sokszor, sokak ajkáról hangzik el a sóhaj: - Ó, bárcsak az ünnepeknek sose lenne vége! Olyan jó ez a béke és meghittség, miért csak három napig tart?

Papné Gogolák Márta - Gondolkodó…
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989. óta ezt a napot a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük.

Rácz Judit - Vaksötétben
Váratlan áramszünet lepett meg bennünket nemrégiben. Nem voltunk felkészülve rá, mostanában nem fordul elő gyakran ilyesmi. Egyszerre lett sötétség a lakás minden részében, és mi mozdulatlanul ültünk a konyhaasztalnál, várva, hogy magától megoldódjon az elektromos feszültség problémája.

Matus Szilvia - 2006. február havi horoszkóp

Papné Gogolák Márta - Új gép a Tüdőgondozó Intézetben
Dr. Bérdi Eszterrel, a dabasi Tüdőgondozó Intézet vezetőjével Papné Gogolák Márta beszélgetett.

Király Tibor - A mesés Nyugat: Hiedelmek és a valóság
Hónapok óta élek külföldön. Fiatal korom ellenére Európa jó pár országában töltöttem el több-kevesebb időt. Most, az otthon eltöltött két hét után döntöttem úgy, hogy megírom a cikket.

Élethosszig tanulni
Február közepéig kellett leadni a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek a felvételi jelentkezési lapot.

Magyar Norbert - DVD Ajánló: Larry Clark filmjei (Kölykök, Ken Park, Genya)
Larry Clark neve leginkább a művészfilmek bekebelezésére hajlamos nézők fejében jelent valamit, nekem négy szó jutott eszembe minden filmjénél: szex, drog, perverzitás és valóság.

Magyar Norbert - ZeneAkadémia : Public Enemy_Apokalipszis most és mindörökké
A Public Enemy márkájú amerikai hip-hop kommandó neve valószínűleg nem cseng ismeretlenül számos olvasónk számára, főleg annak a korosztálynak, akik a kilencvenes évek közepén kezdtek el ismerkedni az akkoriban berobbanó amerikai hip-hop kultúrával, netán még le is jártak a gyóni vasútállomással szemben lévő, mára lelakott és jobb sorsra is érdemes pinceklubba.

Kollár Bálint - Ifjúsági könyvajánló: James Herriot
Állatorvosnak készülsz? Vagy az egyik ismerős készül annak? Esetleg szereted az állatokat? Vagy csak kéne már valami jó könyv? Azok, akik valamelyik kérdésre igennel válaszoltak, azok most olvassanak tovább, mert a továbbiakban egy nekik való könyvet fogok ajánlani.

Bálint Mónika - Moziajánló
Agrártámogatási kifizetések

Prauda Gergő - Labdarúgás
Feczesin Róbertet bizonyára sok kedves olvasónknak, sportrajongóknak nem kell bemutatni. Szűkebb pátriánk fia eddigi rövid futball-pályafutása alatt is sikert, dicsőséget aratott szülőföldje számára.

Gecser György - Birkózás
A 2005. év utolsó gyermek - diák versenyét december 10-én Monoron rendezték. Ezen a számunkra levezető versenyen felszabadultan álltak gyermekeink a szőnyegre.

Stefkó Zoltán - Amerikai kertváros itthon
Tavaly október 26-tól nálunk is megy Amerika új kedvence: a Született feleségek. Nem célom részletesen bemutatni a szereplőket és a történetet, viszont nem titkolt szándékom párhuzamot vonni a sorozatbeli kertvárosi élet és egy bizonyos kisvárosi mentalitás között, mivel ez a műsor az egyik legegyenesebb görbe tükör, amelybe belenézhetünk szerda esténként.

Álarcban

2005. december - 2006. január

Patrióta újság három éve és egy hónapja

Fenyő, csillag, belső kézfogás

Kampánycsend

A bizalom

Áprily Lajos: Karácsony-est

Miért jó ismerni a román himnuszt?

Szülinapi fények

Rutkay Éva mosolya

Ember tervez…!

Örömünnep

A hónap kérdése: Lehet-e a tenger fenekére bugyit húzni?

Kuplung ist broken

Csattanó

Amszterdamride

Zsuzsi és a jobbkormány

Trap István

Életveszélyes kutyatámadás Dabason

Bort iszik és tüzet prédikál

Kár érte, kár pátia (?)

A hónap kérdése: Az ember társas lény?

Mi a legfontosabb számodra egy ünnepben?

Tanár úr, kérem...

Amerikai levelek 15. - „Ami  igazán fontos” – és akik ezért dolgoznak

Jeles napok a naptárban - Karácsony hava
Karácsonyi babonák
Recept: Moszkauer (narancsgrillázs)
Karácsonyi italok
Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony

A Zöld sziget

Kipling: Ha...
Elgondolkodtató idézetek
Moziajánló
Láttad már? : Gattaca
Zeneakadémia

Birkózás

Fallabda

Horoszkóp

Olvass a jövőbe!

Mutasd Meg Magad 2005

Kézilabda

Camino de Santiago – A számok bűvöletében

Az üde színfoltoknak

Csak csendben

Arany János: Alkalmi vers

2005. november

Pártpolitika és önkormányzatiság

Az írástudók felelőssége

Áprily Lajos: A ragyogó madár

Az elvek és a valóság

Védőoltás kampány ellen

Az első (fél) cédula

A hónap kérdése: A nyilvánosság hatalom?

Amerikai levelek 14.: Óvilági élet az Újvilágban

Megint egy ébredés...

Könyvajánló: Samuel P. Huntington: A Civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása

A hónap kérdése fiataloknak: mit jelent számodra, és hogyan jelenik meg mindennapjainkban a tolerancia?

Tanár úr, kérem...

Ifjúsági könyvajánló -  E. Colfer: Artemis Fowl
Camino de Santiago - Ki miért vág neki az útnak?
Járvás Péter: Lányok a bárban
Járvás Péter: Kis halak

Kifutópályán

Gyalogtúra Erdélyországban

Út a Károly hídhoz

Halva született

Jeles napok a naptárban: Szent András és Karácsony hava
Receptek: Amis almatorta
Kincsesház

Szombat esti láz

2005. november havi horoszkóp
P. L. Franciska: Festett fényekkel hajadban

Etikett

Felmérés a sebességkijelző működéséről

Csiszárik Csilla: Tündérmese

Moziajánló
Zeneakadémia: TB Gon & Marvin

Láttad már? - Donnie Darko

Autocross

Birkózás

Rövidpályás Vidék Bajnokság

Rajzpályázat

Lábtoll-labda

2005. október

Az elveket lelövik, ugye?

Nyílt nap  a Kisgyerek Alapítvány Közösségi Házban

Áprily Lajos: Őszi rigódal
Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Tisztelt dabasi nyugdíjasok!

Tisztelt Szerkesztőség!

A hónap kérdése: Kívánna-e korszerűsítést napjainkban a házasság intézménye?

1956. október 23.

Ady Endre: A Tűz csiholója

Amerikai levelek 13. - Időbank Amerikában

Kontroll a civileknek

Ha megdobnak kővel...

A hónap kérdése fiataloknak: Mikortól számítasz felnőttnek?

Kedves Matyi!

Tanár úr; kérem...

Jóslat

El Camino de Santiago – 1. Anno domini

Járvás Péter: A csendes jambikus
Járvás Péter: Réka verset ír

VII. Dabasi (első lokálpatrióta) napok

A dobok lelke

Zenei események Dabason

Kossuth Napok 2005

Dabas természeti értékei

Jeles napok a naptárban: Mindszent és Szent András hava

Tésztatörténet 2.

Receptek: Muffin

Családi nap a Kincsesházban

Sérült gyermekek napja

Csalimese

Október havi horoszkóp

Tekerd!

Gyalogtúra Erdélyországban 2.

Zeneakadémia

Moziajánló

Könyvajánló: Philip K. Dick összes

Láttad már? Elveszett jelentés (Lost in Translation)

Biotop Országos Gyermek Ügyességi Lovasverseny

Úszóversenyek eredményei

Lábtoll labda

Birkózás: Diákolimpia, érmek és helyezések

Maraton

2005. szeptember

Jöjjön el a mi országunk és legyen meg a mi akaratunk!

Egy fénykép margójára…

Egypártrendszer 2. Képviselő-testületi beszámoló helyett

Milyen a jó pedagógus, és az ideális iskola?

Pályázat nélkül nincs győzelem

Gyalogtúra Erdély Országban

22 millió a két sári képviselő cégének

Amerikai levelek 12. - Vakáció Madisonban

Az ellenzék ellenzőihez

Dabasért Díj 2005

Rácz Nándor Prohászka Csabával, a Dabasi Sportcsarnok új vezetőjével terveiről és a dabasi sportéletről beszélgetett
Biokert - Szeptember
Nyertes pályázatok

Birkózás

Cellux szimfónia

Olvasóink receptjeiből: Darázsfészek
Dabas múltja
Jeles napok a naptárban: Szent Mihály és Mindszent hava
2005. szeptember elsején új intézmény nyitotta meg kapuit Dabason

Csontok itt – csontok ott, kutyák itt – kutyák ott!

Dabasi sikerek a gyermek lovassportban

Magasabb osztályba léptünk!

20. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Áprily Lajos: Pillanat
Csiszárik Csilla: Sasok háborúja
Angyal Csaba: Szabadulás
Sportolási lehetőségek Dabason
Street Jam - Extrém Délután

Szürke reggelek

Pap László: Válasz Anikónak

Csak azért is Dabason…

Tűz! Tűz!

Tésztatörténet

Zene Akadémia: Fesztivál beszámoló 2005 Nyár

2005. szeptember havi horoszkóp

2005. július - augusztus

Strandkézilabda 2005
fotóalbum

Civil juniális
fotóalbum

Az eltévedt csodaszarvas legendája

Gyurgyalagok
Ady Endre: Még egyszer
Beszámoló a képviselő-testület üléséről 2005. június 22.
Gyüre Lajos: Egy politikushoz

Az én jutalékom

A hónap kérdése fiataloknak: Mit jelent számodra Dabas?

Miért nem ér Dabason gondolkodni?

Mert nem történik semmi!

A hónap kérdése: Mit kívánnál Magyarországnak, ha a jó tündér egy kívánságod teljesítené?

Emberi tényező

Amerikai levelek 11.: Amerikai bevásárlóközpont Magyarországon?

Kedves Fiatalok!

Egy sárgaréz antik gyertyatartó

Új angol nyelvtanulási lehetőség Dabason

Club Hedoné

Az év köztisztviselője Molitorné Józsefné
Jeles napok a naptárban: Kisasszony és Szent Mihály hava

A padlizsán

Mosolyország - MOA

Lakótelepi lakások felújítására elindul a Panel Plusz hitelprogram

Pályáztak és nyertek

Borkóstoló

Zene Akadémia: Beszámoló_ No Man’s Land Dance Festival and International Juggler Camp 2005 Július 14-18, Dabas
Biokert - augusztus: Teljes pompa
2005. augusztus havi horoszkóp
Itt a 4 millió, hol a 4 millió?

Szelíd vágta

A Dabasi Szabadidős Sportegyesület - Úszó eredmények

2005. június

Halpusztulás

Zeneakadémia

Maratoni váltó

Lovaglás

Lábtoll-labda

Közösségépítő tevékenység

Kapocs orvos és beteg között

Jeles napok

Ifjúság 2004

Horoszkóp

Pedagógusnap

Esélyegyenlőség napja

Dobozolók

Csak tekerek

Ciprus rally

Borklub

Birkózás

Biokert

Békéscsaba – Arad

A virágok már elindultak

A levendula

A derű délutánja

Amerikai levelek 10.

Puccskísérlet

Nagy kár

Lelki simogatás

Két hurrá a demokráciának

Az ÁFÉSZ új elnöke

Könyvajánló: Hajósének

Beszámoló a képviselőtestület üléseiről - 2005. május 31.

2005. május

2004/2005 NB.I.B. férfi kézilabdás bajnokság értékelése

5. Apenta Hegyi Félmaraton és Félmaraton Váltó a Normafánál (21 km)

Zene Akadémia: Fesztiválajánló 2005. nyár

Pályázatok

Az I betűn a pont – Hatalmas harc, és kiváló győzelem!!!
Dabas VSE KC – Tatai Hac 34:30 (17:18)

Nemzetközi kötöttfogású birkózó gála - fotóalbum

Biokert – május

Növényvédelem-másként

Ólomkatonák

Dabasi fiatalok fellépése a Művészetek Palotájában

Kis kedvenceink II.

Örkény Vitéz Napok 2005. rendezvénysorozat tervezett programjai
KOSSUTH MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2005. JÚNIUS havi programjai

Az Ócsai Tájház programja 2005. május – június

2005. május havi horoszkóp

II. YAMAHA FUTÓNAP

Együtt Könnyebb Klub Dabason

Áprily Lajos: Valamikor

P.L. Franciska: A visszatérő köszöntése

A kiváló csapatok ellen - idegenben – más teljesítményre van szükség…

Beolvasunk? Avagy, el kell-e siratni a regényolvasást Magyarországon?

Bodza

A hónap kérdése fiataloknak: Mi foglalkoztatja mostanában az ifjúságot szerinted, és Te mivel foglalkozol leginkább?

Rendőr sztori

Jeles napok a naptárban: Pünkösd és Szent Iván hava

Könyvajánló - James Clavell: A Sógun

Öninterjú

Tanulni városunk közösségétől

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről - 2005. április 28.

Quo vadis Patrióta gyerek?

„a mór megtette kötelességét!” Dabas VSE KC – Pénzügyőr SE 39:30 (17:12)
A hónap kérdése: Mik az egyéni szabadság társadalmi korlátai?
Nagy László: TULIPÁNFEJŰ KAKASOK
Jeles napok a naptárban: Pünkösd és Szent Iván hava

2005. április

A szürkület fogságában
Új Ég és Új Föld - II. János Pál papi imája a 2000. év nagy jubileumára

Áprily Lajos - Fellegek játéka

Az „és” kultúrája

Képviselő-testületi könyvajánló

Elmaradt ünnep

Vízminőség, Dabas - Interjú Jasper Lóránttal, a DAKÖV Kft ügyvezető igazgatójával

Emléktúra Erdélyben

Könyvajánló: Robert M. Pirsig: A zen meg a motorkerékpár ápolás művészete

A hónap kérdése:  Mi a hagyomány szerepe a fejlődésben?

Füvestársi Engedetlenségi Mozgalom

Kivételes alkalom

Költészet Napja

Jeles napok a naptárban: Szent György és Pünkösd hava

Bánk bán

Biciklit húsvétra

„Nemzetünk nagyjai Örkényben”

Kedves Városi Diákönkormányzat!

A borkoktélok királynője, avagy a fröccs dicsérete

2005. április havi horoszkóp

ZeneAkadémia : Thievery Corporation

Biokert - Április

Feng shui iroda-munkahely

TERVEZHETŐ, EGÉSZSÉGES ÉLET a Biophotonic Scanner segítségével

DABAS TAXI

Kis Kedvenceink!

Elmax Vasas Se. Pápa – Dabas VSE KC 34:28 (18:12)

Dabas – Alba Regia

Komló BSK – Dabas 34:24 (19:10)

2005. március

Küzdelmes, nehéz győzelem: Dabas VSE KC – Izzó SE Nagykanizsa 27:24 (14:12)

Balaton KC – Dabas VSE KC  37 - 21
Vereség, és mégis emelkedés
Birkózás
A gyenge adottságú földterületek sikernövénye a  Szarvasi -1 energiafű
„Bekóstoló”avagy a Dabasi Borosgazdák és Boraik
Irodák növényei
Biokert – március
ZeneAkadémia : Y4K
Tavaszi nagytakarítás – környezetbarát tisztítószerekkel
Egy sziget Európában
Dabas Város Önkormányzata a 2005-ös évet a Környezetvédelem, és Környezetszépítés évévé nyilvánította
Télvégi valóságshow
2005. március havi horoszkóp
KINCSESHÁZ ÁLTALÁNOS ISKOLA
„Szerintünk nyolcbíícs”
Valóra vált egy álom
Húsvéti ételeink
Húsvéti locsolóversek
Jeles napok a naptárban - Böjtmás és Szent György hava
A húsvéti ünnepkör szokásai
Pap László - Nőnapra
József Attila: Az a szép, régi asszony
Görbe világ – görbe tükörben
Megjelentek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2005. évi uniós pályázatai
Könyvajánló: Francis Fukuyama: A nagy szétbomlás
„Mit, mikor és hol?“, vagyis mit tehetünk Dabas város ifjúságáért?
Kétezeröt életérzés
Csillagok háborúja, avagy a Gutenberg galaxis hanyatlása
Helyreigazítás
Beszámoló a képviselő-testület üléseiről - 2005. február 15.
ADY  ENDRE: A MOSTI MÁRCIUS
1848. március 15.

Az első lépések…

2005. január - február

A flow éve

Szervál sportegyesület

A squash kialakulásának története

II. Deli Attila Emléktorna

Teremfoci bajnokok

BIRKÓZÁS

Hullám a hajnali tavon

Útközben

Áprily Lajos: Mennék eléd

Beszámoló a képviselőtestület üléséről 2004. december 20.
A hónap kérdése: Mikor kegyes a hazugság?
Indulhat a projekt

Baj van

Amerikai levelek 9.: Társadalmi munka Amerikában

Jeles napok a naptárban: Boldogasszony és Böjtelő hava
Névmutató: Bibliai nevek eredete, története

Programok az Idősek Otthonában

Dabasi szerző megjelent új könyve

Farkas Annamária – 40 év Dabason

Kétkulcsos adósáv

Bölcsességek

Cantabile

Emlékezéseim... Horváth Lászlóné, Mohácsi Matild írása

Napisten országa, Rodosz

ZeneAkadémia : Dizzie Rascal

Messze az univerzumban

Hullám a hajnali tavon
Útközben
Beszámoló a képviselőtestület üléséről 2004. december 20.
Áprily Lajos: Mennék eléd
A hónap kérdése: Mikor kegyes a hazugság?
Indulhat a projekt
Baj van
Amerikai levelek 9.: Társadalmi munka Amerikában
Jeles napok a naptárban: Boldogasszony és Böjtelő hava
Névmutató: Bibliai nevek eredete, története
Programok az Idősek Otthonában
Dabasi szerző megjelent új könyve
Farkas Annamária – 40 év Dabason
Kétkulcsos adósáv
Bölcsességek
Cantabile
Emlékezéseim... Horváth Lászlóné, Mohácsi Matild írása

Napisten országa, Rodosz

ZeneAkadémia : Dizzie Rascal

Messze az univerzumban

2004

2004. december

Felcseperedünk?

Ki nyer ma?

Elszakadt film

Református öregtemető

Utálkozni jó!?

Uniós pályázatok tapasztalatai a kis- és középvállalkozások tekintetében

Parkoló kapitalizmus

A hónap kérdése: Mit jelent a "lelkiismereti kérdés"?

Karácsonyi nehézségek

Tenyeremben kincseimmel térdelek előtted (karácsonyi köszöntő helyett)

Emlékezéseim III. rész

FOGYATÉKOSOK NAPJA

„…Ha majd a szellem napvilága Ragyog minden ház ablakán…”

Mese az örökké zöld erdőről

Beszámoló DABAS labdarúgó csapatainak féléves szerepléséről

Szőnyegszéle- Összefoglaló a dabasi birkózók elmúlt évi eredményeiről

2004. november 19-én nyílt meg Dabason a kibővített YAMAHA kereskedés a Bartók Béla út és az E 50-es út találkozásánál.

2004. november

Nyolcadik fő bűn: a hallgatás (Széljegyzet a sajtó-helyreigazítási perekhez)

A népszavazás(ok) elé

Jó-e nekünk a globalizáció?

Jogerős ítélet a sajtó-helyreigazítási perben

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről - 2004. október 13.

Búcsú a vásártéri fáktól

Hónap kérdése: Mikor hiteles egy ember és mikor nem?

Van egy álmom

Mese a sokatbeszélő nyúlról

Prágai tanévnyitó

Emlékezéseim: II. rész

Örök élmény

Előszó

Túl az Óperencián

Amerikai levelek 8.: Madisoni családsegítés 

Taxi! Beszélgetés Garas Györggyel, a Dabas Taxi tulajdonosával

Zeneakadémia : Break Beat Klasszikusok I.

2004. október

GONDOLATOK A MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 48-DIK ÉVFORDULÓJÁN
Király Béla

Odaát ideát egyaránt minden élő-halott és halott-élő emlékére

Emlékezzünk  1956. október  23-ára

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Úgy, mint a görög poliszokban verseny idején…

Kincsesház Általános Iskola

Nyugdíjasaink életéből

Pastime

Szőlőszüret

„A polgármester utcája” 2.

A vita szellemi küzdelem! 

Menekülés a tárgyak bűvöletéből

Az allergia hatásai

A szeretet derűje

Barátságból születnek a jó dolgok…

Ellenség a kapuknál

Építészeink…

Emlékezéseim

Pénzügyőr S.E. – Dabas VSE. K.C. 27-33: A csapat egység és a védekezés javulásának diadala

Szurkoljunk, de hogyan!?

Dabas – Kalocsa - Hullámzás és vészes infarktus veszély

Duatlon Diákolimpia Országos Döntő
Labdarúgás
Lefáradó hitek… -  pedig most jönnek a feladatok! Szentendre – Dabas 34-25

Az ex-Fotexesek rutinja…: Dabas VSE KC – Rinymenti KC

Elmaradt faultok mérkőzése: Dabas SC – Pápa

Közel 200 induló a duatlon versenyen

Úgy, mint a görög poliszokban verseny idején…
A 2004. évi Plus Maraton Budapest futóverseny
Tragikussá váló események a királyi városban - Alba Regia – Dabas VSE KC  28-24
Mindkét szemünk sír, de az egyik kicsit nevet
DABAS VSE KC - KOMLÓI BSK 23:24  - 2004. október 16.
Nagykanizsai küzdelem: IZZÓ SE NAGYKANIZSA - DABAS VSE KC  24-23
Balatoni ború : DABAS VSE KC - BALATONI KC  20 - 30

Vasárnap esti eufória: Dabas – Pécs  24 : 23

Az olimpia margójára

Pestszentlőrinc E-R II. - DABAS VSE KC  2004. szeptember 19. 17 óra

Zöld szemüveg: Megváltozott kép a gyóni vasútállomás környékén

2004. szeptember

A turáni átok temetése

Kétéves a Lokálpatrióta Egyesület

Utolsó állatvásár a dabasi Vásártéren?

Vásárfia

Beszámoló a képviselő-testület üléséről - 2004. augusztus 27.

Amerikai levelek 7. - Városi földművelés

A “polgármester utcája”

Megtisztelő bizalom

A hónap kérdése: Hatalom-e a pénz?

Fecseg a felszín

„Orcijózsi” 60 éves

TESCO - Az augusztus 25-i találkozón részt vett kereskedők nyílt levele Kőszegi Zoltán polgármesterhez
Olvasói levél: HURRÁ! JÖN A TESCO!

Olvasói levél: Meddig fejlődés a fejlődés?

Olvasói levél: A szlovák nyaraló- és üdülőhelyek látogatásáról

Koltay Gábor Trianon filmjéről

2004. július - augusztus

Életérzések az államalapításról, a magyarságról

Olvasói levél: (B)alulpolitika

A szomszéd város: ÖRKÉNY

Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

A két vén fa…

Helyreigazítás
Valótlanul közöltük: A lap III. évfolyam 4. számában „A csatát elvesztettük, a fákat kivágták” című cikk alcímeként megjelölt állítást, miszerint „az alpolgármester régebbi fakivágásai helyén sem történt fapótlás”, valamint a 3. oldal 3. oszlopának utolsó mondatában, hogy „az alpolgármester úr eddigi fakivágásai (lásd kultúrház, orvosi ügyelet) sem lettek visszapótolva.

3 év késéssel pótolták a kivágott fákat

Megszólal a „másik oldal”

Uborka
Olvasói levél: Egy dajka sorsa…
Akarjuk, vagy ne akarjuk? /Téma a Tesco/
Példamutató pedagógusaink 2.: Bemutatjuk  Szénási Gábornét,  a speciális tagozat pedagógusát, helyettes szülőt
Főtér
Dabasi termelők
Jeles napok a naptárban: Szent Jakab és Kisasszony hava
Az elveszett grund

id. Kecskés Péter visszaemlékezései

Zeneakadémia : Hazárd megye lordjai

Zöld szemüveg: Nyári pillanatképek

Strandséta

A hónap kérdése: Meddig fejlődés a fejlődés?
Egyperces novella