info@patriota.hu
Dabas, Szent István tér webkamera

Egyesületünk jogosult a személyi jövedelemadóból származó 1 % fogadására, köszönettel veszünk minden támogatást

Adószámunk: 18697328-2-13

Bankszámla számunk:

10103829-47338400-01000006

 

A Patrióta 2008 júliusi száma oldalanként:

1 2 3 4 5 6

7 8 9 10 1112

 

iv. yAMAHA FUTÓNAP
fOTÓGALÉRIA

Helyi Népszavazás

2008. július 6.

honapok/200806/nepsz.jpg

P R O G R A M O K

Kiállítás:

Fazekasremekek a múlt- századból

Kisgyerek Alapítvány Tájház

Dabas, Lakos dr. u. 29.

További programok:

www.tajhaz.eu

Új-Zéland színei

Kiss István és Laczkó János
természetfotósok kiállítása

http://nz.infoteka.hu

..............................................

Az inCorrect fellépése a Sziget Zúzda színpadán

Képek a koncertről

.............................................

Spanyol nyelvtanfolyam kezdő és haladó szinten

Angol és olasz nyelvtanfolyam kezdő, haladó és nyelvvizsga előkészítő csoportokban

 

Pest Megyei Önkormányzat

Hírek, rendeletek, pályázatok

Kulturált Települési Környezet Díj pályázat

Pest Megye Építészeti Nívódíjának Pályázata

 

Progra

DABASI STRAND

térkép

majánló


 

FIDESZ kontra DAFI

Aki hallgatta Kósa Lajosnak, a FIDESZ országos jelentőségű politikusának a 2008. március 15-i beszédét, emlékezhet azokra a mondatokra, amelyek a dabasi népszavazást követő helyzethez meglehetősen hasonló helyzetet festettek le.
Kósa Lajos a demokrácia születésnapjaként aposztrofálta a napot, amikor az akkori hatalom szembenézett a népakarattal. Az ülésező kormányzótanács először azzal kezdte, hogy “jó, jó, hogy itt eljöttek húszezren, na de hol van a másik 12 millió egyszázezer. Azok nem jöttek el, hogy azt mondják, hogy szabadságot Táncsics Mihálynak. Minden bizonnyal azért, mert azt akarják, hogy Táncsics Mihály maradjon börtönben.”

A dabasiak is így jártak: jó, jó, hogy a nem szavazatok voltak többségben, de mit mondtak volna azok, akik nem mentek el szavazni – értékelte az eredményt a polgármester – mégis megcsináljuk a hulladék-feldolgozót.

“De aztán hogy, hogy nem a kormányzótanács, a helytartótanács végül is elfogadta a 12 pontot. Elküldték Pozsonyba, és Táncsics Mihályt kiengedték a börtönéből. Mert a helytartótanács, az akkori legfontosabb Magyarországon tartózkodó szervezet úgy látszik, hogy mégis nagyobb érzékkel rendelkezett a demokráciához, és nem értette félre azt, amit a pestiek egyszerűen és világosan megfogalmaztak.”

Nem úgy a mi polgármesterünk, aki úgy látszik félre akarja érteni, amit a dabasiak egyszerűen és világosan megfogalmaztak.

RN

A 2008. július 6-i helyi népszavazás szavazókörönként részletezett eredménye ide kattintva látható.

Gyorsreakció: A polgármester értékelése

A Dabas TV-ben értékelte a polgármester a helyi népszavazás eredményét, röviden összefoglalva kb. annyit mondott, hogy mivel alacsony volt a részvétel, úgy tekinti, hogy a távol maradók a távol maradásukkal a képviselő-testületre bízták a döntést.

Hogy annak ellenére több volt az elutasító szavazat, mint a támogató, hogy személyiségének teljes súlyával, a képviselők többségének, szinte az összes dabasi kitüntetettnek a nevével és arcával (némely profilkép pont a díjátadón készült), intézményvezetőkkel és vállalkozókkal kampányolt a beruházás mellett, az már nem fontos.

Bár a szavazáson részt vettek többsége elutasította a fémhulladék feldolgozót, ő mégis úgy döntött, hogy a megkezdett folyamat haladjon tovább az üzem megépítésének irányába, mivel alig 2500 szavazó vette a fáradságot, hogy véleményt nyilvánítson.

Amikor 1998-ban Kőszegi Zoltán polgármester lett a jobboldali-keresztény összefogás jelöltje ellenében (az MSZP támogatását egy alpolgármesteri poszttal hálálta meg), a következőképpen alakultak a számok:
12029 szavazópolgár volt jogosult részt venni a választáson és szavazatát a két jelölt közül az egyikre leadni.
Kőszegi Zoltán ebből csak 2908 szavazatot kapott.
A polgármester úr mai logikáját az akkori számokra vetítve kimondhatjuk, hogy a választók 76% nem akarta, hogy ő legyen a polgármester.
De azt is hozzá kell tenni, hogy mégis ő lett, mivel bármilyen szerény is a kétezer-kilencszáz szavazat, az adott szavazáson mégiscsak a többséget jelentette.
Most (talán tíz év óta először) az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a szavazók többségének a véleménye nem egyezik az övével.
Ezt még gyakorolnia kell: az első reakció kicsit „népi demokratikus”-ra sikeredett.

RN

A szavazók többsége elutasította a fémhulladék-feldolgozót

Összesen 2460 választópolgár adott le érvényes szavazatot, ami a választójoggal rendelkező dabasi polgárok összességének 18%-a.A választás érvényességéhez el kellett volna érni az 50%-ot.

A leadott szavazatok közül 1184 igen és 1276 nem szavazat volt:a beruházást a többség elutasította.

A polgármester a dabasi lakosságot úgy tájékoztatta a DABASI ÚJSÁG júniusi számában, hogy (idézem) „ a különleges besorolású rész végleges hasznosíthatóságát a DAFI-s és KDNP-s képviselők kezdeményezése és döntése alapján egy helyi népszavazással kell ratifikálni”.
A „ratifikál” szó az értelmező szótár szerint azt jelenti: jóváhagy, megerősít, törvénybe iktat.
Az érvénytelen népszavazás és a nem szavazatok többség egyértelműen azt támasztják alá, hogy a választók nem ratifikálták, nem hagyták jóvá a beruházást.

A Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselői ezért azzal a javaslattal fordulnak a polgármesterhez, hogy a népszavazás eredményének ismeretében a polgármester úr hívja össze a képviselő-testületi ülést és a képviselő-testület a már elfogadott határozatcsomagot változtassa meg, és vegye ki belőle a fémhulladék-feldolgozó területére vonatkozó elemeket. Erre vonatkozóan adott a képviselő-testület törvényes lehetősége, hiszen abban az esetben is pontosan ugyanennek kellene megtörténni, ha a beruházást elutasító szavazatok száma az érvényes népszavazáson lett volna magasabb. Abban az esetben sem kell a teljes település szerkezeti tervet és Helyi Építési Szabályzatot visszavonni, elegendő csak ezt a részt kivenni a határozatcsomagból.

Köszönjük mindazoknak a támogatását, akik az Egyesületünk álláspontját képviselték, és ezúton biztosítunk mindenkit, hogy cserébe továbbra is ugyan ilyen körültekintéssel és lendülettel képviseljük az Önök érdekeit úgy ebben az ügyben, mint a többi dabasi közügyben.

Sikariné Cserkész Erzsébet
Dr. Ács Ferenc
Rácz Nándor

Tisztelt Dabasiak!

A 2008. július 6-ára kiírt helyi népszavazással kapcsolatosan sajnos nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre.
Kérjük, ha Önnek vannak információi, ossza meg velünk. Ha kérdései vannak, legjobb tudásunk szerint válaszolunk.
Amennyiben egyetért az Egyesületünk által a fémhulladék-lerakó kapcsán folytatott tevékenységgel, kérjük támogatásával, közreműködésével, az általunk közölt információk továbbításával segítse a veszélyes üzem elleni harcot. Jelentkezését várjuk az info@patriota.hu címen.

honapok/200806/nepszav.JPG

 

 

 

Szemét egy ügy

(Ahogy a dolgok állnak 2008. június 20-án.)
Kezdjük a legelején: Ez a probléma számunkra az április 28-i testületi ülésen vált ismertté, ott volt először napirenden. Mivel előtte már pletykákból hallottuk, hogy nagymennyiségű fémhulladékot akarna valaki Dabason az ERECO ledarálni, kíváncsian vártuk, hogy a napirendi pont tárgyalása során a polgármester úr milyen tájékoztatást ad.

A idekattintva megtekintheti bárki a testületi ülés videofelvételét, a polgármester úr úgy akarta megszavaztatni ezt a veszélyes üzemet, hogy egyetlen szóval sem utalt az egész beruházásra, pedig akkor már több mint egy éve ismert volt az ERECO letelepedési szándéka. folytatás

Micike és Kamilla néni

Micike és Kamilla néni

- Kamilla néni! Azt hallotta, hogy kiderült, hogy a dabasi SPAR üzlethelyiség titokzatos tulajdonosát, a dabasi teszkósokat, meg a dabasi polgármester jogi ügyeit ugyanaz a pesti ügyvéd képviseli?
- Jaj, kislányom, nincs abban semmi rossz, biztos jó ügyvéd.

 

A mérleg másik oldala

Miért teszi ki Kőszegi Zoltán polgármester az évi 517 000 tonnás kapacitású fémhulladék-feldolgozó és veszélyeshulladék-kezelő üzem dabasi letelepítésével a rövid és hosszú távon egyaránt ismeretlen egészségügyi hatásoknak a dabasi felnőtteket és gyerekeket, anélkül, hogy tájékoztatná őket pontosan mire készül?
Szerintem ezért: klikk

Levél az ERECO Hulladékfeldolgozó Zrt. gazdasági igazgatójától

A tervezett fémhulladék-feldogozó és veszélyeshulladék-kezelő üzem kapcsán írott cikkek kapcsán levelet kaptunk az ERECO-tól.
A céggel kapcsolatosan semmi problémánk nincs, nem ismerjük a tevékenységüket.
A mi gondunk az hogy a polgármester úgy akarta évi 517 ezer tonna fémhulladék feldolgozását lehetővé tenni Dabason, hogy elhallgatta az esetleges várható következményeket. tovább

Közlemény

Az ERECO Zrt. nagy kapacitású fémhulladék-feldolgozó és veszélyeshulladék-kezelő üzem (autóroncs daráló) létesítését tervezi Dabas közigazgatási területén belül.
A polgármester érdemi információk ismerete és a lakosság tájékoztatása nélkül kívánta lehetővé tenni a beruházást, azonban a képviselő-testület a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület képviselő csoportjának nyomására a döntést elhalasztotta.
Az ERECO Zrt. későbbi tájékoztatója során megbizonyosodtunk róla, hogy egy olyan horderejű kérdésről van szó, amelyben nem engedhetjük meg, hogy csak azok döntsenek, akik elkötelezettek a beruházás megvalósítása mellett.
A dabasiak lakosok teljes körű tájékoztatása után helyi népszavazás útján kell kikérni a lakosság véleményét. Ezért 2008. május 14-én reggel a Helyi Választási Bizottságnál kezdeményeztük helyi népszavazás kiírását az alábbi kérdésben:

Akarja-e, hogy Dabas város közigazgatási területén nagy kapacitású fémhulladék-feldolgozó és veszélyeshulladék-kezelő üzem épüljön?


Dr. Ács Ferenc                     Rácz Nándor

a cikk folytatásához kattints ide

Miről hallgat a dabasi polgármester?

2008. április 28-án olyan anyagot terjesztett a polgármester a képviselő-testület elé, aminek elfogadása egy óriás léptékű, bizonytalan következményekkel járó üzem létrehozását tette volna lehetővé, és visszafordíthatatlan változást okozott volna Dabas életében.
A polgármester a beruházóval és annak képviselőivel több alkalommal személyes egyeztetésen vett részt, a dafis képviselők még egy hasonló üzemet is meglátogattak, így nem csak a polgármesternek, de a dafis képviselőknek, esetleg a DAFI közeli vállalkozóknak minden információ rendelkezésre állt, állhatott az üzemmel kapcsolatosan.
DE A POLGÁRMESTER EGYETLEN SZÓT SEM SZÓLT!

folytatás itt

Összenőtt, ami összetartozott

Az titokzatos offshore cég címére költözött a Dabas Castrum Kft.

2003-ban, azaz öt éve írtunk először a SPAR néven elhíresült, városfejlesztésnek álcázott ingatlan fejlesztésről. Micsoda egy cirkuszvolt, a kézzelfogható, legnyilvánvalóbb dolgokat is nekünk kellett az önkormányzat helyett bizonygatnunk, az információkat az újságunkban a dabasiak számára közzétennünk.
Az önkormányzat kiadványaiban még a süllyedő hajó helyett is csak a taton hegedülő zenészek játékáról írtak.
Számunkra viszont közeledik az utolsó írás időpontja.
Az ilyen dolgok sose maradnak örökre titokban, előbb-utóbb valaki úgy is mond valamit, tesz valamit, ami fellebbenti a fátylat, hogy ki is állt ténylegesen a beruházásban partner vállalkozónak oly előnyös döntések mögött.
Most is történt valami, levél jött a cégbíróságtól, hogy a Dabas Castrum Kft. - székhelyét a cég a dabasi önkormányzat címéről a teljes üzletrész megvásárlását követően az új tulajdonos megváltoztatta, azt áthelyezte Budapestre, a Thököly út 66. szám alá.
Na és ki az a cég, aki még ugyanezen a címen megtalálható? Na ki?
Akinek a dabasi beruházáshoz, a dabasi vállalkozókhoz, politikusokhoz való kapcsolódási pontjai oly régóta foglalkoztatnak bennünket, igen, a S.A.I. Hungary Kft. nevű offshore cég, akinek az ismeretlen tulajdonosai a SPAR üzlethelység tulajdonjogát, és az abból eredő bevételt olyan "ügyesen" megszerezték.
Már nem kell bizonygatnunk többet, hogy VAN összefüggés a DABAS Castrum Kft. és az offshore cég tulajdonosai között.
És már csak egyszer kell írni a kérdésről, amikor kiderül, ki(k) is ez(ek) a tulajdonos(ok).
Ha ez után az információ után a polgármester és a testületi többséget adó DAFI semmilyen lépést nem tesz, akkor az akár válaszként is felfogható.

Rácz Nándor

az offshore cég címe

nagyítás itt

Ünnepeink

Érdektelenség a városi rendezvényeken

Az elmúlt évekhez képest is megrendítően kevesen vettek részt az 1848-as márciusi események évfordulójára rendezett városi megemlékezésen. A Szent István téren megjelent "tömeg" nagyjából száz-százhúsz érdeklődő, melynek nagy részét a műsor szervezői, a fellépők és a megjelent külföldi delegációk képviselői adták, látható a mellékelt képen.

Ünnep, ünneplő közönség nélkülA felvétel a városházán elhelyezett web kamera képét mutatja az ünnepségről 2008. március 15-én délelőtt 10:21:48-kor. Nagyítás itt

Sajnálatos, hogy a dabasiak nem érzik magukénak a városi ünnepeket, és az elmúlt években egyre nagyobb számban maradnak távol minden városi rendezvénytől. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy mi az oka a távolmaradásnak.
Az állami rendezvényeken való részvétel nem lehet, hiszen divattá vált az állami rendezvények zárt körű megtartása (lásd: Kossuth tér), vagy a résztvevők szigorú ellenőrzése (lásd: Nemzeti Múzeum.) Tanúi lehetünk annak, mennyi kárt okoz, ha az ünnepeink politikai hangsúlyt kapnak.
Ahogy egy idős ismerősöm megjegyezte: „… jóérzésű ember nem megy az utcára semmilyen állami ünnepen...” Én azért reménykedem, ez is inkább egyfajta demonstráció: a távolmaradás egyfajta jelzés, tiltakozás, ellenállás.
Hogy ki miért nem vesz részt, és ki hogyan ünnepli MÁSKÉPPEN nemzeti ünnepeinket? Ezekre a kérdésekre azok tudnak választ adni, akik otthon maradtak. Remélem akad köztük olyan, aki megosztja velünk a gondolatait. Várjuk véleményeiteket az info@patriota.hu e-mail címre.

Rácz Judit

Karatekutya: költségvetés

A testületi munka legnehezebb része hallgatni ismétlődő, üres, önigazoló mondatokat. Például amiket egy költségvetés elfogadása előtt muszáj a polgármesternek elmondani, hogy legalább a látszatot fenntartsa. De a számok, az önmagukkal összevetett korábbi ígéretek magukért - és ellene -beszélnek.

A nagyításhoz kattintson ide

További kommentár helyett álljanak itt azok a SZÁMOK és azok az ígéretek, melyek személyesen a polgármestertől származnak.

Az ÍGÉRETEK-ből pedig nem valósult meg szinte semmi.

Rácz Nándor

A Dabas Castrum botrány
Dabasi Önkormányzat vezetése nem akarja tudni ki a felelős, és hová lett 533 millió Ft.

A dabasi Önkormányzat és Bábel Tibor a Statico-Babel Kft. tulajdonosa és ügyvezetője közös városfejlesztési vállalkozása a Dabas Castrum Kft., - melynek beszámolóját a Dabasi Újság legfrissebb, 2008. január-februári számában olvashatjuk. Sajnálatos módon néhány nagyon fontos információ kimaradt a beszámolóból, ezeket szeretnénk most megosztani a közügyek iránt érdeklődő olvasókkal itt.

Életmentő hi-hi-hiteleka kép nagyításához kattints ide


A dabasi önkormányzat kétmilliárdos kötvénykibocsátását a Sikerunió Kft.
bonyolította.
A cég irodája alapján ítélve, az önkormányzat által fizetett kibocsátási
költségből, a 25 millió Ft-ból a Sikerunió nem sokat kapott.
Akkor ki?
RN

19%-kal emelte meg a képviselő-testület a szemétszállítás díját


A nyájas olvasó akár már meg is kaphatta az első emelt összegű számlákat, és akkor az első fejvakarásokon már túl is van, 1331 Ft-ról 1590 Ft-ra ugrott fizetendő összeg. Majdnem 20%? Hát ez hogy…?
A Statisztikai Hivatal indexe szerint a 2007 évi infláció 8% volt. Az is túl sok, hát még 19%!
A hulladék szállítás díjának emelésével egyáltalán nem értünk egyet, nem szavaztuk meg. A részben önkormányzati tulajdonban lévő cég nyereséges, sőt komoly osztalékot is fizet a tulajdonosoknak a nyereség után.
Magyarul megmondva: a lakosságról húznak le még egy bőrt, a szemétszállítási díj címén tesz szert az önkormányzat haszonra. Nyilván a szakmai befektető a ludas, ő akarja a cég nyereségét az égbe emelni, szegény önkormányzat meg csak tűri, hogy az emberektől elvett, az indokolt árnál magasabb összegből összejövő nem kevés hasznot a zsebébe dugják.
Ez nem hulladékszállítási díj, ez inkább egy adó, amit mindenkire egyformán vetettek ki, függetlenül attól, mennyi hulladék keletkezik a háztartásban.
Ezt az „adó”-t most 20%-kal feltekerték, had legyen még több a profit, amit el lehet osztani. Az ilyen alaptalanul és igazságtalanul beszedett bevétel arra jó, hogy tudja miből fizetni az önkormányzat a polgármester új autóját, a kabinetirodát, a fölösleges parádézást.
Ahelyett, hogy a fölösleges kiadásoktól szabadulnának meg, az emberekkel fizettetik meg ezeket. Szívesen mondanám, hogy ez a mélypont, de az eddig tapasztalataim azt mutatják, még lesz néhány ilyen döntés.
Rácz Nándor

ELADVA!Az önkormányzat vagyonvesztése óriási mértékű

A Castrum-ügyet szándéka szerint lezárta a képviselő-testület, név szerinti szavazással a Dabas-Castrum Kft. üzletrészének értékesítése mellett döntött a városvezetést adó többség.
 
A Lokálpatrióta Egyesület javasolta hogy a cég gazdálkodásával kapcsolatos különböző problémák miatt elkészíttetett szakértői tanulmányban feltárt szabálytalanságokat és azok anyagi következményeinek felelősét egy igazságügyi szakértő a cég teljes átvilágításával állapítsa meg. Ugyanazok, akik a cég értékesítése mellett döntöttek, nem kívántak felelőst és magyarázatot keresni a városban egyedülállóan központi helyen, az összesen kb. 9000 m2 területen megépített 90 lakás, közel 20 üzlet (SPAR, OTP, Rossmann, Electroworld stb.), irodák, garázsok értékesítéséből befolyt másfél milliárd Ft-tal szembenálló pénzügyi eredménytelenségre, a kifizetetlen alvállalkozók által kezdeményezett felszámolási eljárásra
A pontosság kedvéért mellékelem a két idevonatkozó határozatot.(12-7/2008 ,12-6/2008)
Nem tudom, hogy nem véletlen egybe esés-e, de úgy hírlik, hogy az off-shore cégként ismeretlen tulajdonosú, de mégis dabasi vállalkozásokhoz kapcsolható SPAR üzlethelyiség tulajdonosi körében is éppen most, az önkormányzati üzletrész értékesítésével egyidejűleg történt változás. Megtudjuk-e valaha pontosan mi történt, és hová lett a szakértői tanulmányban hivatkozott 633 750 000 Ft?

A képviselő-testületi többség és a polgármester döntésének következtében erre szinte megszűnt az esély.

Rácz Nándor

MEGINT IGAZUNK LETT! - Most a Castrum ügyben

Dr. Ács Ferenc írta 2003-ban, a Castrum-vita során: "Egyesületünk nem titkolt célja, hogy tevékenységével járuljon hozzá a civil kontrol szerepének fokozásához, még akkor is, ha ez bizonyos üzleti érdekeket sért. Nem gondoljuk magunkról, hogy Mi vagyunk az igazság kizárólagos birtokosai, de úgy véljük, hogy a kollektív bölcsességnél jobb dolgot még nem találtak fel."

Ennek szellemében a SPAR területen megvalósított beruházásra vonatkozó szakértői véleményt ezúton osztjuk meg az érdeklődőkkel.
Brutális, ahogy a tanulmány összefoglalja a cég gazdálkodását (Szakértői Vélemény 5. oldal).
A tanulmányból kiderül továbbá, hogy a tervezett haszon 633 millió Ft volt (Szakértői Vélemény 6.oldal), ez drasztikusan lecsökkent a megvalósítás során.
Jelen pillanatig az önkormányzat 0 Ft-ot kapott, és folyik az egyezkedés Kőszegi Zoltán és Bábel Tibor között, hogy 70 millió elég lesz-e az önkormányzatnak.
Ez a 70%-os üzletrészre vetített 70 millió annyit jelentene, hogy a beruházás haszna csak 100 millió Ft a tervezett 633 millió helyett.
Már csak 533 millióra kell magyarázatot adni.

Az Államháztartási törvény szerint nem az önkormányzat partnere, az ingatlanfejlesztést kezdeményező vállalkozó a felelős: 97. § (1) A költségvetési szerv vezetője felelős (.) a költségvetési szerv gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért.
Ha ennek a veszteségnek csak egy töredék része bármilyen vállalkozás vagyonában keletkezik, a kárt okozókat nemcsak páros lábbal rúgják ki, de a kárt is megtéríttetik velük.
Megoldás? Vagy előkerül a pénz, vagy valakinek vállalnia kell a hiányért a felelősséget.

Rácz Nándor

Szakértői vélemény

 

Olvasói falevelek


Csökkenőben az ellentét a Lokálpatrióta Egyesület és a városvezetés között. Ezt az jelzi, hogy egyre kevesebbet konfrontálódunk ingyenes kiadványokban, oka pedig, hogy mi egyre kevesebbszer visszük nyílt kenyértörésig az ellentétet. Megelégszünk azzal is, ha egyszerűen elmondjuk a véleményünket – aki hallja adja át. De azért időnként csak beesik egy-egy komolyabb vita, amit az Odafigyelőben veretes olvasói levél kommentál, és amit a nyilvánvaló tévedések ellenére (vagy éppen azért) csak közreadnak az igen tisztelt közéleti ellenfelek...
folytatás itt

Kéthavi jutalom K. Z.-nek – pedig Orbán Viktor sem akarta


Kényes témáról szavazott a testület a legutóbbi ülésen. A kényességet leginkább a zárt ülés támasztja alá. Mivel a zárt ülésen elhangzottakról nem lehet – önkormányzati érdekből (J) – beszámolni, ezért csak annyit tudok elmondani, hogy egy bizonyos illető – akinél nagyobb hatalmú úr nincsen a városban - kapott a képviselő-testület többségétől egy kicsi jutalmat. Összeget nem mondhatok, de az önkormányzatnak több mint egy millióba van a dolog. >>>

Interjú Feczesin Róbert, válogatott labdarúgó játékossal

Az elmúlt hétvégén a Dabasi Sportcsarnokban találkoztam Feczesin Róbert válogatott labdarúgójátékossal, aki a Moldova és Görögország elleni Európa Bajnoki selejtező mérkőzéseket megelőző felkészülésre érkezett haza csapatától a Bresciától. A 21 éves játékos egyre népszerűbb az olasz szurkolók körében, és a magyar válogatott játékosaként is megörvendezteti góljaival a hazai futballszurkolókat. >>>

 

A Dabas Televízió október 28-i műsorában, egy betelefonálós, fórumszerű műsor keretében a Dabasi Lokálpatrióta Egyesülettel kapcsolatban a valóságnak nem megfelelő információk hangzottak el, ezért az alábbi levéllel kerestük meg a televízió szerkesztőségét >>>

Testületi ülés napirendje 2007. október 30.

________________________

Fogyóban a szeretet és a méz >>>

____________________________

Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas kép és szöveg! Ne olvassa tovább, ha nem akarja, hogy felmenjen a vérnyomása.
Kíváncsi-e, mi valósult meg az önkormányzat 2002 és 2006 közötti gazdasági programjából?
Ha igen kattintson, megígérjük, hogy az olvasás nem fog sokáig tartani.
Azok viszont akik a meg nem valósulás okán kihúzott részeket is át akarják olvasni, készítsenek egy kis pattogatott kukoricát a számítógép mellé, kezdődik a vetítés
>>>

____________________________

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatain résztvevő dabasi civil szervezetek és pályázati eredményeik 2004 és 2007 között. A pályázó civil szervezetekről és azok képviselőiről további információkat kaphattok a www.nca.hu oldalon ha TÁMOGATÁSOK pontnál, bejelölitek, hogy a pályázó városa Dabas.

____________________________

Nyertes dabasi fejlesztési pályázatok:

Dabas Város Önkormányzatának AD-HOC Bizottsága döntése alapján az alábbi cégek és vállalkozások kapnak önkormányzati támogatást felesztéseik megavalósításához

____________________________

Micike és Kamilla néni

Micike és Kamilla néni

Hallotta Kamilla néni, hogy a dabasi temetőt már négy oldalról veszi körbe ipari terület?

- Jaj kislányom, hála a magasságosnak! Így legalább lakópark biztosan nem lesz belőle!

____________________________

Sírnak a temetők...

Gondolatok a Rekviem egy temetőért című kiállítás megnyitója kapcsán

____________________________

Testületi ülés napirendje 2007. 09.13.

____________________________

Dabasért Díj 2007 A Dabasi Lokálpatrióta Egyesület 2003 óta minden esztendőben átadja az egyesület tagjai által alapított Dabasért Díjat.

____________________________

Csődközelben a Kincsesház Iskolák - a dabasi iskolát átveszi az Igazgyöngy Alapítvány, melynek kuratóriuma a helyi Kincsesház iskola eddigi pedagógusaiból áll. Havi 28 ezer forintot kell fizetni ezentúl a szülőknek a diákok után. A Dabasi Önkormányzattal kötött közoktatási megállapodás értelmében a munka tovább folyhat. Sajnos a pedagógusokról, a május óta elmaradt bérükről, az elmaradt TB, és nyugdíj járulékokról az alábbi cikkben nem esett szó:

Magyar Nemzet Online augusztus 16. 18:20
"Csaknem a felére csökkentette az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Kincsesház Alapítvány által működtetett speciális vagy egyéni oktatást nyújtó iskolákban tanuló gyermekek után járó állami normatívát - közölte Rab András, az alapítvány programvezetője csütörtökön az MTI-vel." Tovább...
____________________________

Igazgatóváltás a dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban A Pest Megyei Önkormányzat 2007. augusztus elsejével Pásztor Gergely történelem-néprajz szakos középiskolai tanárt, dabasi települési képviselőt bízta meg a Táncsics Mihály Gimnázium vezetésével. A kinevezése öt évre szól, Nagy Ferencné igazgatónőt váltja fel a középiskola élén. Pásztor Gergely jelenlegi igazgató és Nagy Ferencné, a gimnázium eddigi igazgatója válaszolt kérdéseimre...

____________________________

Halálos kimenetelű baleset 2007. augusztus 9-én a kora esti órákban az 5-ös számú főút 43-as kilométerszelvényénél halálos kimenetelű közlekedési baleset történt...

____________________________

Az én rádióm… Megszólalt a Dabas Rádió! Sajnos az ünnepi első pillanatban nem voltam itthon, így csak a néhányadik adásnapon kapcsolódhattam be. Kowalsky meg a Vega szólt éppen, az egyik kedvenc számom az új lemezről. Nocsak! Korábban valamiért az volt a benyomásom, hogy a Dabas Rádión majd templomi orgona fog szólni, meg népnevelő beszédek. De nem, a számok között korrekt összekötő szöveg, az összekötő szövegek között meg még korrektebb számok. Egy csomó olyan zene, amit de régen hallottam utoljára, de ahogy megszólal, azonnal máris beugrik az első hangtól az utolsóig. (A rádiót elmentem az autórádió memóriájában)..

____________________________

Újra magyar bajnok a Dabasi Dinamit Dabasi csapat lett a győztes a strandkézilabda magyar bajnokság kiemelt csapatainak versenyén

A győztes csapat

Réti Attila edző, Presinszky Zsolt, Németh Zoltán, Burik Máté, Strupka András, Ocsovai Zsolt, Talapka Gábor, Himmer Zoltán, Kovács Péter, Kálomista Tibor, Gábossy Balázs

 

 

további cikkek...

 

Őrségváltás:
Balaton Sound 2008 beszámoló

A Magyarországi fesztivál- történelemben még soha nem fordult elő az, hogy nyitás előtt ki kellett rakni a „Minden Jegy Elkelt”táblát. Idén, a második alkalommal megrendezett Balaton Sound Fesztivál esetében megtörtént. Szerencsére mi ott voltunk.
Hasonló külföldi banzájokon ez a jelenség esetenként már egy héttel nyitás előtt sem szokatlan, de a hazai közönségnek bizony furcsa volt, hogy néhányan egyszerűen csak úgy tudtak bejutni a rendezvényre, ha irreálisan nagy árat fizetnek egy-egy, a kerítés melletti bokorból árult jegyért. Napijegy esetében az idei rekord 100.00-, míg a négynapos bérlet esetében 240,000,- (!!!) forint volt. Aki bejutott tudja, - nem hiába az átlag szemlélődő eszével felfoghatatlan fanatizmus, és ha a harmadik Balaton Sound jövőre is hozza azt a hazai megmozdulásokon egyedülálló komfortot, amit tavaly kezdésre, és idén a folytatásra prezentált, akkor jobb, ha mindezt megszokjuk, és már Karácsonykor elkezdünk csomagolni. Ahogy egyébként idén is tettük.

folytatás

 

A Dabasi Lokálpatrióta Egyesület kifogással fordult a Helyi Választási Bizottsághoz a Városházára kihelyezett népszavazással kapcsolatos kampány-felirat miatt.

A HelyiVálasztási Bizottság
egyhangúlag megállapította a
választási törvény megsértését.

A Dabasi Helyi Választási Bizottság
Dabas, Szent István tér 1/b.

Rácz Nándor
képviselő úrnak
Dabas

Tisztelt Képviselő Úr!

A Választási Bizottsághoz a 2008. július 5-én 20 óra35 perckor érkezett „kifogását” a Bizottság a „kifogás” mellékleteivel együtt elolvasta, majd pedig az említett okiratokban foglaltakat megtárgyalta.

Ezt követően a Választási Bizottság 3 (három) szavazattal, vagyis egyhangúan meghozta a következő


határozatot


A Helyi Választási Bizottság a jogszabály sértés tényét megállapítja.
A Helyi Választási Bizottság a Képviselő úr beadványában kért „eltiltást” mellőzi.
Ennek oka az, hogy a kifogásolt felirat 2008. július 6-án reggel már nem volt látható.

Dabas, 2008. július 6.

dr. Misefay Tibor
a Bizottság elnöke

Farkas Józsefné
a Bizottság tagja

Kotán Sándor
a Bizottság tagja

 

kampányplakát a városházán

nagyítás ide kattintva

----------------------------------------------

Újra több mint ezren futottak a UPC Telekom Dabasi Futónapon

negyedmaraton rajt

3 km-es rajt

Az idén is több mint ezren álltak rajthoz a három km-es és a negyedmaratoni távon a már ötödik alkalommal megrendezett dabasi futóversenyen. Az idei világoskék póló mellé a versenyzők a UPC Telekom ajándékait és a Budapest Bank által adományozott sapkákat is magukkal vihették emlékbe. A legnagyobb létszámmal jelenlévő iskola a Gyóni Géza Általános Iskola egy hetvenezer forintos sportszervásárlási utalványt, a második helyezett Kossuth Lajos Általános Iskola egy ötvenezer forint értékű sportszervásárlási utalványt, és az örkényi Huszka Hermina Általános Iskola pedig egy harmincezer forint értékű sportszervásárlási utalványt kapott ajándékba a szervezőktől.

Eredmények

A futóversenyen készült fotókat a http://www.dabasifutonap.hu/ web-oldalon láthatjátok.

 

Rácz Judit

bemelegítés

 

felkészülni, vigyázz, rajt

 

UPC Telekom Dabasi Futónap 2008. május 25.

 

UPC TELEKOM

5. DABASI FUTÓNAP

2008. május 25.

SPORTCSARNOK DABAS

Emlékszel még a tavalyi nagy sikerű futónapra?

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület az idén is megrendezi a városi futóversenyt 3 km-es és 10,5 km-es - negyedmaratoni - távon. Az idén is a dabasi sportcsarnok előtti tér a rendezvény helyszíne, az útvonal pedig az elmúlt évekhez hasonlóan a Bartók Béla út és a Szent István út lesz.

Előzetes regisztráció és jelentkezés a rendezvény főszervezőinél dr. Ács Ferencnél az acs.ferenc@patriota.hu és dr. Kollár Pálnál a drkollarpal@monornet.hu e-mail cimen.

 

 

Világóra és népességszámláló

Egy dabasi vonatkozású nemzetközi sporthír

A röplabdával a Dabasi RC-ben megismerkedő ifj. Schulcz István, aki jelenleg a többszörös Magyar Bajnok és Kupa győztes Kométa Kaposvár játékosa vasárnap (október 28-án) nagyszerű sikert ért el. Csapatával bejutott a CEV (Európai Röplabda Szövetség) kupában a legjobb 16 közé. Az egy héttel korábbi kaposvári 3:1-es győzelem után, tegnap a görög PAOK Thesszaloniki oroszlánbarlangjában 0:2 ről fordítva 3:2-re diadalmaskodtak. Ezen a mérkőzésen ifj. Schulcz István csapata és mezőny egyik legjobbja volt, 19 ponttal járult hozzá a sikerhez.
A Kométa Kaposvár ezzel a győzelemmel az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi sikerét érte el.

________________________

Kétmilliárd forint értékű kötvényt bocsát ki az önkormányzat EXKLUZÍV!!! Ezt a hírt nem találja meg a Dabasi Újságban, sem az Odafigyelőben, sem a Dabas TV-ben, csak a Patrióta képviselőktől kaphat tájékoztatást.

Íme az a 13 bűvös szó, ami Dabas jövőjét rövid és hosszútávon is meghatározza: „Dabas Város Önkormányzatának képviselőtestülete 13.250.000.- svájci frank értékű „Dabas Fejlődéséért” kötvényt bocsát ki.

Szól a Rádió Dabas 93.4 Kőszegi Zoltán beszédével indult a Rádió Dabas műsora „Az itt élő lakosságot fogják szolgálni…” mondta beszédében Dabas város polgármestere.

Épülhet a Tesco az 5-ös úti csomópontban a dabasi MOL kútnál...Kiadta az első fokú hatóság a dabasi TESCO 5-ös úti csomópontjára az építési engedélyt. A jogerős engedély birtokában a csomópont építés előkészületei (régészeti feltárás) hamarosan megkezdődnek...