Kéthavi jutalom K. Z.-nek – pedig Orbán Viktor sem akarta


Kényes témáról szavazott a testület a legutóbbi ülésen. A kényességet leginkább a zárt ülés támasztja alá. Mivel a zárt ülésen elhangzottakról nem lehet – önkormányzati érdekből :) – beszámolni, ezért csak annyit tudok elmondani, hogy egy bizonyos illető – akinél nagyobb hatalmú úr nincsen a városban - kapott a képviselő-testület többségétől egy kicsi jutalmat. Összeget nem mondhatok, de az önkormányzatnak több mint egy millióba van a dolog.
Erről még önmagában nem írnék, bár azt egy pszichológusnak vagy egy viselkedés kutatónak izgalmas lenne feszegetni, hogy mi motiválja a támogató szavazatokat és mi az ellenzőket, annyit a magunk részéről hozzáfűznék, hogy eddig arra hivatkozva támogattuk az ilyen javaslatokat, hogy bár sok mindenben nem egyezik a véleményünk a polgármesterrel, de egy dolgot bizton nem lehet kétségbe vonni: nagyon sokat dolgozik.


Most azonban már másként látjuk: az önkormányzat pénzügyi helyzete (a rossz és drága hitelek, a bántóan egyértelmű, egy résztvevős kötvénykibocsátás és az abból eredő veszteség, a SPAR biznisz jelenleg 200 millióra taksálható buktája) nem indokolja a jutalmazást. Ellenkezőleg: a törvény szerint éppen a jutalmazott lenne a felelős „a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért”. Ez megítélésem szerint a feljebb felsorolt események kapcsán nem így történt. (Ironikusan jegyzem meg, ilyen értelemben a kevesebb most több lenne.)
Végül is jogunk van másképp megítélni a dolgokat, sőt, jogunk van nem támogatni egy olyan előterjesztést amivel nem értünk egyet. (Más kérdés, hogy ezt az érintett ezt gyakran személyes ellentétnek veszi. Mivel már nem volt zárt ülés szó szerint is leírhatom mit mondott a szavazásra reagálva képviselőtársnőmnek: “Jössz te még az én uccámba!”  Ha ez a mondat nincsen, talán ez az írás se lenne.
Úgy is lett, nem is kellett sokáig várnia képviselőtársamnak.Így működik a sztálini iskola: aki nem jól szavaz, nem kap fizetést. Mondtam is neki, örülj, hogy ilyen gyorsan letudtad, legalább nem stresszeled magad hosszabb ideig, az főleg így karácsony környékén sokat számít.


Na de nem is az a lényeg, hogy mi hogyan ellenpontozzuk a testületi többséget, hanem hogy mi a különbség a a lokálpatriotizmus és az országos politikára való kacsingatás között: szerintünk a helyi problémákért a helyi vezetés a felelős, szerintük meg a kormány felelős mindenért, kivéve a helyi dolgokért, mert itt minden rendben van.
Sosem mondtuk, hogy (bármelyik) kormány ártatlan, egyszerűen csak a helyi képviselő-testület nem helye az országos kormány-ellenzék vitának, Patriótaként nem is akarunk az országos gondok megoldásával foglalkozni, bőven elég van itt helyben is, és túl sokan vannak pedig azok, akik az országos gondokkal való foglalkozást  önkéntes küldetésüknek tekintik, függetlenül annak eredményességétől, vagy éppen az arra való igénytől.


MSZP-sként vagy FIDESZ-esként persze nehéz elfogadni, hogy a másik (harmadik) oldal is tud értelmeset mondani, de nekünk, függetleneknek egyetlen előnyünk, hogy nem kel l besimulni a pártelőírások farvizébe, vagy jó kutyaként előre ugatni a másikra, had lássa a gazda, hogy mennyi az ellenség. Észre tudjuk mi venni a jót is és a rosszat is, függetlenül attól, hogy kimondta, vagy ki csinálta.
A legkedvesebb percek ezért azok, amikor azt látjuk, hogy amit mi mondunk helyben ellenpontként a többbségben lévő FIDESZ-nek, azt mondja a FIDESZ országos ellenzékként az MSZP-nek.
Most annyiban tovább bonyolódott a helyzet, hogy Orbán Viktor elnök úr is a mi álláspontunkat osztja: levélben kereste meg az önkormányzatok polgármestereit és alpolgármestereit, hogy az országos gazdasági helyzetre tekintettel ne vegyenek fel és ne adjanak év végi jutalmat.
"A Gyurcsány-kormány alkalmatlansága és hazugságai miatt hazánk egyre mélyebb szociális válságban vergődik, az emberek élete napról-napra nehezebbé válik és egyre nő az olyan családok száma, ahol a hónap végén a bevételek nem fedezik a kiadásokat"
Persze mi ehhez rögtön hozzátesszük a dabasi önkormányzatot is, mivel hogy Dabas önkormányzati vezetése is kivette a magáét a dologból az elmúlt években. Öt éve még elenyésző volt az önkormányzat adóssága, ma ez több mint három milliárd forint.
Ami bizony sok.


"Ezúton kérlek, hogy az országban kialakult szocális válságra tekintettel (_) ne terjesszél be, és ne támogassál önkormányzati vezetők jutalmazására vonatkozó javaslatot" – irja Orbán Viktor. A kormány hallgatólagosan igazolja ezt az álláspontot, hiszen idén nem adnak maguknak jutalmat. Nem ad az ország, nem adnak a megyék, nem ad a többi Fideszes város.
Mi csak nevetünk: kellemes érzés, hogy ilyen súlyú támogatást kaptunk egy ennyire nem várt helyől, hogy álláspontunk ilyen magas helyekről nyert igazolást. A vezéreink, (neki Ferenc, nekünk Zoltán) végérvényesen elrontottak valamit, amiért felelősséggel tartoznak. Kezdek kételkedni magamban. Ki tudja? Lehet hogy a többi dologban is mégis csak nekünk van igazunk.
Orbán elnök úr levelében jó egészséget és kellemes ünnepeket kívánt. Ezen a ponton mi csatlakozunk őhozzá:
Jó egészséget és kellemes ünnepeket mindenkinek!


Rácz Nándor

 

 
 

vissza az előző oldalra