Az elmúlt hétvégén a Dabasi Sportcsarnokban találkoztam Feczesin Róbert válogatott labdarúgójátékossal, aki a Moldova és Görögország elleni Európa Bajnoki selejtező mérkőzéseket megelőző felkészülésre érkezett haza csapatától a Brescia Calcio-tól. A 21 éves játékos egyre népszerűbb az olasz szurkolók körében, és a magyar válogatott játékosaként is megörvendezteti góljaival a hazai futballszurkolókat.

Come stai? (Hogy vagy?)

Va bene grazie! (Köszönöm jól!)

Nagyszerű, ezek szerint már jól haladsz az olasz nyelv tanulásával?

Igen, igen, tanulok olaszul, és mostmár könnyebben megy...

 A csapat ahol játszol, az olasz Brescia Calcio, soknemzetiségű, vannak játékosok Argentínából, Svájcból, Litvániából, van brazil, német, marokkói csapattársad. Hogy lehet egy csapatban érvényesülni úgy, hogy nem egy nyelvet beszéltek?

Igen, nagyon sokféle nemzetiségű játékosokból áll a csapat, de én azt gondolom, hogy a foci nyelve, valahol mégiscsak egy. Egy nyelvnek számít, és így jól tudunk érvényesülni, meg tudjuk érteni egymást. Az edzőnk, Serse Cosmi csak olaszul beszél hozzánk, tehát őt muszáj megérteni. Próbáljuk is Vass Ádámmal a  magyar csapatársammal, és egyre többet értünk meg, azokból, amiket edzések előtt és edzések után mond, vagy taktikai utasításokat ad.

Feczesin és Serse Cosmi edző

Hogy tudja kontrollálni edző, hogy amit ő kiadott utasításba azt a nem olasz anyanyelvű játékosai pontosan meg is értették?

Természetesen a másodedző mindent lefordít angolra, de mi a lényeget már megértjük, és addigra tudjuk is, hogy mit szeretne. Néha úgy érzem, egy kicsit alábecsülik a nyelvtudásunkat, az edzőnk úgy gondolja, hogy nem tanulunk olaszul, pedig nagyon sokat megértünk abból, amit mond. Heti két alkalommal vannak óráink, délelőtt tíz órától délig, egy olasztanárral.

Hogyan telik egy napod, milyen edzésprogramotok van?

Minden nap van edzés délután, általában fél háromra kell menni, akkor van egy óránk felkészülni, és fél négykor kezdődik az edzés.  Ez az egy óra gyúrásra, vagy a sérülések kezelésére szolgál.

A többi idődet úgy osztod be, ahogy akarod? Mivel töltöd az szabad óráidat?

Bresciától tíz kilométerre egy kis faluban lakunk, - öt-tíz perc távolságnyira autóval -, nagyon jó helyen van, most már egyre többet járunk be Bresciába, nézelődni, vacsorázni, és tényleg egyre jobb a hangulatunk is.

Mióta vagy kint Olaszországban?

Most már lassan fél éve, július 11-én mentem ki, és 12-én volt az első napom a csapatnál.

Hogy kerültél a Brescia csapatához?

Ezt a menedzseremtől kellene megkérdezni, - talán mert nagyon jó menedzserem van… Tulajdonképpen aki engem a Sopron csapatához leigazolt, ő adott el Bresciába. Előzőleg az Újpestben játszottam, és nehezen, de lecsábítottak Sopronba. Lényegében azzal csábítottak le Sopronba, hogy minél hamarabb el akarnak adni külföldre és ez másfél év alatt össze is jött, tehát azt mondom, hogy megérte ez a másfél év, amit Sopronban töltöttem.

A Brescia Calcio Olaszországban B ligás, azaz másodosztályú csapat, itthon pedig Sopronban az első osztályban játszottál. A kettő között mégis óriási különbség van…

Természetesen, így van. Barátaimmal nagyon sokat beszélgetünk arról, hogy maga a felfogásbeli különbség, ahogy az olaszok a focihoz hozzáállnak, egészen más. Sőt nem csak a foci, hanem aki sportol, - teljesen mindegy, hogy focizik, kézilabdázik, vagy úszik, - azt tisztelik és megbecsülik. Azt hogy hetente ötször eddz, és ő ezért, és a versenyeken nyújtott teljesítményéért kapja a fizetését, teljesen természetesnek veszik. Itthon ez sajnos még nem annyira elfogadott. Nagyon sok olyan mérkőzés van itt Olaszországban, a Seria B-ben is, hogy nem üti meg azt a magas szintet, de a csapatok, akik pályáznak rá, hogy feljussanak a Seria A-ba, már jobb játékerőt képviselnek, és tényleg olyan pénzeket fektetnek bele, ami lehetővé teszi, hogy a játékosokat jobban meg is fizessék, és  abból a tőkéből már olyan focit lehet építeni.

A Brescia Calcio stadionja akkora, hogy 16 ezer ember, - Dabas minden lakója elférne benne. Milyen érzés ott játszani?

Megmondom őszintén, hogy teltház még nem volt, amióta ott vagyok, de nyolc-tízezer ember előtt szoktunk játszani. Abból kifolyólag, hogy másképp állnak a focihoz, más a hangulat is a mérkőzésen.

Mi a különbség a magyar és az olasz szurkolók között?

Kint, ha vesztésre áll a csapat, akkor is szurkolnak tovább, akkor is a csapat mellett állnak. Mi például az utolsó három mérkőzésen két vereséget szenvedtünk el, és egy döntetlenünk volt, és semmiféle megrovást nem kaptunk a szurkolóktól, nem fordult elő, hogy kifütyültek volna minket. Amikor kikaptunk, akkor is megtapsoltak minket, és tudják a szurkolók, hogy egy csapat életében benne van a vereség is. Nem csak nekünk, de például az első osztályban a Milant ha megnézzük, most talán tízedik helyen áll a bajnokságban, pedig tényleg az egyik legjobb csapat, de benne van ez a teljesítmény is a csapatok szereplésében.

Vass Ádámmal egy időben mentetek ki a Bresciához játszani?

Igen, együtt utaztunk, és a repülőgépen ismerkedtünk meg, előtte nem ismertem az Ádámot.

Van-e még valaki, akivel közelebb kerültetek egymáshoz? Kialakult-e valamiféle barátság a csapattársaiddal?

Külföldön mindenkinek más baráti társasága van, tehát együtt néha elmennek bulizni, de tényleg mindenkinek külön baráti köre van a magánéletben, de amikor eljön focizni, akkor mi vagyunk a társai. Az olaszok közül Fabiano Santacroceval, vagy Daniele Manninivel már szorosabb barátság fűz össze minket.

A népszerűséged híre Dabason természetes, de hallottam, hogy Bresciában is megállítanak az utcán, megszólítanak vendéglőkben, gratulálnak a játékodhoz, megismernek, számon tartanak a brescai szurkolók. Milyen érzés ez neked?

Nagyon jó érzés, igazán mióta a magyar válogatott játszott az olasz válogatottal, akkortól kezdtem ezt érezni, hogy megismernek. Például  Buffont, a kisgyerekek istenként tisztelik, és a válogatott mérkőzés után megállítottak az utcán, hogy tényleg én gólt lőttem  Buffonnak, és akkor az most tényleg én vagyok? Ők voltak az elsők, akik az utcán megállítottak. Amikor kint az első gólomat rúgtam, a magyar szövetségi kapitány látta a mérkőzést, legutóbb pedig a bátyám és a barátaim voltak nálam, és akkor is nagyon jól sikerült játszani, tehát mondhatom, hogy a magyarok szerencsét hoznak nekem. A Triestina elleni mérkőzés után kint is voltunk vacsorázni, és akkor már tapasztaltam a jeleit annak, hogy megismernek, és megkedveltek, szeretnek az olaszok.

Olaszországban a nők is szeretik a focit, és a focistákért is rajonganak…

Igen, szeretnek is, ezzel nincs gondom, de a barátnőmmel élek, úgyhogy csak a csapattársaimtól tudom, hogy őket nagyon kedvelik…

Nehezebb kint játszani, mint itthon? Más van a fejedben, amikor a magyar válogatottal lépsz pályára, és más, amikor Olaszországban játszol?

Nem. Minden mérkőzésre ugyanúgy készülök, és általában tudom is magamról, hogy milyen teljesítményt tudok nyújtani, de a válogatott mérkőzések és az olasz mérkőzések között nincs akkora különbség. A magyar bajnoki, és az olasz bajnoki között természetesen van, Olaszországban nagyon nehéz bármelyik csapatot is megverni. Legutóbb például az Albinoleffevel játszottunk, ők elsők voltak, tőlük kikaptunk, de az előtte lévő két mérkőzésen olyan csapatokkal játszottunk, akik alattunk helyezkednek el a tabellán, és az egyiktől kikaptunk, a másikkal ikszeltünk, úgyhogy nagyon nehéz megverni bármelyik csapatot is.

kilencesben Feczesin Róbert

Mindig a kilences számú mezben játszol?

Nem, nem mindig. Újpesten tudtam átvenni a kilencest, és utána volt egy kis kisiklás Sopronban, ott már volt kilences számú játékos, ott nyolcassal tudtam játszani, de vagy nyolcas, vagy kilences, vagy tizennégyes szoktam lenni általában.

Kötődik a kilences szám valamihez?

Nem, nem a nyolcas, és a tizenegyes kötődik valamihez, de a kilences nem a kilences egy csatár szám, azért szeretem.

Miért is vagy most itthon, Magyarországon?

Válogatott mérkőzés lesz a héten Moldovában, és a következő héten itthon játszunk a Puskás Ferenc stadionban Görögországgal.

Ilyenkor mi a program?

Ha tudok, akkor szombat este már mérkőzés után hazajövök, most vasárnap jöttem haza, és holnap találkozom a válogatottal.  Ilyenkor edzőtábor van, szombatig,  általában vasárnap pedig kapunk egy szabadnapot, ilyenkor haza lehet menni a családoz, vagy Budapestre, ki hova akar.

Mi van ilyenkor az olasz meccsekkel? Onnan kikérnek vagy nélküled játsszák le?

Azt nem tudom, hogy van szabályozva a világ többi részén, de Olaszországban, ha háromnál több válogatott játékosa van egy csapatnak, akkor el lehet halasztani a mérkőzést, és mivel mi eleve az Ádámmal ketten vagyunk, rajtunk kívül  pedig van litván, svájci és német válogatott játékos a csapatunkban, a Brescia szokott élni ezzel a lehetőséggel. A következő edzése szerdán lesz a csapatnak, Olaszországban.

Van valami nagy eltérés abban, hogy hogyan készül egy mérkőzésre egy csapat itthon, vagy Olaszországban?

Válogatott szinten már nagyon hasonlít arra, a felkészülés, ahogy Olaszországban készülünk, vagy ahogy Nyugat-Európában is készül egy csapat. Válogatott szinten azért nincs nagy különbség szerintem, mert a magyar válogatott most olyan csapategységet nyújt, és olyan szinten baráti a kapcsolat a játékosok között, hogy szerintem ez segíti a legjobban a játékot.

Egy kicsit azért nehéz dolgod lehet, hiszen itthon egy magyar válogatottal kell együtt játszanod, Olaszországban egy másik csapatban kell eredményesnek lenned, és érezned kell mindkét csapatot. Ez egy kicsit nehéz feladat nem?

Van különbség, az igaz, mert például az edzők is más taktikát alkalmaznak, és mást gyakorlunk be edzéseken. De amit Olaszországban próbálnak gyakoroltatni, arra nagyon gyorsan át lehet állni. Amikor hazajövök, azért vagyok feldobódva, és igyekszem a legtöbbet kihozni magamból, mert magyar nyelven tudok beszélni, és barátokkal vagyok körülvéve, Olaszországban pedig arra kell koncentrálnom, hogy jól focizzak, és tényleg olyan teljesítményt nyújtsak, amivel ki tudok ugrani.

Az olasz szerződésed négy évre szól. Mik a hosszú távú terveid, látod, merre vezet az út innen?

Szeretnék feljebb jutni, a Juventus a kedvenc csapatom Olaszországban, de egyszer szeretnék is ellenük játszani, Del Pierro mezét szeretném megszerezni. Ugyan volt róla szó, hogy csapattársak leszünk, és ez nem jött össze, de ellene egyszer szeretnék pályára lépni.

Sok sikert kívánok hozzá, és amikor hazalátogatsz, örömmel számolunk be arról, hogy éppen most hogy állnak a dolgaid, szeretnénk, hogy a város lakói is tudjanak Dabas sporttörténetében az első magyar válogatott labdarúgó sikereiről. Addig is akiket érdekel a foci, szeretettel várjuk a Moldávia – Magyarország mérkőzés közvetítésének megtekintésére és közös szurkolásra a Corner Kávézóban 2007. november 17-én, 18 órakor.

Azok pedig, akik szeretnék hétről hétre figyelemmel kísérni Feczesin Róbert játékát az olasz bajnokságban, kattintsanak ide

Rácz Judit
foto: Agenzia Reporter/Zanardelli

 

 
 

vissza az előző oldalra