Dabas Televízió
részére
Dabas, Szent István út 22.

Tisztelt Juhász úr!

A Dabas Televízió 2007. október 28-i, vasárnap délutáni adásában láthatták a nézők Töli Andrea és Kőszegi Zoltán polgármester beszélgetését, egy betelefonálós, fórumszerű műsor keretében.

A műsor utolsó részében a Dabasi Lokálpatrióta Egyesülettel kapcsolatosan a valóságnak nem megfelelő információk hangzottak el. A témakör felvetése előtt a műsorvezető többszöri bejelentéssel lezárta a további betelefonálásokat, ezzel elvette az ellenvélemény kinyilvánításának lehetőségét.

A műsornak ez a része koncepciózus volt – a meglepetésként előhúzott képeslapra a polgármester egy előre leírt idézetet olvasott fel -, a szerkesztő-műsorvezető pedig kérdés és kommentár nélkül hagyta elhangozni a polgármester által megfogalmazott tévedéseket.

A médiáról szóló törvény szerint:

“Ha a műsorszolgáltató a vételkörzet lakosságát foglalkoztató társadalmi kérdésben egyoldalúan tájékoztat, különösen ha a vitatott kérdésben egyetlen vagy egyoldalú álláspont megjelenítésére vagy kifejezésére ad lehetőséget, vagy ha egyéb módon súlyosan megsérti a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, a kifejezésre nem juttatott álláspont képviselője vagy a sérelmet szenvedett (a továbbiakban: kifogást tevő) kifogásával a műsorszolgáltatóhoz fordulhat.

Fentiekre figyelemmel kérjük, hogy Töli Andrea az alábbi közlemény felolvasásával tegyen eleget a pártatlan és objektív tájékoztatás törvényben megfogalmazott követelményének:

Közlemény:
„A Dabasi Lokálpatrióta Egyesület ezúton tájékoztatja a dabasi nyugdíjasokat és a lakosságot, hogy az Idősek Világnapja alkalmából kiadott képeslapjának célja, hogy rámutasson arra a helytelen gyakorlatra, amelynek során a választási évek között az a dabasi polgármesteri hivatal vezetése méltatlanul csökkenti az időseknek juttatott ajándékcsomagot.
Az eddigi ajándékcsomagok tartalma:
2002  választási év:       cukor, liszt, kávé
2003. év:                       alma
2004. év:                       alma
2005. év                        alma
2006  választási év:       alma és 1 kiló méz
 2007. év:                      alma és félkiló méz
A 2006-os választás során a Területi Választási Bizottság 171/2006. számú határozatában kimondta, hogy Kőszegi Zoltán polgármester mézosztása alkalmas a választási törvény megsértésére. A Lokálpatrióta Egyesület határozottan kifogásolja, hogy az önkormányzati eszközöket kampánycélokra használják fel.
A Dabasi Lokálpatrióta Egyesület célja, hogy az időskorúak minden évben, választástól függetlenül a lehető legnagyobb mértékű támogatásban részesüljenek.
Tisztelettel: Dr. Ács Ferenc”

Kérjük, hogy a Dabas Televízió munkatársai a jövőben a médiatörvényben megfogalmazott elvárások szerint készítsék a lakosságot foglalkoztató társadalmi kérdésekkel foglalkozó műsoraikat.
Dabas, 2007. október 30.
Üdvözlettel:

 

                                                                           Dr. Ács Ferenc elnök
Dabasi Lokálpatrióta Egyesület

 

 

 
 

vissza az előző oldalra