Az én rádióm…

Megszólalt a Dabas Rádió! Sajnos az ünnepi első pillanatban nem voltam itthon, így csak a néhányadik adásnapon kapcsolódhattam be. Kowalsky meg a Vega szólt éppen, az egyik kedvenc számom az új lemezről. Nocsak! Korábban valamiért az volt a benyomásom, hogy a Dabas Rádión majd templomi orgona fog szólni, meg népnevelő beszédek. De nem, a számok között korrekt összekötő szöveg, az összekötő szövegek között meg még korrektebb számok. Egy csomó olyan zene, amit de régen hallottam utoljára, de ahogy megszólal, azonnal máris beugrik az első hangtól az utolsóig. (A rádiót elmentem az autórádió memóriájában.)
Aztán más fajta számokat is hallok, ahogy egyre tovább hallgatom: újak, mai zenék, slágerek és kevésbé ismert, de annál jobb számok. (A rádiót beállítom a konyhai rádión.)
Aztán olyan, elképesztően jó zenék jönnek, amikről azt sem tudom micsodák és kicsodák adják elő, pedig CD gyűjteményemen már 15 éve dolgozom. (Azt mondják már a Dabas TV képújság alatt is a Dabas Rádió szól, este a film helyett inkább odakapcsolok.)
Az éter (és a kábel) tele frissességgel, energiával és minőséggel. Ennek élvezete közben elcsípem az első helyi információkat, megszólalnak az első helyi riportalanyok: király! Még szokniuk kell az orruk alá dugott mikrofont, dadognak és makognak egy kicsit, de majd megszokják, belejönnek. Ahogy egyre jobban lendülnek bele a rádió munkatársai is. (Talán egy szpíkert kivéve, neki is szépen megy minden csak a berögzült hangképzése kilógatja a sorból, ráadásul nála valamiért a hangszínből indokolatlanul sok a mély.)
A Dabas Rádió zenéje jelen pillanatban - nem csak szerintem, többünk szerint is - jobb mint bármelyik országos adóé. (Minden rádiókészülékünkön beállítottam, most már bármelyik is szól csak a dabasi rádió lehet.)
Ekkor elkapom az első reklámokat is: hibátlan! Nem erőltetett, hanem leleményes és figyelemfelkeltő. És mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, tényleg a helyiek, utcabeliek vagy éppen a szomszéd üzletét, szolgáltatását kínálják, vagy ismertetik benne.
Közben rájöttem, hogy népnevelésben igazam volt, de csak részben: ezekkel a színvonalas zenékkel tényleg lehet népnevelő hatást elérni. Aztán csak meghallottam a templomi orgonát is – a Karthago zenéjében.
Az összkép nagyon kedvező. Túl kedvező. Valami nekem gyanús! Csak nem azért ilyen jó, hogy rászoktassanak, hogy később csak ezt az adót hallgassam, ha rádiót akarok hallgatni? (A Margit-hídtól Kecskemétig lehet fogni.)
Késő, én máris rászoktam, és amíg le nem szoktatnak róla, ezt fogom hallgatni:
Dabas Rádió 93.4 - Válogatott slágerek minden órában!

RN

 
 

vissza az előző oldalra