Kétmilliárd forint értékű kötvényt bocsát ki az önkormányzat

Íme az a 13 bűvös szó, ami Dabas jövőjét rövid és hosszútávon is meghatározza:
„Dabas Város Önkormányzatának képviselőtestülete 13.250.000.- svájci frank értékű  „Dabas Fejlődéséért” kötvényt bocsát ki.”

Egy éve, a választások előtt de sokat vitatkoztunk, hogy most az önkormányzat tartozása pontosan mennyi is. Ez a kérdés most végérvényesen megoldódott, határozatával a képviselő-testület 2 milliárd Ft hitelt vett fel kötvénykibocsátás formájában. Azt külön szeretném kihangsúlyozni, hogy a visszafizetendő összeg, tehát a tartozás tényleges nagysága 2007. június 27-én
3 013 686 111 Ft, azaz több mint 3 milliárd Ft.

Ebből a kétmilliárdból kerülnek kiváltásra az eddigi, drágán vagy rossz kondíciókkal felvett hitelek (ki volt az?!) és egyéb kötelezettségek, pl. a tavalyi 170 millió Ft-os útépítés ára, vagy az idénre tervezett hitel felvétele.
A maradék 930 millió Ft-ból az önkormányzat a következő évekre tervezett fejlesztéseit finanszírozza.

2002-ben a választások előtt a gyóni lakossági fórumon a polgármester úr az én kérdésemre válaszolta, hogy az önkormányzat tartozásának mértéke nem jelentős.

Hát ennek az időszaknak biztosan vége, a 3 milliárd Ft tartozás igen jelentősnek mondható, biztos vagyok benne, hogy ezt senki nem vitatja.

Fenntartásunk a kötvénykibocsátás kapcsán csak két dolog miatt van:

  1. Csak egy bank kötvény kibocsátási ajánlatából választott a testület.
  2. A hitelek kifizetése után fennmaradó 930 millió Ft fejlesztési pénzhez konkrét és nevesített fejlesztési célokat nem rendelt a testület.

Ez utóbbi körülmény korrigálódni látszik, nem utolsósorban felvetésünkre a testület döntött egy részletes, több éves stratégiai fejlesztési koncepció szakemberek által történő kidolgoztatásáról.

Rácz Nándor

 

 

          

 

vissza az előző oldalra