A hosszantartó hőség megviseli a felnőtteket, és a gyerekeket is egyaránt. Sokszor nehéz eldönteni, hogy mi lehet a baja az újszülöttnek, vagy pár hónapos babának, ha nyugtalan, sokat sír a nagy melegben.
dr. Katona Edit gyermekorvost kérdeztem arról, hogy a kisgyerekeknél mire kell nagyon figyelni az átlag feletti hőmérséklet, és a nyári kánikula idején.

- Kezdjük mindjárt az újszülötteknél, hiszen náluk a legbizonytalanabb az anyuka, az ő esetükben a legnehezebb eldönteni, hogy mi is lehet a nagy sírás oka?

- Természetesen nagyon kell figyelni minden kisgyermekre, de az újszülöttekre különösen. Nekik még nincs ugyanis stabil hőháztartásuk, és a szervezetük pedig, a külső hőmérséklethez igazodik. Ha nagyon izzad a baba tarkója, nyugtalan, valószínűleg melege van. Általában elég, az újszülöttek szoptatása, de ilyen rendkívüli kánikulában adjunk nekik is rendszeresen felforralt és lehűtött vizet. A nagyobbaknál is erőltetni kell a folyadékbevitelt, előfordulhat, hogy étvágytalanok lesznek, és az is előfordulhat, hogy nem akarják elfogadni a darabos ételt. Ne ijedjünk meg, és ne erőltessük a szilárd táplálékot, helyette inkább kínáljuk gyümölccsel, gyümölcslével.

- Mit tanácsolsz az anyukáknak, mikor vigyék ki levegőzni a gyerekeket?

A szokásos délelőtti levegőztetést át kell ütemezni. Ha a gyerek korán ébred, akkor a kora reggeli órákban, akár reggel hatkor is kimehetünk vele, akkor még optimális a hőmérséklet. Semmiféleképpen ne vigyük az utcára a kicsiket délelőtt 10 és délután 3 óra között ilyen melegben. Levegőztetésre még az esti órák is alkalmasak, amikor újra elviselhető szintre hűlt a levegő. Ha a lakásunk nagyon felmelegedett, a babákat fürdés után tegyük babakocsiba, és míg alszik, sétáljunk egyet a levegőn vele, megvárva, hogy a nyitva hagyott ablaknál a szobák is lehűljenek egy kicsit az éjszaka közeledtével.

- Mi a teendő akkor, ha nyaralni, vagy csak egyszerűen strandolni megyünk a pici gyerekekkel?

 Ha víz mellett, vagy strandon vagyunk akkor is húzódjunk be az árnyékba ebben az időszakban. A babákon legyen fehér sapka, rövid ujjú póló, még a medencében is. Különösen a szőke, vagy vörös hajú, fehérbőrű, szeplős gyerekeknél fontos, a bőr intenzív védelme, nagyon magas, 40, vagy 60-as faktorú fényvédő krémmel. Természetesen fürdés után a krém használatát meg kell ismételni, és a medencébe mindig zuhanyozva menjünk be, és ha kijöttünk, akkor is zuhanyozzunk.

- Van valami javaslatod a kisgyermekkel külföldre készülőknek?

Nagyon figyeljenek a szülők, hogy a baba csak palackozott vizet igyon külföldön, és utazás előtt nem árt felkészülni lázcsillapítóval, fájdalomcsillapítóval. A legjobb, ha indulás előtt megkérdezik a gyermekorvosukat, milyen gyógyszereket vigyenek magukkal. Jól jöhet az allergia, vagy a rovarcsípés ellen kenőcs, gyógyszer és gyakran fordul elő hányás, hasmenés is, ami nagyon emlékezetessé tud tenni egy-egy nyaralást.

- Mi a teendő, ha a babának akár itthon, akár külföldön , hasmenése van hányt?

Ebben az időszakban legjobb orvoshoz fordulni ezekkel a problémákkal, ugyanis a nagy melegben fokozott kiszáradás veszély fenyegeti a kisgyerekeket. Minél fiatalabb, minél kisebb a baba, annál hamarabb kell gondolni a kiszáradás veszélyeire. Az újszülötteket három hányás, hasmenés után már fenyegethet a kiszáradás veszélye, és nem is a nyákos, véres, hanem a vizes fecskendező széklet a veszélyesebb. A nagyobbaknál gondolni kell a só bevitelre is, van is egy, - az orvosok által kifejlesztett – rehidratáló ital, a folyadékegyensúly visszaállítására nagyon jól alkalmazható receptünk, amit házilagosan mindenki elkészíthet a gyermekének. Ebben a keverékben a gyümölcslé azért fontos, mert a hányás, hasmenés kálium veszteséggel, izomgyengeséggel jár, és az összetevők segítik ezt megelőzni.

- Mit ehetnek a babák egy-egy hányással, hasmenéssel járó betegség alatt, után?

Elsősorban a reszelt almát, főtt sárgarépát, banánt, párolt rizst szoktuk ajánlani, és nagyon jók a bifiduszos joghurtok is. Arra figyeljünk, hogy a hasmenés megszűnte után ne adjunk egyből tejet a babának, mert a bélhám regenerálódásához idő kell, és a hasmenést követő napokban tejemésztési zavar léphet fel. Óvatosan, fokozatosan álljunk vissza a normál táplálásra.

A rehidratáló ital receptje:

2 dl almalé

2 kávéskanél méz

1 késhegynyi só

1 késhegynyi szódabikarbóna

Felnőtteknek is ajánljuk, hasonló problémák esetén.

 

Rácz Judit

          

 

vissza az előző oldalra