A Táncsics Alapítvány

A 2005 júniusában megtartott Civil nap alkalmából született az ötlet, hogy az ott megjelent civil szervezeteket, egyesületeket és alapítványokat ismertessük meg lapunkon keresztül az olvasókkal. A szervezeteket bemutató sorozat idén februárban indult. A Serpico Közbiztonsági Alapítvány, a Dabasi Honvédtüzér Alapítvány majd a Kisgyerek Alapítvány után most a Táncsics Alapítvány kerül sorra, amelynek tevékenységéről annak kuratóriumi elnökével, Kiss Istvánnal beszélgettem.
- Hogyan, kinek az ötlete alapján jött létre a Táncsics Mihály Gimnázium alapítványa, a Táncsics Alapítvány?
- Az Alapítvány húsz évvel ezelőtt alakult meg. Akkor dr. Krenkó József volt az iskola igazgatója, az ő ötlete volt az alapítvány létrehozása. Ő Inárcsról jött, és ott is volt egy alapítvány, a Fekiács János nevű általános iskolai, innen az ötlet. Megcsináltuk. Együtt mentünk el Szentendrére Ligetvári Erika szobrászművészhez, akitől a plaketteket rendeltük a Táncsics-díjhoz, azóta is ezeket adjuk át.
Tehát az alapítvány már húsz éve működik, bár hivatalosan csak jóval később jegyezték be. Egy darabig arra korlátozódott a tevékenységünk, hogy annyi pénzt szedtünk össze, amennyiből az év végén néhány tanulónak Táncsics-díjat tudtunk adni.
Az alapítványt profi alapokra Dr. Kollár Pál ügyvéd, - az iskola volt diákja - helyezte ezelőtt tizenegynéhány évvel. Azóta öttagú kuratóriuma van. Én, mint alapító tag lettem kuratóriumi elnök. Az alapítvány tagja az igazgatónk, Nagy Ferencné és három kollégám: Hegyi Imréné, Papp György, Magyarné Katona Erzsébet. Elég sok a feladatunk. Amellett van egy szabályunk: Az évi a 1-2 milliós bevétel meghatározott százalékát kötelezően el kell költenünk a diákok javára. Ennek ellenére az alapítvány vagyona ritkán süllyed 1 millió forint alá.
- Honnan származik bevétele az alapítványnak?
- Elsősorban a szülők báljának bevételeire támaszkodhattunk, amelyek az utóbbi időben már a milliós nagyságrendet is meghaladták. A szülők bálját már két éve nem rendeztük meg, mert úgy gondoljuk, hogy unalmassá vált, és valami mást kell, kellett kitalálni helyette, például volt már sportolók jubileumi találkozója, ami rendesen hozott a konyhára, eljöttek rá szülők és régebbi diákok is. Idén újra kell valamilyen forrást találnunk, mert tavaly nem volt rendezvény, és ez elég nagy jövedelem kiesést jelent számunkra. A másik alapvető biztos forrás a szülők és a szimpatizánsok adó egy százalékának felajánlása, amiből éppen most volt a legnagyobb, 700 ezer forint körüli bevételünk, ebből már tovább tudunk működni.
- Mire fordítják a pénzt?
Egyrészt beszerzésekre. Nemrég a tornaszertárat újítottuk fel, emellett a diákok nyári táboroztatását támogattuk, és ingyenes tankönyvet biztosítottunk a rászorulóknak.
Vettünk diavetítőket, eszközöket a testnevelés szertárba, illetve a tantárgyi iskolai versenyek helyezettjeinek a könyvvásárlására szánunk pénzt.
Emellett folyamatosan pályázunk is, a pályázatok egyik területe az iskolai külkapcsolatok ápolása. Tehát ha a diákjaink kimennek külföldre, akkor besegítünk az útiköltségbe, miegymásba. Egyik legfontosabb magyar nyelvű kapcsolatunk Barót-tal van. Ezen kívül van egy spanyol-magyar kétnyelvű iskola, a Kovács Miklós Gimnázium Besztercebányán. Ez spanyol nyelvű kapcsolattartást jelent majd a két iskola között. Szintén most épül ki a ljubljanai (kranji) szlovén kapcsolat, ez angol nyelvű lesz. Mindhárom kapcsolatunk a tanulói szabadidős tevékenységet szolgálja. Ezért leginkább nyáron mennek ki a diákok.
- Mi az alapítvány célja?
Az alapítvány legfőbb célja a jól teljesítő diákok jutalmazása. Sokáig csak egy díjunk, a Táncsics-díj volt, ezt ballagáskor szoktuk átadni végzős diákjainknak. Ennél a díjnál nemcsak a tanulmányi eredmény számít, bár az is nagyon fontos, hanem a közösségi és sport tevékenység is. Mind a négy, illetve nyolc év munkája beleszámít, ez egy "életműdíj". Átlagban 2-3 tanuló szokta megkapni egy évben, a díj értéke most 40 ezer forint.
Nincs meghatározva, hogy évente hány embernek adunk díjat. Az eddigi "rekord", az első nyolcosztályos végzős évfolyamunk volt, összesen 5 Táncsics-díjat érdemelt ki.
1997-ben úgy döntöttünk, hogy megalapítjuk a Szögi Ferenc-díjat is, annak emlékére, hogy Szögi Ferenc volt a gimnázium első igazgatója. Még él az özvegye, Szögi Ferencné, Katika. Ő magyar-német szakos tanárként tanított a dabasi gimnáziumban a '70-es években. A Szögi Ferenc-díjat minden év elején adjuk át. Ez a díj most 20 ezer forinttal jár, csak országos szintű, az előző tanév folyamán elért tanulmányi eredményért kapható. Általában csak országos eredményért adjuk, vagy felsőfokú nyelvvizsgáért. Idén hat diákunk kapta meg, közülük négy kémiából ért el országos színtű eredményeket, felkészítő tanáruk Baranyi Ilona volt. Idén először a kisgimnazisták is elnyerhették a Szögi Ferenc-díjat. Ezt német illetve angol nyelvű országos szintű eredményükért ketten érdemelték ki a "kicsik" közül. Gyurmann Tiborné és Talapkáné Balogh Erzsébet voltak a felkészítő tanáraik.
Én a történelem OKTV versenyekre készítem fel a diákokat. (Ezen a versenyen indulnak a legtöbben, minden évben 4-5 ezer fő a nem kategorikus tantárgyakból.) Közülük is többen elnyerték már a Szögi Ferenc-díjat. A versenyen való elinduláshoz szakdolgozat szintű munkát kell írniuk a gyerekeknek. A legjobb munkák minőségileg elérik a szakdolgozat, vagy a doktori disszertáció szintjét, mennyiségileg persze nem.
Az alapítvány munkájából általában a szervezés jut rám, én mondom el az ünnepi beszédet is. A Táncsics-díjat az igazgatónő, a Szögi Ferenc-díjat pedig Szögi Ferencné nyújtja át.
A 2006. év tanévnyitóján, szeptember elsején a Szögi Ferenc díjat átvehette:
Lórántfy László - kémia OKTV 10. hely
Rajsch Gábor, Bartus Éva, Lórántfy Tibor - Irinyi és Curie kémia-verseny elért eredményeik,
Kántor Szilvia 8. a - országos általános iskolás német verseny 7. helyezéséért,
Bartha Sándor 7. a - országos angol levelező verseny 4. helyezéséért.
2006. év Táncsics Díjasai:
Albert Dóra
Rutterschmid Gergely

lejegyezte: Matus Mária

 

 

vissza az előző oldalra