Rácz Nándor - Beszámoló a képviselő-testület üléseiről

Ennek a ciklusnak vége, október elsején választás lesz: választhat mindenki, hogy mit szeretne jobban, a Lokálpatrióta Egyesület folytassa a munkát, vagy ne.
A döntés eredményeképpen akár az is előfordulhat, hogy utoljára olvashatják e rovatot, vagy akár az egész újságot.
Indultunk képviselő-jelöltként a választáson, ami lefordítva annyit tesz, szeretnénk ezt a munkát tovább folytatni. Most a nyájas olvasón a sor. Ha tetszett tevékenykedésünk, ha úgy érzik, hogy volt értelme annak, amit négy éven keresztül folytattunk, és ha kíváncsiak erre a következő négy évben is, akkor azt csak egyféleképpen tudathatják velünk: elmennek szavazni, és szavazatukkal a Lokálpatrióta Egyesületet támogatják.
Nem fogunk örülni, ha nem támogatnak, de még mindig jobb lesz ezt megtudni, mintha nem mennének el, és így soha nem tudnánk meg, mennyi értelme volt ennyi energiát és időt ebbe a munkába belefektetni. Számítok Önökre.

2006. augusztus 29.
A kampányidőszakhoz képest szokatlanul csendes és nyugodt volt ez a testületi ülés. Képviselő társammal, Ács Ferivel ketten néhány értelmetlennek tűnő dologgal nem értettünk egyet, az MSZP ahogy szokott, csendben együtt szavazott a Dafival, a Dafi pedig mindig megszavazta, amit a polgármester úr mondott.
Csak egy helyen alakult ki egy kis vita, hogy vajon az augusztus-szeptember hónapokra időzített útfelújítás kampányolásnak számít, vagy sem. Az új óvoda tervezésétől elvonni 8 millió Ft-ot és útfelújításra költeni szerintem annak számít, a polgármester úr szerint meg nem.
Csakhogy az útfelújítás természetesen nem csak ennyibe kerül, hanem lényegesen többe: 500 milliós hitelt vett fel az önkormányzat, ebből kb., a felébe került  a sári és a gyóni iskola felújítása együtt, a másik fele az utakra megy.
Vajon nem lett volna-e lehetőség a négyéves ciklus bármelyik évében felvenni ezt a hitelt? Miért kellett a felújításokkal várni négy évet? Ha egyébként is hitelből finanszírozza a feladatokat  az önkormányzat, akkor miért is kellett várni a normálisabb utakra a felnőtteknek, a normálisabb iskolákra a gyerekeknek? (Normálisabb = nem normális, a minőség valahogy megint kispórolódott.) Szerintem ez az útfelújítás mégis csak kampány, már csak azért is, mert a 2002-es kampány során felújított utak tekintélyes része most is felújításra kerül.
Ráadásul ennyi pénzért - 620 milliót kell visszafizetni a hitelre - nem tudná ugyanezt a munkát bárki sokkal jobban megcsinálni, úgy hogy négy év múlva ne kelljen újra kezdeni?

Megint TESCO?
A képviselő-testület a tulajdonos kérésére belterületbe vont a MOL benzinkúttól a sportcsarnok felé eső területen egy jelentősebb méretű ingatlanegyüttest, amelyre annak idején a TESCO kívánt áruházat építeni. Az előterjesztésben nem szerepelt a tulajdonos kérelme, így a képviselők nem tudhatták meg, hogy ki az. A polgármester úr viszont tárgyalt vele (velük), mivel elmondta, hogy csomópontot és utat építenének, erről megállapodást kötnének az önkormányzattal. Nagy a titkolózás, pontosan ebből érezni a legjobban, hogy itt valami újabb SPAR üzlethelyiség-féle siker sztorira számíthatunk. (Csak zárójelben: vajon elbújna-e külföldi cégek mögé a SPAR üzlethelyiség tényleges tulajdonosa, ha éppen nem egy közismert dabasi polgár lenne, akinek a magas pozíciója, tisztsége összeegyeztethetetlen az üzlethelység tulajdonjogának megszerzésével?)

Változás 2006?
Szívesen fölvállaljuk az újabb feladatot, és amennyiben a szavazók bizalmának köszönhetően folytathatjuk a képviselői munkát, akkor a TESCO-biznisz kevésbé publikus, vagy éppen elrejteni próbált részletiről is szívesen beszámolunk a jövőben a tisztelt olvasóknak.
Sőt! Ha a szavazók bizalmának köszönhetően növelni tudnánk képviselőink számát a képviselő-testületben, úgy rövid úton kibogoznánk a SPAR üzlethelyiséghez kötődő érdekeket is, és megtudhatnánk végre az igazságot a tényleges tulajdo-nos(ok) személyéről. A mostani városvezetésnek ez nem érdeke, de szerencsére a változás nem rajtuk, hanem csak Önökön múlik.

Kis magyar ingatlan fejlesztés
További területeket szerzett a Dabas-Castrum Kft. a városközpontban, részben az eddigi fejlesztés határainak rendezésére, részben a tervezett új fejlesztésre.
Az önkormányzat tulajdonában eredetileg 3 városközponti ingatlan volt, összesen 9891 m2. Ha a terület a képviselő-testület által meghatározott 18000 Ft/m2 áron kerül értékesítésre, akkor a bevétel (millióra kerekítve) 168 millió Ft.
A Castrum Kft. a Dabasi Önkormányzat részére az ingatlanok vételáraként - a polgármester úr tájékoztatója alapján 155 millió Ft-ot fizetett.
Ezen felül 35 millió osztalék került eddig kifizetésre, így a teljes bevétel 190 millió Ft.
Azonban, ezt az a cég fizette, aminek 70%-ban a Dabasi Önkormányzat a tulajdonosa, így a 155 millióból csak a 30%, azaz 46,5 millió Ft plusz 35 millió Ft, azaz 82 millió Ft a tiszta bevétel. Ez 90 millióval kevesebb a vártnál. Ha ebből még levonom az illetékek és költségek mellett annak a három ingatlannak az árát, ami a fejlesztés előtt itt állt, és a beruházáshoz meg kellett vásárolni, akkor nagyon “böszme” eredmény jön ki: az önkormányzat eredménye 0 forint.
Ugyan tervben van további osztalék fizetése, egyelőre azonban még csak ott tartunk, hogy a Castrum Kft. 40 millió Ft hitelt vett fel az önkormányzattól!
Gratulálunk a szemfüles vállalkozónak és névtelen üzlettársának!

Egy, csak egy legény van
Ezen a testületi-ülésen még számunkra is meglepően sok olyan előterjesztés került napirendre, melynek elfogadása esetén a testület felhatalmazza a polgármestert szerződések megtárgyalására, aláírására. Eddig ez rendben is volna, egyszerre 22 ember nem tárgyalhat, vagy írhat alá szerződést, nyílván kell egyvalaki, aki ezt megteszi.
De legalább annyit jó lenne tudni, hogy kivel, miről, mennyiért kellene szerződni.
Nem, az előterjesztés szerint a polgármester az adott témában egyedül jogosult eldönteni kikkel, mekkora értékben, milyen feltételekkel szerződik az önkormányzat, a testületet pedig - ha valakik igénylik, - utólag tájékoztatja.
Sok idegességet megspóroltunk volna egymásnak, ha már a négyéves ciklus első ülésén születik egy olyan határozat, hogy a polgármester mindenben egyedül dönt. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy a DAFI képviselők csak nem mernek szólni, hogy lenne észrevételük, vagy soha nem kíváncsiak a részletekre, vagy a polgármester nem kíváncsi az ő véleményükre.

Áremelkedések
Az önkormányzat hatáskörébe tartozó árakat az ÁFA növekedés mértékében meg kellett emelni, így drágul a helyi buszközlekedés, a közétkeztetés, a víz és csatornadíj, valamint a hulladékszállítás díja.

Reménysugár
Két pályázat érkezett a Fogyatékosok Napközijének vezetői álláshelyére, de mind a bizottságok, mind a testület döntése az, hogy újra kiírjuk a pályázatot. A volt vezető és az egyik alkalmazott személyi konfliktusából eredő válság sajnos így időben még tovább húzódik, a következő megoldási lehetőség bő három hónap múlva lesz. Pedig ezt el lehetett volna kerülni, ha az önkormányzat nagyobb önállóságot biztosít az intézményvezetőnek.

Ifjúsági kiskövet
Kancsár Krisztián a sikeres első év után úgy döntött, vállal még egy évet a Dabas és három testvér városa közötti diplomáciában. Eddigi tevékenysége alapján a megbízást egyhangúlag megadta a testület. További helyekre még lehet pályázni az önkormányzatnál.

Városrészi gyűlések
Kampány a javából: még a választás előtt városrészenkénti gyűléseket tartana a polgármester. Igen, de mi lesz, ha a lakosság olyan képviselőnek mondja el a panaszát, észrevételét, javaslatát, aki 2 hét múlva már esetleg nem is képviselő? Vagy olyan képviselő ígér megoldást, aki nem kerül be a következő testületbe? Nem ez a fontos, hanem hogy legyen egy olyan fórum, ahol a mostani képviselő mindenfélét ígérni tud annak a lakosságnak, aki két hétre rá pont erről a képviselőről hozza meg a döntést.
Ha rajtunk fog múlni, novemberben valódi célú városrészi gyűléseket fog tartani az új képviselő-testület, a mostaniakra inkább azok menjenek el, akik az elmúlt 4 évre kíváncsiak, nem a következőre.

Nyereséges lett a strand!
Hihetetlen dolog történt, ennyi év után, (évi 5-8 millió Ft ráfizetés után) a strand 2006-ban nyereséget hozott. Prohászka Csaba és munkatársai, akik az elmúlt évben a sportcsarnok működését is megfelelő mederbe terelték, áldásos tevékenységüket idén a strandra is kiterjesztették. Az eredmény nem is maradt el, sőt, lényegesen jobb lett a vártnál. Ezt az örömöt nem kívánom elrontani az előző éves hiány okainak feszegetésével, vagy a városvezetés rossz személyi döntéseinek felemlegetésével, egyszerűen csak örülök: valami jól működik. Köszönjük!

 

 

vissza az előző oldalra