Papné Gogolák Márta : Mamák és babák

2006. augusztus 2-án, a Szoptatás világhete alkalmából sok-sok kisbabát és a szüleiket (javarészt anyukákat, de elvétve akadt apuka is) fogadta a Halász Móricz kúria dísztermében a dabasi védőnők lelkes csoportja, akik szívügyüknek tekintik a csecsemők anyatejes táplálását.

  25 éve az egészségügyi világszervezetek 120 országra kiterjedő népszerűsítési akcióba kezdtek, hogy a legkézenfekvőbb, legegészségesebb, legoptimálisabb, a baba és anya kapcsolatát meghittségével erősítő csecsemőtáplálási mód, az anyatejes táplálás újra elfoglalja jogos (az első félévben kizárólagos) helyét a 0-2 éves korú gyermekek életében. A cumi, a cumisüveg használata, a nem megfelelő tájékoztatás a szoptatásról és a tápszerekről csökkentette a szoptatási kedvet és a szoptatás időtartamát. A tápszergyártó cégek reklámhadjárata, a gyártóktól, forgalmazóktól származó termékminták megingatták annak évezredes egyeduralmát.

  1992 óta Dabason is minden évben - az ideihez hasonló rendezvény keretén belül is - igyekeznek a védőnők és az őket támogató orvosok, pszichológusok visszaállítani a szoptatás rangját az anyák szemében. Az idei évben Kátai Ferencné, vezető védőnő érdekesen és közérthetően beszélt az anyatej jelentőségéről. Erről természetesen a védőnők, gyermekorvosok és a szülés előkészítő tanfolyam munkatársai hangsúlyosan és részletesen tájékoztatják a kismamákat, de ez az a téma, amit nem lehet elégszer ismételni.

A vezető védőnő bejelentette  A szoptatást támogató anyacsoport szeptember 23-i megalakítására szóló felhívását is, hogy azoknak az anyáknak nyújtsanak segítő kezet, akiknek eddig kudarcba fulladt szoptatási szándékuk. Bálintné Reiszki Zsuzsanna védőnő a család és a gyermek kapcsolatát, az apai szerep jelentőségét helyezte új megvilágításba, gondolkodtatta el a hallgatóságot. Dr. Bérdi Eszter, a Tüdőgondozó főorvosa az anyatej jelentőségét ecsetelte az allergia megelőzésében.

  A rövid - a kicsinyek tűrőképességét is tekintetbe vevő - előadások után kötetlen beszélgetésre került sor, melyet családiassá tett a szervezők és a meghívottak régi jó kapcsolata, meg a szívélyes vendéglátás. S hogy a nagyobbacska gyerekek is részt vehettek a rendezvényen, anélkül, hogy fegyelmezetten unatkozniuk kellett volna, arról a szomszédos teremben zajló játszóház gondoskodott.

vissza az előző oldalra