Recept - Szegfűgomba paprikás

Amilyen kicsi, olyan ízletes ez a gomba. Az alföldi- és a pásztorember számára kedvelt csemege. Eső után nagy foltokban található a réteken.

Hozzávalók:

60 dkg szegfűgomba

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 zöldpaprika

1 paradicsom

5 dkg bacon szalonna

3 dkg zsír vagy olaj

1 dl tejföl

3 dkg liszt

1 dkg  pirospaprika

só, őrölt bors

Az apró kockára vágott bacon szalonnát üvegesre hevítjük. A finomra aprított vöröshagymát a kis cikkekre szelt zöldpaprikával aranysárgára pirítjuk. Fűszerpaprikával megszórjuk, kevés víz hozzáadásával kiforraljuk. A megtisztított, azaz rövidre csipdesett, gombaszáras, megmosott szegfűgombát a szalonnás pörköltszaftra tesszük. Fűszerezzük őrölt borssal, sóval - de vigyázzunk, mert a szalonnától eléggé sós lehet az étel -, majd cikkekre vágott paradicsommal együtt pároljuk. Tejfel, liszt, víz elegyével, azaz a tejfeles habarással besűrítjük. Jól kiforraljuk, és rezgőkével, tépkedett laskatésztával tálaljuk.

Szegfűgombák

Apró, fehér spórás, domború vagy lapos kalapú gombák. Lemezeik ritkán állók, fehéresek, krémszínűek, okkeresek, nem lefutók.

A mezei szegfűgomba (Marasmius oreades) kalapja fakó okkersárga, krémszínű, nedves állapotban halványbarnás. Ritkán álló lemezei a kalaphoz hasonlóak vagy kissé világosabbak. Tönkje vékony, merev, rostos, nehezen elszakítható. Kellemes fűszeres szagú és ízű. Füves helyen, gyakran boszorkánykörökben, sorokban terem. Csak a kalapja ehető, jól szárítható, kiváló levesgomba.

A fokhagymaszagú szegfűgomba (Marasmius scorodonius) igen könnyen felismerhető jellegzetes szagáról, amelyet még szárazon is megőriz. Fűszergombaként gyűjtik és használják.

vissza az előző oldalra