Kisgyerek Alapítvány

A 2005 júniusában megtartott Civil Nap alapján merült fel az ötlet, hogy az ott megjelent civil szervezeteket, egyesületeket és alapítványokat ismertessük meg lapunkon keresztül az olvasókkal. A civil szervezetekről szóló sorozatban bemutatásra került a Serpico Közbiztonsági Alapítvány, majd márciusban a Dabasi Honvédtüzér Alapítvány. Most a Kisgyerek Alapítvány következik, amelynek tevékenységéről a kuratórium elnökével, Rácz Nándorral beszélgettem.

- Alapítványt létrehozni számtalan dolog megsegítése céljából lehet, mint például a kultúra, a hagyományőrzés és még sorolhatnám. Miért pont "Kisgyerek Alapítvány"-t hívtál életre?

- Az eredeti célom a 14 éven aluli gyerekek támogatása volt, ennek a legmegfelelőbb módja pedig - Kollár Péter barátom tanácsára - egy alapítvány létre hozása. Ennek júniusban lesz 7 éve. Hogy miért pont a gyerekek? Elsősorban személyes oka van. Amikor én gyerek voltam, nekem pont azok a problémáim voltak, mint azoknak, akiket ma támogatni szeretnék. Mondhatom, hogy első kézből ismerem ezeket a gondokat, de nem a szülők, hanem a gyerekek szemszögéből.

Az eltelt évek során a tevékenység egy kicsit kibővült, létre hoztuk a Kisgyerek Alapítvány Közösségi Házat, ahol helyi néprajzi gyűjteményt és kézműves műhelyt is működtetünk, illetve itt tartjuk a nyári táborokat, irodalmi, történelmi előadásokat, kisebb koncerteket, illetve itt mutatjuk be a helyi és környékbeli kézműveseket és tevékenységüket. Talán sokan nem is tudják, hogy mennyi kiváló kézműves él a városban és a környéken a kosárfonótól a méhészeken át a fafaragókig, de említhetnék fazekast, babakészítőt, gyöngyfűzőt.

Az ő termékeikből állandó kiállításunk van a közösségi házban.

- Hol?

- A Lakos dr. utca 27-ben, a volt Szalay-Halász kúriában. Akik ismerik, tudják, hogy a háború óta a Róth család lakott itt. Mikor Róth néni idős korában a gyerekeihez költözött, akkor vettük meg a nagyon rossz állapotban lévő, 1825-ben épült kúriát. Bujdosó Géza építész úr vezetésével gyönyörű szépen sikerült helyreállítanunk. Erről a műemléki hivatal és a Ford Alapítvány egy-egy levele is tanúskodik, melyeket a kúria falán őrzünk bekeretezve. Büszkén mondhatom, hogy tényleg nagyon szép lett az épület, már csak ezért is érdemes ide látogatni. Kevés szépen felújított, a közönség előtt nyitott kúria van Dabason. Ilyen szép pedig talán egy sem. Az épületben működő tájházat meglátogatta a szentendrei Skanzen igazgató-helyettese is, akinek nagyon tetszett az összegyűjtött helyi és környékbeli néprajzi anyagunk és a ház egész működése. A jövőre vonatkozóan segítséget és együttműködést ajánlott, amit elismerésnek tekintek.

- Kik az Alapítvány tagjai?

- A kuratórium három fős. Tagja még Pestiné Varga Cecília és Rédei Ágnes. A néprajzi gyűjtemény, a fazekas műhely és a hátrányos helyzetű gyerekek foglalkozásai és nyári tábora Szente Krisztina, irányításával működik.

- Miből áll az Alapítvány tevékenysége?

- Írásban fogadjuk be a kérelmeket, amiben benne kell lennie, hogy miben várja a kérelmező az Alapítvány segítségét. Nem pénzt adunk, hanem megvásároljuk azt az eszközt, taneszközt, aminek szükségességéről az osztályfőnökön, a gyermekvédelmi felelősön, vagy az Együtt Segítőszolgálaton keresztül meggyőződtünk. Ezúton is szeretném megköszönni a Segítőszolgálat vezetőjének, Kecskés Annamáriának és munkatársainak a segítséget és a - szinte az alapítás óta tartó - együttműködést.

Az egyéni kérelmek csoportjából talán a legjobban ismert a szemüveg vásárlási támogatásunk, amelynek menetéről a Patrióta előző számában is beszámoltam, az elmúlt négy évben közel száz rászoruló gyereket juttattunk szemüveghez. Nagyon szomorú azt látni, hogy egy kisgyerek szemüvege többe kerül, mint a család, sok esetben az egyedül álló szülő egy főre eső jövedelme. Ezen kívül még megemlíteném a tanszer támogatási, osztálykirándulás támogatási, téli ruha és téli cipő vásárlási programokat.

- Csak egyéni kérelmekkel foglalkoztok?

- Eredetileg úgy terveztük, de később igény alakult ki arra, hogy intézményekkel és egyesületekkel is foglakozzunk. Az ilyen esetekben általában nem egy-egy gyerek, hanem egy nagyobb csoport támogatásáról van szó, például említhetem az úszótanfolyamunkat, melyen keresztül mára már több mint ötszáz gyerek végzett el egy alapfokú úszótanfolyamot - Várdai Zoltán tanár úr szakmai irányítása mellett. A sportnál maradva - mindig dokumentált kérelemre alapozva -, támogattuk a városi foci utánpótlás csapatot, a városi kézilabda csapatot, a birkózókat, a Szimultán Sportegyesületet, a dabasi repülőgép modellezőket. Ezekben az esetekben valamilyen sportfelszerelése hiányzott a gyerekeknek, vagy sporteszköze az egyesületnek. Azért tulajdonítok különös jelentőséget a sportegyesületek támogatásának, mert azt szeretnénk, hogy egy-egy eszköz vagy felszerelés hiánya ne zárja ki a hátrányos helyzetű gyereket abból a közösségből, ahová tartozni szeretne. Ahol jó közösségi élet működik és a gyerek a társaitól és a felnőttektől pozitív magatartási modelleket tud elsajátítani.

- Mekkora összegű egy-egy ilyen támogatás?

- Változó, de a hét év alatt elég szép összeg gyűlt össze, ha összeadogatom, akkor ez egyesületenként is többszázezres nagyságrendet jelent.

- Részesülhetnek-e az Alapítvány támogatásából az intézmények?

- A zeneiskolát rendszeresen támogatjuk, átlagosan évi 200 ezer Ft-tal, kifejezetten hangszervásárlás céljából. Partnereink között van az összes dabasi általános iskola, részükre vettünk már könyveket, fénymásolókat, sporteszközöket, számítógépeket, játékokat, fejlesztő eszközöket.

A Kisegítő Iskola még nem tudott olyat kérni, amit ne teljesítettünk volna, de partnerei vagyunk a Fogyatékos Napközinek és a Kincsesház Alapítvány iskolájának is. Eszközökkel támogattuk a dabasi könyvtárat és a már említett Családsegítő Szolgálatot is.

Velük vannak olyan közös programjaink is, amiben mi csak a finanszírozó szerepet vállaljuk. Ilyen volt a hátrányos helyzetű gyerekek szabadidejének eltöltésére létrehozott Plusz Kör (+O). A Kör vezetője Csontos József tiszteletes úr, akinek tevékenysége nélkül az odajáró gyerekek rengeteg élménnyel lennének szegényebbek. Ezen kívül a Segítőszolgálat szervez felzárkóztató programokat olyan gyerekeknek, akiknek lenne képességük ahhoz, hogy ne maradjanak le a többiektől, de ehhez például egy korrepetáló tanárra lenne szükség, ilyenkor ennek a finanszírozását vállaljuk.

A dabasi intézményekkel, iskolákkal és óvodákkal nagyon jó a kapcsolatunk. Sikerült kialakítani egy olyan rendszert, ahol a pedagógusok jelzik felénk, ha azt látják, hogy valamelyik gyereknek szüksége van olyan valamire, amiben az Alapítvány segíteni tud.

- A városi futónapot is támogatjátok.

- Igen. Az évenként megrendezésre kerülő dabasi futónapot idén harmadszor támogatjuk. 2004-ben háromszázan, a 2005-ben ezren voltak, akik teljesítették a 3 vagy 12 km-es távot. A legfiatalabb résztvevő három éves volt, a legidősebb pedig hatvan. Nem mint sporteseményt támogattuk a rendezvényt, hanem, mint olyan társadalmi eseményt, ami erősíti a helyi közösségeket, a futónapon közösen résztvevő iskolai, intézményi, egyesületi közösségeket. A futónap idén május 28-án lesz.

- Mennyit költ az Alapítvány évente?

- Ez is változó, nem csak a megkeresések számától, hanem a megoldásra váró problémától is függ, hiszen egy fénymásoló, számítógép vagy egy tornaterem padlója többszázezer Ft, míg az egyéni kérelmek megoldásai - a szemüveg kivételével - értelemszerűen olcsóbbak. Úgy gondolom, hogy évi egy és hárommillió Ft között, úgy, hogy működési és fenntartási költségekre a hét év alatt egy forintot sem költöttünk.

- Honnan vannak az Alapítványnak forrásai?

- Tulajdonképpen ez a legnehezebb része. Eleinte gyakorlatilag kéregetni kellett, de ahogy voltak eredményeink, ez egyre könnyebbé vált. Közben én is megtanultam, hogy nem arra kell valakit rá venni, hogy adjon valamit, hanem arra, hogy akarjon valamit adni, ismerjen meg egy problémát, és akarjon részt venni annak megoldásában. Ha megmutatok valakinek egy olyan kisgyerek rajzát és köszönő levelét, aki életében először eljutott a Balatonra, vagy egy olyanét, aki úszómedencében tanult meg úszni, akkor sokkal könnyebben nyílnak meg a pénztárcák. Talán nem nagyképűség hét év után hozzátenni, hogy az adományozók ma már azt is láthatják, hogy adományuk nálunk jó helyre kerül, azt megfelelően fogjuk felhasználni. Sok céget és magánszemélyt megkeresek Dabason és Budapesten egyaránt.

A dabasi támogató partnerek közül kiemelném a Budapest Bankot, a Yamaha Surman szaküzletet és Zsíros Zoltán urat, de mellettük több budapesti kollégám és üzleti partnerem is támogat bennünket.

- Fogad az alapítvány adó 1% felajánlásokat?

- Nem fogad, nem fogadhat, ugyanis nem minősül közhasznú szervezetnek.

- Tárgyi eszköz felajánlásokat elfogadtok?

Igen, eszközökkel és adományokkal lehet az Alapítványt támogatni. Igazából mindenre szükség van, minden máshol felesleges holminak tudunk megfelelő helyet, egy egyszerű ruhadarabtól a görkorcsolyáig. Volt rá példa, hogy több száz kiló margarint szereztünk, és előfordult, hogy egy csomó sílécet.

- Van-e az Alapítvány működtetésének valamilyen ki nem mondott célja?

- Semmi más, mint amiről ez az egész szól. Nem akarok ezzel népszerűbb, vagy ismertebb lenni, főleg nem törekszem politikai babérokra, de még csak polgármester sem akarok lenni. Talán ezt jól alátámasztja az a tény is, hogy hét éve csinálom, és alig néhányan tudnak róla. Amikor én gyerek voltam, sokat álmodoztam arról, hogy hirtelen jön valaki és megoldja az én problémáimat, egy nadrággal, egy biciklivel, egy tornacipővel, egy iskolai kirándulás árával. Pici dolgokkal, amik egy gyerek világát sokkal boldogabbá tehetik, vagy hiányukkal megkeseríthetik.

Azt szeretném, ha lehetőségeimhez képest minél több gyereknek tudnám a hasonló vágyát megvalósítani. Nem azért, mert ő szebb, vagy okosabb, mint a többi gyerek, hanem egyszerűen azért, mert az a dolog éppen hiányzik neki.

Egy kicsit mintha magamért is csinálnám: nem csak a mostani rászoruló gyerekekért, hanem azért az egykori kisgyerekért is, akinek akkor nem segített senki. Csinálom ameddig tudom, de elárulom, emberileg már eddig is bőven megérte.

Kisgyerek Alapítvány

Szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek és velük foglakozó intézmények támogatása

Elnök: Rácz Nándor

Cím:

2370 Dabas, Lakos dr. u. 27.

Tel: 06 209 334 666

Adószám: 18684027-1-13

Bankszámla szám:

10103829-74525900-00000004

 

vissza az előző oldalra