Recept - Pünkösdi báránycomb

Hozzávalók:

1 db 2 kg-os báránycomb,

250 g füstölt szalonna,

3-4 ág rozmaring,

120 g rizs,

1 kg burgonya,

200 g vöröshagyma,

só, bors, kakukkfű ízlés szerint

A báránycombot szép egyenletesen füstölt szalonnával, fokhagyma gerezdekkel megtűzdeljük. A füstölt szalonnát 5-6 cm hosszú csíkokra, és olyan vastagra vágjuk, hogy könnyen spékelő tűbe tudjuk tenni. A rostokkal mindig párhuzamosan megtűzdeljük. Hegyes kis késsel felszúrjuk a combot, de csak annyira, hogy a fokhagymagerezd elférjen, Zsenge kis rozmaring ágacskákat tűzdelünk a báránycombba.

Sózzuk, és tepsibe rakjuk, kevés zsír aláöntése után alumínium fóliával letakarva sütjük. Levesszük a fóliát, és ha a hús félpuha, tisztított 2 x 2 cm-es kockára vágott burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsom cikkeket teszünk a comb mellé.

A ragut kakukkfűvel meghintjük, és készre sütjük. Ügyeljünk, hogy a hús szaftos, puha, a ragu- ami a körete is egyben e nemes ünnepi ételnek - egységes, harmonikus legyen.

A nagy ínyenc franciák mindössze körülbelül fél órát sütik a bárányt, és szinte angolos a hús, de a magyar emberek többsége jól megsütve kedveli a húsokat, ezért a sütési idő ízlés szerint változhat, de nem szükséges másfél óránál tovább sütni.

vissza az előző oldalra