Recept - Foszlós kalács

A kalács jellegzetes ünnepi sütemény, a nagyszüleink mégis az ünnep kenyerének mondták. Hogy miért? Mert csak formájában különbözött gyermekkorunk kalácsa a kenyértől. Díszesebb, fonott formában készült, és cserép kuglófsütőben sült ki.  Mi gyerekek már mazsolás, tejes koszorúként kaptuk.

Hozzávalók:

500 g liszt,

2 dl tej,

50 g vaj,

25 dkg élesztő,

50 g cukor,

10 g só,

50 g mazsola,

citromhéj,

3 db tojássárgája,

vaníliás cukor;

1 db tojás ( a kalács kenéséhez)

A nyersanyagokat langyosítsuk fel. Az élesztőre a cukor felét rátesszük, és néhány keverő mozdulat után az élesztő elfolyósodik. Kevés langyos tejjel kovászt készítünk. A többi cukrot, tejet, tojássárgáját, vaníliáscukrot, reszelt citromhéjat összekeverjük. A vajat felolvasztjuk. A sót rászórjuk a lisztre.

Ha a kovász duplájára nő, a langyos liszthez adjuk, és az ízesített előkészített tejjel összekeverjük. Fakanállal, robotgéppel, vagy kézzel bedagasztjuk. Ha már a tésztánk jól összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Mindaddig dagasztjuk a kalácstésztát, míg szép fényes és hólyagos nem lesz. Ilyenkor elválik az edénytől, kezünktől, fakanáltól. Enyhén liszttel meghintjük a felületét, és konyharuhával letakarjuk.

Ha az edényt langyos vízbe állítjuk, a tészta gyorsabban megkel. Amikor a tészta térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, és a beáztatott, leszárított, liszttel megszórt mazsolát a kalácsba gyúrjuk.

Ha újra megkelt, lisztezett nyújtótáblán annyi felé osztjuk, ahány szálból a kalácsot készíteni akarjuk. Néhány perc pihentetés után kisodorjuk, majd megfonjuk az ünnepi kalácsot. Zsírozott, lisztezett formába, vagy lapos sütőlemezre tesszük, és a tetejét nem túl vastagon felvert tojással egyenletesen lekenjük. 15-20 perc ismételt kelesztés után nagyon óvatosan, vékonyan újból lekenjük kalácsunkat.

Ha fokozni szeretnék a kalács szépségét, akkor most kell megszórni apróra vágott mandulával, dekorcukorral, mákkal vagy fenyőmaggal.

Előmelegített 200-220 sütőben 30-35 percig sütjük.

Ebből a tésztából brióst, tészta madárkát, húsvéti nyuszit, kiskacsát és egyéb húsvéti figurákat formázhatnak a kreatív háziasszonyok.

vissza az előző oldalra