A hónap kérdése: Van-e jelentősége életedben a kételkedésnek?

Dr. Ács Ferenc, a Lokálpatrióta Egyesület képviselője:

Az értelem nélküli létforma nem igényli a kételkedést. A kételkedés a gondolkodó ember privilégiuma, de csak a gondolkodási folyamat egyik fontos eszközeként szabad értelmezni. Önmagában a kételkedés nem jelent semmit, hiszen kételkedve és anélkül, egyaránt válhatunk másokat máglyára küldő emberré. A kételkedés alapján nem, de a tett, cselekedet alapján már annál inkább körvonalazódik, hogy angyalok, vagy ördögök jönnek-e majd el értünk.

Bácskai Júlia, pszichológus „szabadszóműves”:

Miért, élet ez egyáltalán? És én hol vagyok? Benne?  Vagy az életem nélkül nem is? Jelentősége: mihez képest? A világ szenvedéséhez vagy a katasztrófához képest, (tudniillik, hogy letört a körmöm a kisujjamon)? Ugyan, a kételkedésnek nincs helye, csakis az Állításnak.

Csontos József, református lelkész:

Szerintem hit és kételkedés nélkül lehet élni, de nem érdemes. A kételkedés számomra nem a hit ellentéte, hanem inkább ellenpólusa, és a kettő teljessége tud eredményesen vezetni Isten és önmagam megismerésének útján.

Dr. Kemény Zoltán, szakmérnök:

Az ember nem rendelkezik a jó és a rossz pontos megkülönböztetésének képességével! Már csak azért sem, mert  nincs pontos viszonyítási alapja sem! Az erkölcsös embert folyton kétségek gyötrik, mert egész életében a jóra törekszik és ezért  latolgat. Aki azt akarja magáról elhitetni, hogy nincsenek kétségei az vagy ostoba vagy szándékosan nem mond igazat.

Pap László, pszichológus:

Spirituális dolgokban nem kételkedni veszélyes. Könnyen vakhitté válhat a bizonyosság. Nem szeretem, ha elvont jelenségekről úgy beszél valaki, mintha az bizonyított valóság lenne. (Megreikiztem, és meggyógyult.) Vannak dolgok, amikben viszont nem érdemes kételkedni. (Nem élünk örökké.)

Matus Mária, felelős kiadó:

Kételkedem a világban, önmagamban, az éltben, a halálban. Egyetlen dologban vagyok biztos. A mosógépemben. Arra van garancia.

Rácz Judit, lapmenedzser: A kételkedés nélküli létben, amikor csak igen és nem létezik, pont és felkiáltójel, számomra nincs semmi vonzó. Elvesznek a kacskaringós kérdőjelek, eltűnik a vagy-vagy, a talán, a mégis, a miért... Ha pedig nincs több kérdés, az azt jelenti már minden titkot megfejtettünk, mindenre pontosan tudjuk a választ... ebben azért kételkedem.

Rácz Nándor, a Lokálpatrióta Egyesület képviselője:

Biztos lehet-e egy ember bármiben? Biztos vagyok benne, hogy nem.

vissza az előző oldalra