Csontos József - Idősek nappali ellátása

A demokratikus államok magukra vállalnak bizonyos kötelezettségeket állampolgáraik jóléte érdekében. Ezek közé tartozik az időskorúakról történő gondoskodás is. Ezek viszont olyan feladatok, amelyeket a helyi önkormányzatok csak anyagi fedezet megléte esetén tudnak ellátni. Most elképzelések szerint Dabason  2006 márciusában indul az Átrium Idősek Otthona mellett, egy európai uniós (ROP-3.2.2) pályázat segítségével felújított, önkormányzati tulajdonú épületben az Idősek nappali ellátása.

Mit is jelent ez?

Ez egy olyan új szolgáltatás, amellyel a város időseinek a helyzetét szeretnék javítani. Most lehetőség nyílik arra, hogy a városban - vagy a környéken- élő, egyedülléttől szenvedő, vagy csak egyszerűen társaságra vágyó emberek szervezett ellátásban részesüljenek. Azokat a családjukban élő időseket is szeretettel várják, akik napközben a család elfoglaltsága miatt egyedül vannak otthon, és gondot okoz az állandó felügyelet hiánya. A nyugdíjas otthonban napközben felügyeletet, étkeztetést, programokat biztosítanak.

Szolgáltatások tervezett napirendje a következő: 

- Munkanapokon reggel 8 órától 16 óráig várják az időseket.

- Korai tízórai (szendvics, meleg ital).

- fél 10-től az érdeklődők részt vehetnek az Idősek Otthonában hagyományosan zajló reggeli beszélgetéseken, vagy a „napköziben” játékokkal, kézimunkázással, TV –rádiózással tölthetik az idejüket.

- 13  órakor ebéd az Otthon éttermében. Nehezen mozgóknak a napköziben tálalnak.

- Ebéd után mód lesz egy kis csendes pihenőre. Néhány főnek, aki le kíván pihenni biztosítanak egy erre alkalmas helyiséget.

- Délután az otthon lakóival együtt szervezett foglalkozásokon vehetnek részt.

- Hazamenetel 14-16 óra között. Akinek a hazaszállítás gondot okoz, az az Otthonban maradhat 16-óra után is felügyelet mellett este 19 óráig.

Kiegészítő szolgáltatások:

- Biztosítják az állandó szakképzett ápolói felügyeletet. Ha kell, kiváltják a gyógyszereket, illetve azok bevételét felügyelik. 

- Szükség esetén az Otthon mosodájában kimossák az ellátott ruháját, akinek nehezére esik a tisztálkodás, segítik az e célra kialakított fürdőszobában.

- Az Otthon szabad férőhelyein a család szabadsága idején állandó – bentlakásos - felügyeletet is tudnak biztosítani (külön napidíjért).

Az a cél, hogy a két, integrált intézmény gondozottai napi kapcsolatban legyenek egymással. Így az Idősotthon lakói számára szélesebbre tárulhat a világ, a napközi ellátottai pedig megismerhetik az Otthon életét, ahova szükség esetén nem csak nappali ellátásért fordulhatnak.

Térítési díj:

Mindezért (a bentlakásos, napidíjas ellátás kivételével) csak az étkezés önköltségét kell megfizetni, ami napi 600 Ft körüli összeg.

Hogyan jöhetett létre az épület és ki fizette a kialakítás költségeit?

Még 2004-ben hívták fel a vezető figyelmét egy „A Közép Magyarországi Régióban élő hátrányos helyzetű nők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, esélyeinek javítása” című pályázatra. Ezt a támogatást az Európai Unió Bizottsága a Strukturális Alapokból, a Közösségi Támogatási Keret igénybevételével biztosítja. Lehetőség nyílt a foglalkoztatáson kívül épület-felújítási munkák elvégzésére és eszközberuházásra is pályázni.

Az önkormányzati képviselők is örömmel fogadták ezeket az elképzeléseket, és a szükséges hozzájárulásokat egyhangúlag, rövid idő alatt megadták, mert a dabasi idősek helyzetének javítása mindenkinek közös célja.

Mivel az ÁTRIUM Idősek Otthona megvalósításakor is szerepelt a távlati tervekben idősek napközi otthonának létrehozása, így a pályázattal ez az elgondolás új lendületet, pénzügyi segítséget kapott, emellett az itt foglalkoztatottaknak munkahelyek jöttek létre, lehetővé téve szakképesítés megszerzését is.

A pályázat most a váci, dabasi, és a gödöllői kistérségben összesen 17 fő foglalkoztatását segíti, és munka melletti tanulásukat, képzésüket is finanszírozza. Résztvevő felek a VÁTI, a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, az Euroconsult Közhasznú Alapítvány, és a Szivárvány Kht.

Reménység szerint sok idős embert és családját érdekli ez a lehetőség. Lehet, hogy sok, egyénileg felmerülő kérdés maradt megválaszolatlan. Az otthon vezetője és munkatársai szívesen állnak rendelkezésükre telefonon, vagy az Átrium Otthonban személyesen.

 

Tel: 06-30-9153010,

       06-30-6638348,

        06-29-363-535

Fax: 06-29-562-271

Csontos József

vissza az előző oldalra