Kollár Bálint - Ifjúsági könyvajánló: James Herriot

Minden élő az ég alatt, avagy esős téli napok unaloműzője

Állatorvosnak készülsz? Vagy az egyik ismerős készül annak? Esetleg szereted az állatokat? Vagy csak kéne már valami jó könyv? Azok, akik valamelyik kérdésre igennel válaszoltak, azok most olvassanak tovább, mert a továbbiakban egy nekik való könyvet fogok ajánlani. Ezek a könyvek – nem csak egy könyvről van szó, hanem többről - a James Herriot könyvek. Most feltehetnéd a kérdést: ki is ő? Valami milliomos? Filozófus?

Vagy valami tudós? Egyik válasz se jó, mert James Herriot nem más, mint egy állatorvos. Nem csalás, nem ámítás. Ilyenkor jön a második kérdés: mit is írt ez a James Herriot? Elsősegélynyújtást fulladozó disznónak, vagy egy sántító lónak? Vagy egy orvosi kérdésen elmélkedik? Egyik válasz sem helyes. Ugyanis a doki nem mást írt meg, mint az orvosi pályafutását.

De nem szárazan és unalmasan, valahogy így: Kedd. Köhögő disznó -köptető, Szerda. Sántító ló -patakenőcs. Nem, ennél sokkal jobban. Elmeséli, hogy mekkora félreértései és baklövései voltak, hogy mennyire örült egy meggyógyult birkának és milyen érzés volt, az, amikor hajnali 1-kor kellett elautóznia a farmig, majd meztelen felsőtesttel a hideg kockaköveken feküdnie, míg megelletett egy malacot.

Félreértés ne essék, egyáltalán nincs ,,Óhhh, milyen kegyetlen az élet'' feelingje . Nem, James Herriot végtelenül ember- és állatszerető és ez sugárzik minden könyvéből. Emellett a humora is osztályon felüli. Nos, mint mindig, most is a végére marad a rossz hír: James Alexander Wight (a James Herriot írói álnév) 1995-ben elhunyt. De ez ne szegje senki kedvét, mert, ha másképp nem is, legalább így emlékezhetünk erre a remek angol íróra.

A szerző eddig magyarul megjelent művei:

- Apraja-nagyja megbabonázott (átpasszírozott változata az ,,Az állatorvos is ember")

- Az állatorvos is nős ember

- Minden élő az ég alatt

- Ő is isten állatkája

- A repülő állatorvos

vissza az előző oldalra