Street Gábor - El Camino de Santiago – 4. : Helyi viszonyok

Terepviszonyok

Aki „nagy durranással” akarja indítani a Camino-t, az St. Jean-Pied-de-Port-ba utazik, amely 200 m-rel emelkedik csupán a tenger szintje fölé Franciaország déli részében. Elindulván a hegynek, fölfele hirtelen emelkedni kezd, s meg sem áll a próbatétel egészen 1200 m-ig. Kissé lefelé csorogva 900 m magasan érkezünk meg a spanyol Roncesvalles-be, ahol este 7 órakor a szálláson történt regisztráció alapján elsorolják el a jelenlévő zarándokok országait a szentmisén, majd külön áldást kapnak a papoktól. Rögtön az első nap 25 km-en lezajlik ez a nagy szintkülönbség, ezzel az út legnehezebb szakaszán túl is vagyunk. Aki itt nem bír visszafogni a türelmes, nyugodt tempóra, könnyen elvérezhet, mert izomlázat, izomgyulladást, komoly vízhólyagot kap, s jó ideig elkíséri útján.

Ezután Navarra taromány falvain keresztül haladva, mintha történelemkönyvben járnánk: a XIII–XVIII. sz.-i templomok, épületek közt, azonnal a múlt részévé válhatunk. Az emberek ezen a vidéken örülnek, hogy településükön vezet át a Szent Jakab útja, s a táblák, házak, útpadkák, járdák, villanyoszlopok büszkén viselik az eligazító sárga nyilat.

Rioja tartományban a vörös kőzeten termő szőlő világhírű bort ád, de ha nagy esőzések érik, könnyen kimosódik a talaj a lábunk alól. Erre felé sajnos az emberek is mintha zárkózottabbak lennének, nem szívesen köszönnek, az eligazító nyilak is amolyan hanyagul vannak felfestve, szinte csak sebtibe’ odamázolva. Lehet, hogy azon az 50 km-en, ami őket érinti, nem tartják fontosnak ápolni az utat?

Burgos tartományban megnőnek a templomok, és végig a Meseta-n (Fennsík) haladunk 800-900 m magasan. Olyan ez, mint a mi Alföldünk, csak 500 m-rel magasabban.

Castília és León vidékén a Meseta lecseng, de ismét hegyekbe visz az út. A hegy oldalába telepített romantikus gesztenyés ligeten csacsifogatos paraszt hajt keresztül. Hirtelen megszűnik az életteli zöld, s minden fájdalmasan kopár, mert felfalta a 2004-es erdőtüzek vörös kakasa. A völgyben egy bácsika ül a farönkön, aki néhány szóból kideríti lábam-béli izomgyulladásomat, s ott helyben rögtönöz egy olyan profi masszázst, hogy nem győzök hálálkodni. Pont jó helyen, pont jó időben találkoztunk…

Katedrálisok, emlékhelyek jönnek-mennek, majd átlépjük a jó kövér füves Galícia határát: kövér tehenek legelnek, vagy fekszenek a vastag fűben, itt valahogy még a gyíkok is kövérebbek! Fenyőfa öntudatra ébredt diófák nőnek a völgyben és mutogatják lomjukat a hegyoldalban bóklászónak. Kelta vidékről lévén szó, sokan a Gyűrűk ura c. film mesés tájaihoz hasonlítottuk, nézelődtünk, hogy a kövekből emelt, szederbokorral, fűvel, borostyánnal benőtt kerítések mögül mikor bukkan fel Frodó. Távolról szemlélve, a hegy oldalában a legelőket elválasztó sövények úgy néztek ki, mintha foltvarrás után a bársony ott rojtolódzott volna. Máshol pedig lapos köveket élére állítottak szépen sorba a telekhatáron, messziről mintha a dinoszaurusz gerincén meredező hatalmas szarupikkelyeket láttuk volna.

Aztán hegyre föl, hegyről le, dombra föl, dombról le. Nagyapám öreg Wartburgja jut eszembe erről a vidékről: leállítás előtt mindig felbrúgatta a motort, az jót berregett, majd szépen lecsillapodott. Közeledünk az óceánhoz, de addig még a természet felvisz bennünket a gyalogos hullámvasútján a magasba (1500 m), majd másnap 1000 m-t ereszkedünk, a következő nap megint felfelé visz az út, ezúttal csak 1300 méterre, s csak utána botorkálhatunk le a tenger szintjére, ahonnan aztán tényleg nincs tovább: az utolsó sziklán egyszeriben elfogy az út.

A biznisz

Sokan bírnak csalódni abban, hogy túl anyagiassá vált a Camino. Szerintem nem kell azzal foglalkozni, hogy elüzletiesedik a zarándokút (Jeruzsálemben például csokorba fel van akasztva egy boltnál néhány töviskoszorú, megvehető szuvenírnak...), hiszen senki nem kényszerít rá, hogy vegyünk abból a portékából. A réteken, mezőkön, erdőben szerencsére még nem ütötte fel a fejét és sátrát egy árus sem. És ami kivehető a Camino-ból, az úgyis bennünk van, csak a környezet és a „hatékony semmittevés” hozzásegít, hogy észrevegyük.

De hát mire számítunk e nagyvilágban? Emberek vagyunk évezredek óta. Ami fénylik, az megtetszik a nagytömegnek. Elkápráztat, s egyben elvakít, – pont a lényeget homályosítja el. Emberek élnek évszázadok óta ezen útvonal mentén (is), hát persze, hogy valamit „le akarnak nyúlni” a forgalomból. Érdekes, hogy milyen változatos a skála, hiszen sokan nem csupán árulnak – ráadásul sok ízben jóval drágábban, mint az ország más pontjain.

Vannak olyanok is, akik egyszerűen csak az információt szeretnék megkapni (tehát nem pénzt kérnek) a zarándoktól. Nyilván van néhány ezrelék, aki még a Nap megtekintéséért is színes belépőjegyeket nyomtat, de emellett nyugodtan elmehetünk, ha nem dőlünk be.

És van, aki csak egyszerűen ad. Mert neki jólesik. Mert tiszteli a zarándokban azt, hogy felvállalta a nélkülözést, a megszokott hétköznapoktól való elrugaszkodást, hogy aztán ráleljen valami élményre, valakire, önmagára, hitére stb. Sokaknak megadatik, hogy rajongással mutatták ki tiszteletüket irántuk a helyi lakosok, elhalmozták őket ezzel-azzal, vagy csak egy hűs paradicsommal a semmi közepén, vagy egy szendviccsel vasárnapi falusi délután.

Nem szabad sokat rágódni azon, hogy ez biznisz. Naná! De ez van. A Camino olyan, mint egy zsák hamuban a müzli – egyrészt minden tálalva vagyon, el van készítve –, ki kell belőle válogatni azt, ami a tiéd, ami neked szól, amit keresel. A válogatás hol könnyűnek bizonyul, hol megoldhatatlannak: olykor a hamu méznek látszik, porcukornak, vagy csak vízből van, de a feladat marad ugyanaz.

Az alábbi idézetet spanyolul is nagyon sok helyen kiírták. Talán nem véletlenül...

A pénzen sok mindent vehetsz:

Vehetsz élelmet, de nem vehetsz életet.

Vehetsz havert, de nem vehetsz barátot.

Vehetsz gyönyört, de nem vehetsz szerelmet.

Vehetsz hírnevet, de nem vehetsz becsületet.

Vehetsz házat, de nem vehetsz otthont.

Vehetsz Bibliát, de nem vehetsz hitet.

Vehetsz bármit, de nem vehetsz boldogságot.

Vehetsz helyet a temetőben,

de nem vehetsz a Mennyországban!

Biztonság

A zarándokúton megnyugtató érzés, hogy amint meglátod az első sárga nyilat, onnantól biztos tanácsadót tudhatsz magad mellett, s csak saját akaratod másíthat meg abban, hogy Santiagoban, vagy az óceánparton örülj magadnak, az életnek, újdonsült barátaidnak és vadidegeneknek, bárminek. Akaratodon kívül minden más segíteni fog, kiváltképp, ha kellő higgadtsággal, szeretettel, barátsággal vágsz neki az esetleges fogadtatásnak.

Csodálatos lesz mindentől távol lenni majd: nem hallatszanak el oda a robbantások zajai, Orbán-Gyurcsány számháborúja, Győzike nyüszögése, Karamell tinédzser szíveket rígató hajlításai..., semmi. Csupán te leszel ott, meg a fák, kövek, madarak, búzatábla, köd, sár, szőlő, szeder, ajándék gyümölcs, kutak, tájképet szétválasztó végeláthatatlan sárga út, indulások, érkezések, buencaminok (istenveledek), bienvenidok (istenhozzádok), horkolások, a testen néha viccesen vándorló fájdalmak, felhők, mennydörgések, vakító napsütések, lelket és testet egyaránt hűsítő templomok, bosszantó momentumok, nyugtató mosolyok, saját gondolatok, régóta cipelt gondolatok, elhagyott gondolatok, szárnyaló/tomboló gondolatok, érzések, mélypontok, totális ürességek, mennyei ajándékok, mérhetetlen szeretet, meglepetések, kitartások, biztatások, ölelések, majdnem feladások, mégis kibírások, hívőknek és nem hívőknek egyaránt üdvös és hasznos közös imádságok, dalok, mesék, regék, jelek, felismerések, rádöbbenések, félóránként megváltozó tájak, buckák, hegyek, évekkel későbbi felismerések, évekkel későbbi rádöbbenések, stb.

Elgondolkodtató minden esetben, hogy mi miért történt, van-e neki oka, mi lehet a következménye, s hogy az itthoni életünkben hogyan tudjuk mindezeket átélni. Ha valamit megtanultunk a Camino-n, a Camino-ból, nagy kérdés, hogyan tudnánk honosítani, beépíteni a mindennapjainkba, hogy az a mérhetetlen harmónia, aminek szellője simogatja a Tejút alatt arcunkat, miként válhat lakó-, illetve élettársunkká, barátunkká.

Képek, információk:

http://caminodesantiago.consumer.es

www.camino.lap.hu

www.utazas.com  (Ny-Európa, El Camino, St. Jakab útja)

vissza az előző oldalra