Gula Mónika - Nagykövetek beszámolója

Január 5-én 15 órától a meghívottak és érdeklődők a városháza nagytermében ifjúsági nagyköveteink elmúlt 3 hónapjának élménybeszámolóját hallgathatták meg. Baráti hangulatú prezentációjukat fényképekkel gazdagították, ahol előtérbe kerültek a testvérvárosok megismerése, feltérképezése során általuk készített tájképek, valamint fotók a barátokról és a város nevezetességeiről.

A statisztikai tényanyagoktól mentes, ám humoros hangvételű, mégis őszinte előadások gyakran csaltak mosolyt a jelenlévők arcára. Nagyköveteink igyekeztek mindazt elénk tárni, ami a Dabasi Újságban havonta megjelent tudósításaikból kimaradt: személyes élmények, érzések, benyomások, tapasztalatok.

Mindhármuk véleménye, hogy nagy szeretettel fogadták, illetve segítették őket feladatuk elvégzésében, ezzel hozzájárultak céljuk eléréséhez: a városok közötti kapcsolatok építéséhez. A szállás és étkezés biztosításától kezdve az iskolák, óvodák, műemlékek látogatásával, a közlekedésen át egészen a korlátlan telefon- és internet használatig mindenben mellettük álltak.

A beszámolókat követően a nagykövetek a jelenlévők kérdéseire válaszoltak. Ekkor Lengyel Brigitta arról beszélt, hogy a Baróton megismert emberek, őszinte beszélgetések és a kialakult barátságok hatására hogyan ébredt fel benne a szunnyadó magyarság tudat. Elgondolkodtató volt, ahogyan ismertette velünk a határon túli magyarok helyzetét: „Nincs biztos háttér magyarságuk mögött, ennek ellenére soha nem hallottam panaszkodást.”

Kancsár Krisztián munkásságából kiemelte: Városunk népszerűsítésére az internetet is felhasználta. A besztercebányai honlapon Dabas története, kultúrája és aktuális programjai jelenleg magyar és angol nyelven érhetőek el. (A szlovák fordítás is folyamatban van.)

Rizmajer Krisztián trzici tartózkodása során iskolákban tartott prezentációkkal igyekezett városunkat bevinni a köztudatba. Tapasztalta, hogy bár szomszédos országok vagyunk, keveset tudunk egymásról, így előadásait Magyarország bemutatásával kezdte, majd ezt követhették a Dabasról szóló információk. „Mivel Szlovénia inkább nyugat felé nyitott, illetve arra tekint”, ezért referátumai során passzivitást tapasztalt: „Jó, hogy vagyunk, de …”. Záró gondolatként megjegyezte, az elmúlt 3 hónapban felértékelődött benne a magyar, illetve dabasi vendégszeretet: „Nincs miért szégyenkeznünk!”

Végül Kőszegi Zoltán polgármester úr átadta az újabb megbízóleveleket, valamint bíztatta a megjelenteket, illetve a város lakóit, hogy ötleteikkel, kérdéseikkel keressék a nagyköveteket akár személyesen, akár az önkormányzaton keresztül. A 3 fiatal állomáshelyet cserélt, így a következő negyedévben Lengyel Brigitta Trzic, Rizmajer Krisztián Besztercebánya, Kancsár Krisztián pedig Barót városában munkálkodik majd, és igyekszik méltóképpen folytatni azt, amit elődje elkezdett.

Várjuk tudósításaikat, és ezúton szeretnénk jó munkát, valamint eredményes időtöltést kívánni mindhármuknak!

Ifjúsági nagykövet Barótról

Január 9-én megérkezett testvérvárosunkból, Barótról Tőkés Lehel ifjúsági nagykövet, akit egy baráti beszélgetés során céljairól, feladatairól és első benyomásairól kérdeztünk.

Lehel pályázaton keresztül jelentkezett a munkára, kiküldetése a dabasi nagyköveti kezdeményezés hatására, illetve annak mintájára épül. A Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola kollégiumában szállásolták el őt, ahol máris sok ismerősre tett szert. Örömmel mesélt az iskola és a kollégium modern épületéről, valamint Kosztolányi Gyula igazgató úr fiatalos, életerős, „jópofa” személyiségéről, aki azonnal lenyűgözte őt. Elmondása szerint mindenki nagyon nyitott és segítőkész irányába, ám Lehel nem szeretne különleges bánásmódban részesülni. „Szeretném megismerni a várost, és ami mögötte van!” Ezért autó helyett legszívesebben gyalog, vagy kerékpárral jár „dolgozni”. Így könnyebb számára a beilleszkedés, és kötetlenebben szemlélheti a dabasiak életét: a házakat, a kapukban beszélgető embereket. Személyében a város hivatalos ügyei iránt is hasonlóan érdeklődő fiatalembert ismerhettünk meg.

Mivel megkeresésekor még csupán néhány napja tartózkodott a városban, így elsősorban terveiről mesélt nekünk. Természetesen fő feladatának ő is a testvérvárosok közötti kulturális kapcsolat építését és erősítését tekinti. Az elkövetkezendő hetekben szeretné meglátogatni a dabasi iskolákat, és néhány órán előadást tartani Barótról, valamint szétosztani a baróti diákok angol nyelvű leveleit. Lehel odahaza másfél éven át volt a diáktanács elnöke, így ezen a területen nagy tapasztalatokkal rendelkezik: „Kancsár Krisztiánnal szeretnénk a két város diáktanácsait és – jogköreit először levelezéssel és iskolaújság cserével összekapcsolni.” Tervei között szerepel továbbá a különböző szervezetek, vállalkozások megkeresése és velük információcsere, illetve közös programok szervezése. Jelenleg a februárban Dabason megrendezésre kerülő Anyanyelvi Találkozó megvalósításán fáradozik. Szeretné a szervezésből kivenni a részét, és az akkor városunkba látogató barótiak számára mindent előkészíteni. A szimpatikus, nyitott fiú az iskolák mellett felkeresi majd az óvodákat és az idősek otthonát is, hogy folytassa a dabasi nagykövetek kezdeményezéseit.

Beszámolóit egy-egy nap végeztével e-mailben küldi „haza”, ahol az Erdővidék hetilapon keresztül tudatja a városa lakóival, merre tart munkájában. Barót város testvérvárosai: Zirc, Pápa, Párkány Budafok, Érmihályfalva és Dabas. A közeljövőben terveznek hasonló kapcsolatot kialakítani Zirc városával.

Sok sikert és jó munkát kívánunk!

Elérhetőségek:

Telefonon: 29 561 207

email:   t_lehel@yahoo.com

vissza az előző oldalra