Húsvéti ételeink

 

Húsvéti főtt sonka

A húsvéti főznivaló sonkát egy napig kell hideg vízben áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. Nagyszombaton a sonkát hideg vízben fel tesszük főni. Ha felforrt a víz, szép lassan főzzük, de kóstoljuk meg a levét, mert ha még mindig nagyon sós, le kell cserélni. Ahány kiló a sonka, annyi órán át kell főzni, de a főzési idő attól is függ, hogy milyen öreg volt a sertés, amiből a sonka készült. Ha egy hurkapálcát könnyedén bele tudunk szúrni a húsba, már nem kell tovább főzni. A főzőlében hagyjuk kihűlni, majd zsugorfóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe. Így kell főzni a kötözött sonkát, a csülköt és a főtt tarját is. Főzőlevéből suhantott levest és árpakásás levest készítettek.

Cipóban sült csülök

Hozzávalók: 1 db füstölt csülök

A tésztához:

700 g liszt

2 főtt krumpli összetörve

20 g élesztő

1,5 dl  tej

csipet só, köménymag és bors

A csülköt a húsvéti sonkával együtt főzzük puhára, ha kihűlt 2-szer 2 cm-es kockákra vágjuk fel. Enyhén borsozzuk meg és szórjunk rá egy kis lisztet. A szobahőmérsékletű lisztben készítsünk egy kis fészket, majd öntsük bele a langyos tejben elkevert élesztőt. Ha a kovász felfutott, adjuk hozzá az áttört burgonyát, a köményt, egy kis sót és gyúrjuk közepesen keményre, szükség szerint a krumpli főzőlevéből adjunk hozzá, majd letakarva duplájára kelesztjük.

Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, enyhén ellapítjuk, és a közepére helyezzük a kockákra vágott csülköt. A tészta széleivel betakarjuk, és cipóvá formázzuk. Végül kivajazott, kilisztezett kuglófformába tesszük, újból megkelesztjük, majd előmelegített sütőben, 180 OC-on egy órán átsütjük. Amikor már szép pirosra sült, vizes ecsettel a felületét átkenjük, és konyharuhával letakarva pihentetjük.

vissza az előző oldalra