Kétkulcsos adósáv

Körülbelül egy héttel ezelőtt, egészen pontosan december29-én vehettem fel a januári fizetésemet, amit nagyon izgatottan vártam, hiszen már előtte hivatalos értesítést kaptam a munkáltatómtól, hogy az én fizetésemet, bizony, megemelték! Hatezerrel! Hatezerrel, bruttó! Istenem! több pénzt kapok! Fájt is a kijózanodás. Bruttó hatezer ugyanis, = nettó mínusz 1 502 forinttal, tehát kevesebb.

Ami több, néha kevesebb, idéződött fel bennem anyámtól hallott egyik gyerekkori tanmesém, amit azóta is magammal hordozok a szívemben. Bár gyanítom, nem egészen erre gondolt, amikor ezt mondta nekem. Szóval, én tudom, hogy ezerötszáz forint nem sok pénz. De nekem, speciel, 1 299 Ft havonta az átalánydíjas villanyszámlám, és ez az összeg azt fedezte. Még maradt is. Én megértem, muszáj volt végre kezdeni valamit az adórendszerrel, fejlődni kell, a kétkulcsos sáv biztosan a létező legjobb megoldás. És biztos vagyok benne, hogy az állam többszörösen meghálálja nekem ezt a kis mínuszba menést havonta. De addig is, itt van nekem ez a kis, bagatell, fedezet nélküli villanyszámla. Mit tegyek?

Azon gondolkozom, hogy felhívom az APEH-t, és megkérdezem, kinek vihetném be a villanyszámlámat, hátha befizetik. Csak az tart vissza hogy nem tudom, kit kérjek a telefonhoz. Egy ügyintézőt, egyszerű dolgozót biztosan nem, valószínű ő sem úszta meg az adósáv-változást. Biztosan jól elcsevegnénk mi sorstársak arról, hogy ez mekkora kiszúrás, de eredményre nem vezetne. Hát akkor? Az egész szervezetet, szaktárcát? Vagy kit? KICSODÁT?

Ha valakinek van ötlete, kérem, ossza meg velem:

cím: Magyarország, Dabas, Nincsvillanynegyed utca 10/g.

Matus Mária

vissza az előző oldalra