Láttad már? : Gattaca

Rendező:

Andrew Niccol

Szereplők:

Ethan Hawke, Jude Law,

Uma Thurman

Ugye milyen szép lenne, ha mindenki csak a szülei legjobb tulajdonságait örökölné? Két ember tökéletes gyermeknek adna életet, lehetőségek egész sorát. A betegség, a korai elhalálozás és minden egyéb testi gyengeség esélye szinte minimális lenne. Ugye menynyivel jobb lenne! Ahhoz, hogy munkát kapjunk, elég lenne egy csepp a vérünkből, és egy rövid vizsgálat után egyből tudnánk, alkalmasak vagyunk-e? Minden, amire a sikeres élethez, a jó karrierhez kellene, bele lenne kódolva a génjeinkbe. Minden olyan kiszámítható, logikus lenne.

 Andrew Niccol filmjében ilyen az élet. Az emberek nagy része – azok a gyerekek, akiknek a szülei a természetes fogantatás képlékeny, hibalehetőségekkel teletűzdelt útja helyett a mesterséges megtermékenyítés precíz, tökéletes magzatot eredményező lehetőségét választották – genetikailag felülmúlhatatlan. A várható életkor már a születés pillanatában megállapítható, csak úgy, mint a hajlam a különböző mentális problémákra, kisebb testi fogyatékosságokra.

 Ebben az egyik lehetséges jövőben nekünk már esélyünk sem lenne. Mi, akik természetes úton fogantunk, alkotnánk a kisebbséget. Az embereket nem faji vagy szociális alapon különböztetnék meg. A tudomány lenne a jövő diszkriminációja. Életünket behálózná a folyamatos génellenőrzés, és mivel nem kerülhet porszem a gépezetbe, mindenki a vérmintájából kapott szám alapján helyeződne el a társadalomban.

Vincent Freeman (találó vezetéknév) „véletlenül” fogant. Adottságai közel sem felelnek meg e világ követelményeinek. Szemüveges, a depresszióra való hajlama magas, a szívritmuszavar esélye szintén, és – a vizsgálatok szerint - körülbelül 30 év áll előtte. Legjobb esetben valami jelentéktelen irodai munkát kaphat.

De Vincent nem éri be enynyivel, célja, hogy űrhajós legyen a Gattacán. Mivel tisztában van tökéletlenségével, az „elit” egyik tagjával, Jerommal személyazonosságot cserél, és így kezdi meg az űrhajóskiképzést. Jerom egy autóbaleset során tolószékbe került, de génjei tökéletesek: így ellátja Vincentet vér-, vizelet-, és minden szükséges mintával, ami a rendszeres ellenőrzéshez kell. Vincent persze mindent megtesz azért, hogy bennmaradjon, de ez nem könnyű feladat, mivel a fizikai erőpróbákon túl, akármelyik saját elhullajtott hajszálából, szempillájából, vagy bőrdarabjából megállapítható, hogy ő valójában egy „selejt” és semmi keresnivalója nincs itt. Helyzetét tovább nehezíti egy gyilkosság, amely miatt nyomozni kezdenek a Gattacán

A legjobb alakítás egyértelműen Jude Law-é. Remekül érezteti, hogy a tökéletesség is nyomasztó teher. Egy olyan ember, akit mindig ez első helyre szántak, nem lehet második. Ott, ahol rangsorolás van, mindenki szám alapján kap helyet. Ha pedig az átlagod nem megfelelő, akkor nem számítasz. Ezt feldolgozni annak, aki örökös győzelemre ítéltetett, szinte lehetetlen.

Ha ilyen jövő állna előttünk, akkor én nem kérnék belőle, és örülök, hogy abban a korban születtem, ahol lehetnek hibáim!

Steffkó Zoltán

vissza az előző oldalra