Láttad már?

Donnie Darko

Színes, amerikai film 

Szereplők:  Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Noah Wyle, Patrick Swayze, Holmes Osborne

Írta és rendezte:

Richard Kelly

2001 egyik legjobb kisköltségvetésű filmje („csak” 4.4 millió dollárból készült) kötelező darab mindazoknak, akiket egy kicsit is foglalkoztat az időutazás elmélete. Érdekes történet arról, mi történik, ha rés keletkezik a tér-idő continuumon, mindez egy skizofrén gyanús tinédzser tapasztalatain keresztül. Azt hiszem, ebből már kiderült, hogy egy sci-fi gyanús filmmel van dolgunk, de nem akármilyennel!

A történet 1988-ban játszódik egy amerikai kisvárosban, ahol Donnie Darko – főhősünk - egyik este ijesztő suttogásra ébred. Egy rejtélyes 2 méteres óriásnyúl (!?) arra kéri: kövesse. Donnie a házuktól messze, egy golfpályán ébred, és csak arra emlékszik, hogy ez a (képzeletbeli?) lény megjósolta a világvégét. Egész pontosan 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc múlva jön a vég.  Mire Donnie hazaér, látja, mialatt távol volt, addig egy repülőgép turbinája az égből egyenesen a szobájába vágódott. De ami a legfurcsább, nem történt semmilyen légi katasztrófa abban az időben, a turbina egyik repülőről sem hiányzik.

Donnie egy hiperérzékeny srác, akivel nem először fordul elő, hogy nem ott ébred, ahol elaludt, gyógyszereket szed, és már több képzeletbeli barátja is volt, de ez most más. Frank – a két méteres óriásnyúl – a közvetítője lesz. Közvetít két párhuzamos dimenzió között, és különböző „feladatokat” ad neki. Donnie vívódik, megtegye-e őket vagy sem, de hallgat Frankre. Mindezt nem alaptalanul, mert hát Frank megmentette az életét – csak nem véletlen az egész, ráadásul egyre sürget az idő, össze kell tenni a részleteket, hogy megtalálja a magyarázatot erre az egészre.

Különleges kapcsolat áll a háttérben az alvajárás, és Donnie kitágult világlátása, illetve képességei között. Álmában kommunikál, visszajelez Franknek, de ugyanakkor tudatában van annak, hogy mi történik vele. Donnie érzékei kitágulnak, több síkon lát dolgokat. Megérzi, hogy valami baj van az egyik helyi előadóval, és egyre komolyabb látomásai lesznek. Meglát egy olyan vezérlő vonalat, ami az emberek hasi idegközpontjából – ahol minden elkezdődik - nyúlik ki, és mutatja a közelgő irányt a jövőbe.

Közben Donnie felfigyel egy másik közvetítőre is „Halálnagyi” személyében, akiről kiderül, hogy régen apáca volt, de egyik pillanatról a másikra otthagyta a zárdát, és írt egy könyvet az időutazásról. És! Tapasztalatai pontosan megegyeznek Donnie látomásaival…

Tudom, elég abszurd, óriásnyúl, időutazás, skizofrénia.... Mindez egy baljós, kérdésekkel teli, sötét hangulatban. Nem egy hétköznapi film. De pont ezért ajánlom, mert ilyet kereskedelmi csatornán nem sűrűn találunk. Számos díjat nyert, és bekerült az egyik legnagyobb filmes adatbázis – a  – minden idők 200 legjobb filmje közé. A film az a „többször-megnézős” fajta, amin könnyebb elmélkedni, mint pontosan elemezni.

(Egy jó tanács: érdemes eredeti hangon, 5.1-es hangrendszeren nézi (ha lehet), mert Frank hangja nagyon ütős, és a zenék is feliratozva vannak, ami segíthet megragadni a film hangulatát.)

Stefkó zoltán

vissza az előző oldalra