Tekerd!

Már az idei  tanévkezdés elõtt megfogant bennem a gondolat, hogy jól jönne egy megbízható járgány ebben a pesti forgatagban, mert nagyon elegem van az évente megújuló színû, szagú és árú “egyesített szakaszátszálló” jegyek különbözõ kombinációiból, meg a troli- felsõvezeték leszakadásokból. Osztottam-szoroztam, kiderült az igazság: autóra-motorra nincs pénzem, benzinre is csak egyre kevesebb lenne, görkorizni nem tudok, futni meg nem fogok, ellenben a kerékpárral soha semmi bajom nem volt, leszámítva azt, hogy néha leeresztett a gumija. Elkezdtem hát kérdezõsködni, és pár nap múlva, már szereztem is egy megkímélt állapotban lévõ kétkerekût, nagyjából 20 liter benzin áráért.

Eljuttattam “Pestországba”, azóta pedig, nap mint nap igénybe veszem a szolgáltatásait, élvezem a lehetõségeket, sõt óriási szerencsémre rögtön a második héten a Critical Mass 2005 nevû rendezvényen tekerhettem az Európai Autómentes Nap alkalmából. Az a szó pedig, hogy „szabadságérzet”, csak megközelíti azt az érzést, ami körülvett akkor, azon az estén.

Egy kicsit ugyan késve értünk a rendezvényre, így idõnk sem volt körülnézni a megtelt Hõsök terén, mert a sor eleje már az Oktogonnál járt. Csatlakoztunk a menethez és élveztük, ahogyan különösebb gond nélkül, friss levegõt szívva (a belvárosban!), csengetve és mosolyogva átszeltük fõvárosunk nevezetes pontjait és a szebb idõket is megélt folyó hídjait, több ezer kerékpáros üdítõ társaságában. Közben pedig azokon csodálkoztunk, akik a több napja tartó figyelmeztetés-áradat ellenére is az autót választották az év egyetlen autómentes napján. Nekik nem jutott az ablakokból integetõ emberek látványából, sem az útmentén verbuválódott zenészek muzsikájából és abból a látványból sem, ahogyan a menet végén húszezred magunkkal egyszerre a fejünk fölé emeltük bringánkat, és eget rengetõ csatakiáltással üzentük a világnak, hogy ilyen városban szeretnénk élni.

Nem csak a kerékpárosok érdeke, hogy kevesebb autó legyen a városban, hanem a gyalogosoknak, a tömegközlekedést használóknak és azoknak az autósoknak is, akiknek munkájához nélkülözhetetlen a motorizált négykerekû használata Az a tény pedig, hogy Budapesten a légszennyezés mértéke évente több mint százhúsz esetben lépi át a kritikus határértékeket, önmagáért beszél.

A drasztikus útlezárások hatására, remélem jövõre – okulva az idei közlekedési káoszból – még többen olajozzák be régen használt bringájukat, és valóban autómentes nap lehet szeptember 22-e. Az év további 364 napján pedig már csak rajtunk áll, hogy eldöntsük, az adott nap éppen milyen közlekedési eszközt szeretnénk használni, vagy melyik lenne a legpraktikusabb.

Parauda Gergő

vissza az előző oldalra