Receptek: Muffin

Magyarországon is egyre népszerűbb sütemény a muffin. A méltán kedvelt sütemény érthető okoknál fogva lopja be magát a szívekbe: meglehetősen egyszerű, gyors és szinte elronthatatlan az elkészítése.

Ma már minden nagyobb közértben hozzájuthatunk fontos és jellegzetes kellékéhez, azokhoz a helyes kis fodros, harmonikaszerűen hajtogatott speciális muffin papírokhoz. Választhatunk színes, vagy fehér papírkosárkákat, de papír nélkül is süthetünk, ha margarinnal bekenjük a muffinsütő formát.

A hozzávalókat gondosan mérjük ki, dobáljuk bele egy mély tálba, és konyhai robotgéppel keverjük össze az egészet. Ezután kanalazzuk bele a masszát a papír kosárkákba. Ügyeljünk arra, hogy nagy igyekezetünkben is csak 3/4-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a melegben.

A muffinsütés legeslegjobb tulajdonsága, amellett hogy roppant egyszerű gyorsan kész és finom, hogy azt teszünk hozzá az alaprecepthez, ami jólesik, vagy amit éppen otthon találunk.

Dúsíthatjuk gyümölccsel, lekvárral, mazsolával, csoki darabokkal. De ha cukor nélkül, kevés sóval állítjuk össze az alapreceptet, remek sós muffinokat is készíthetünk például sonkával, sajttal, olívabogyóval, juhtúróval... A muffin fajtáknak csak a képzeleted szabhat határt.

Alaprecept 12 db muffinhoz:

 ˇ 20 dkg liszt

ˇ fel csomag sütőpor

ˇ 5 dkg cukor (aki édesebben szereti, lehet több is)

ˇ 1 tojás

ˇ 1,5 dl tej

ˇ 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral (ha akarunk beletenni valami darabosat, akkor azzal is). Egy másik tálban a tojást simára keverjük, elkeverjük a tejjel meg az olvasztott margarinnal. Beleöntjük a lisztes keverékbe, és villával gyorsan összeforgatjuk. Az se baj, ha kicsit csomós marad. Viszonylag lágy tészta lesz. Belekanalazzuk a sütőformákba (kb.. kétharmadig, mert nagyon megnő). Előmelegített sütőben (kb. 200 fok) kb. 30 perc alatt megsül. Tűpróbával meg lehet nézni, hogy átsült-e a közepe is.

Édes muffinok

Mézes muffin:

2 evőkanál méz,

2 evőkanál olvasztott vaj,

3,35 dl teljes kiőrlésű liszt,

16,5 dl sima liszt,

2 teáskanál sütőpor,

1,5 dl tej,

1 felvert tojás,

1 csipet só.

 

Joghurtos-áfonyás muffin:

1 pohár joghurt (a pohár lesz a mérce, őrizd meg!),

1,5 pohár cukor,

3 tojás,

3/4 pohár olaj,

3 pohár liszt,

1 pohár tej,

1 csomag sütőpor,

1 citrom leve,

13-15 dkg áfonya.

 

Körtés muffin csokiforgáccsal:

25 dkg liszt,

10 dkg csokoládéforgács,

fél csomag sütőpor,

1 csipet só,

20 dkg cukor,

2 tojás,

10 dkg lágy vaj,

1 csomag vaníliás cukor,

1 evőkanál méz,

3 fél körte (kompótból)

 

Sós muffinok:

Juhsajtos-olajbogyós muffin:

15 dkg kockákra vágott juhsajt,

10-15 db felaprított olajbogyó,

25 dkg finomliszt,

2 teáskanál sütőpor,

1 teáskanál só,

2 tojás,

0,75 dl olívaolaj,

1,5 dl tej,

1 teáskanál oregano

 

Hagymás-olajbogyós muffin:

2 hagyma,

10 dkg fekete olajbogyó,

50 dkg liszt,

2 teáskanál sütőpor,

 2 csipet só,

2 teáskanál barna cukor,

1 evőkanál bazsalikom,

10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 csipet rozmaring,

 6 tojás,

3 dl tej,

1,2 dl olívaolaj

Ha ez sem volt elég, rengeteg muffin receptet és hasznos tanácsot találsz ezeken az oldalakon:

www.muffin.lap.hu

vissza az előző oldalra