Dabas természeti értékei

A városi könyvtárba sokkal többen zsúfolódtunk be, mint ahányan férni látszottunk, hogy részt vegyünk a Sztavinovszky Győző – Czeróczki András szerzőpáros új könyvének bemutatóján.

A mondás ismét igazolódni látszott, mármint, hogy sok jó ember…, mert még a késve érkezők is kaptak legalább egy félszéknyi helyet, s megismerkedhettek a  Dabas természeti értékei című munkával, mely – a most megjelent második kötetében – a fákat, cserjéket, öreg fákat mutatja be gazdag fotóanyag kíséretében. Megtalálható – többek közt – a kötetben annak a kocsányos tölgynek a fotója is, melyet minden gyerek megpróbál megmászni, aki a Parragh-tónál jár.

Ez Dabas legvénebb fája. Megismerhetjük a könyvből Dabas és környékének flóráját, s azt is, miként hatott erdős területeinkre a földtörténeti-, klíma- és történelmi korok változása. Megtudhatjuk, milyen fák övezik parkjainkat, középületeinket, utcáinkat, s ezeket – reméljük nem csak mementóként – fényképek örökítik meg. A kötetet Zsolnai Brigitta rajzai gazdagítják. A rendezvény háziasszonya Ferenczi Margit, a könyvtár igazgatónője volt, aki bensőséges-beszélgetős miliőt teremtett ezen a borongós, őszies napon, versekkel, élvezetes természetvédelmi előadással, pogácsával.

Papné Gogolák Márta

vissza az előző oldalra