Nyílt nap  a Kisgyerek Alapítvány Közösségi Házban

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Nyílt Nap a Kisgyerek Alapítvány Közösségi Házában. Ezeken a „nyitott ház” napokon mindenki ingyen próbára teheti kézügyességét, népszokásokhoz, hagyományokhoz kapcsolódó ismereteit, felelevenítheti gyermekkori emlékeit a kemencepadkán.

A mindenkit magával ragadó hangulat, a házat körülvevő libagágogás és kakaskukorékolás egy nyugodt világ, a nagyszülőkkel eltöltött gyerekkor emlékeinek megelevenedése időutazásként hat. Rácsodálkozhatunk a régen elfeledett mindennapi használati tárgyakra, próbára tehetjük emlékezőtehetségünket és évtizedek óta ki nem ejtett kifejezéseket, ízlelhetünk újra. Emlékeznek még, mikor használták utoljára: a csupor, rosta, cséphadaró, véka, búbos kemence, falvédő, káposztát gyalulni, morzsolni, tyúkot ültetni szavakat?

A gyerekek egy régi világ eltűnőben lévő nyomaira bukkanhatnak, kincseket fedezhetnek fel ismeretlen, a valaha élt nagy- és dédszülők kezenyomát, a sülő kenyér és mézeskalács illatát, a harmóniát, amit a régiek maguk körül teremtettek. Nekünk, felnőtteknek is szükségünk van az ilyen időutazásokra. A gyermekek tágra nyílt szemű rácsodálkozásaira, a saját emlékeink, felmenőink és gyerekeink mindennapjainak összekapcsolására. Tanúi lehetünk a múlt és a jövő találkozásának, erőt meríthetünk a felgyorsult idő megfékezéséhez.

A Ház három éve nyitotta meg ajtaját az idelátogatók előtt. Helytörténeti gyűjtemény mutatja be a Dabas és Dabas környéki paraszti életformához kapcsolódó hagyományos szobai és konyhai berendezéseket, bútorokat, használati tárgyakat. A lakószobában felépített búbos kemence lehetőséget ad népi ételek elkészítésére, és a kemencével fűtött szobák hangulatának felidézésére egyaránt. A szabadkéményes konyha, a cserépből készült edények láttán meggyőződhetünk róla, hogy mennyivel könnyebb a mai modern háztartások vezetése, milyen egyszerű is úgy főzni, hogy csak a tűzhely gombját kell elfordítani.

A kamra a paraszti munkákhoz szükséges szerszámok, a ház körül használt eszközök, termények tárolására szolgál. Felfedezhetünk benne cséphadarót, vékát, szárításhoz és aszaláshoz használt fonott vesszőkosarakat, tyúkültető kosarat, káposztagyalut, vajköpülőt, lentilolót. Az udvaron megismertethetjük városban nevelkedő gyermekeinket a valódi libákkal, tyúkokkal, kacsákkal. Megmutathatjuk végre, mi a különbség a kakas és a tyúk között, és azt is megtudhatják, hogy a toll nemcsak íráshoz használt eszköz.

A Házhoz tartozó fazekas műhelyben lehetőség van az agyagozás, a fazekas mesterség kipróbálására. Négy elektromosan hajtott korongon kipróbálhatjuk kézügyességünket, megpróbálkozhatunk az agyagból készült egyszerűbb edények sajátkezű elkészítésével, díszítésével. Figyelemmel kísérhetjük az edénykészítés folyamatát, megleshetjük egy szakma fortélyait. A szárított levendula illatával átitatott közösségi helyiségben részt vehetünk a mézeskalácssütéssel és díszítéssel foglalkozó csoport munkájában. Egri Márta hagyományosan szép mintáival díszített mézeskalácsai nagy sikert arattak a gyerekek között. Persze a legnagyobb öröm mégiscsak a saját díszítésű kalács elfogyasztása volt.

Az udvaron, a szeptemberi napsütésben Holiné Zsuzsa tanítgatta a gyöngyfűzésben járatlanokat. Ékszerek készültek színes gyöngyökből a saját örömünkre, vagy - már előre gondolkodva - a karácsonyi ajándék elkészítéséhez kaphattunk sok hasznos ötletet.

2005. szeptember 24-én megrendezett Nyílt Napon a Tájházszövetség III. Országos Találkozójának 60 fős csoportja is látogatást tett a Kisgyerek Alapítvány Közösségi Házban. A szentendrei Skanzen főigazgató helyettese, Dr. Bereczky Ilona gratulált a ház létrehozásához és elismerését fejezte ki Szente Krisztinának, a ház működtetőjének.

Az ebédidőben közösen elfogyasztott slambuc, - amit Bencs Beáta és édesanyja saját, házilag gyúrt tésztából, bográcsban főzött az udvaron – ízeivel erősítette azt az érzést, ami egy letűnt kor nyomát idézte bennünk. A múlt, az eltűnt idő megérintett bennünket az 1825 előtt épült Szalay-Halász kúria falai között, a Lakos doktor utca 27. szám alatt.

Ha Önöknek is kedve támadt egy kis időutazásra és múltidézésre, vegyenek részt a következő programjainkon.

Minden hónap utolsó szombat délelőttjén családi játszóházzal és a már hagyományos tavaszi és őszi nyílt napokon várnak szeretettel minden érdeklődőt.

Rácz Judit

vissza az előző oldalra