Rácz Nándor Prohászka Csabával, a Dabasi Sportcsarnok új vezetőjével terveiről és a dabasi sportéletről beszélgetett.

Mondanál pár szót magadról?

Népművelői és pedagógusi diplomám van. Kakucson alpolgármesterként tevékenykedem. Két gyermekem közül fiam a serdülő kézilabda csapat védője, lányom pedig, az ócsai gimnázium végzős tanulója.

 Mozgássérülten tíz éve sportolok aktívan. A Magyar Válogatott tagjaként teniszezem, több mint száztízszer játszottam a nyolc év alatt. Két olimpián vettem részt, Sidneyben és Athénban. Nemzetközi versenyeket is nyertem, ilyeneken több alkalommal indulok évente.

Te vagy a Dabasi Kézilabda Egyesület alelnöke is?

Igen, valamivel előbb lettem a kézilabda csapat alelnöke, mint a DS vezetője. A szülőkkel nem voltunk teljesen megelégedve a volt elnök a csapat jövőjére vonatkozó terveivel. Nem tudta pontosan, hogyan lesz finanszírozva a csapat működése, hozzáteszem ez nem az ő hibája. Elindult egy szervezkedés több oldalról, engem a szülők kértek fel, hogy vegyek részt a jövendőbeli vezetőség munkájában. A közgyűlés választott az elnökség tagjává.

Hogyan nyerted el ezt az állást?

A fiam kézilabdázása miatt gyakran voltam itt a csarnokban, ezért volt pár ötletem, véleményem a csarnok működésével kapcsolatban, amiknek hangot is adtam. Úgy látszik, ezeket jónak találták, minden esetre kipróbálandónak. Már vezettem egy sportcsarnokot - igaz nem ekkorát - ezek alapján felkértek, hogy a korábbi tapasztalataimra építve irányítsam a DS működését.

Decemberig üzleti- és programtervet kellett készítenem. Számításaim szerint nyereséges is lehet a csarnok az önkormányzat és a Diego támogatásával, valamint a nyári sporttáborok beindításával.

 A csarnok vezetésével kapcsolatos terveim hosszú távúak. A mai világ mobilis, lehet, hogy két hónap múlva megköszönik a munkám, de én mindenképp hosszú távra tervezek. Nem igazán tudnék és szeretnék mást csinálni, csak ezt.

Milyen terveid vannak a DS vezetésével kapcsolatban?

Az alapkoncepció az, hogy a dabasi embereké a sportcsarnok, fontos, hogy ők érezzék benne otthon magukat és merjenek idejönni. Úgy gondolom, ez eddig nem így volt, két dolog miatt. Az egyik, a bérleti díjak magassága, a másik az egyfajta nyitottság hiánya. Sokan elmentek mellette, látták, tudták, hogy itt van, de nagyon kevesen mertek bejönni egyszerűen csak azért, hogy szétnézzenek. Szerintem, azzal kellene kezdeni, hogy ezen változtassunk. Kidolgoztam azokat az árakat, amikkel mindenki számára elérhetővé válna sportcsarnok használata. Úgy gondolom, ezzel a módszerrel bevételt is tudunk majd produkálni. A példa is ezt mutatja, nagyon sokan jönnek és foglalják le a termet, így már most alig van szabad időpont.

A dabasi emberek mellett a sportcsarnok a sporté is kell, hogy legyen, főleg az iskola- és versenyidőszakban. A helyi iskolásoknak, különféle csoportoknak itt a helyük, még ha ezzel (anyagilag) rosszabbul is jár a csarnok, hiszen a helyieknek alacsonyabbak a bérleti díjak.

A nyári kihasználatlanság nagy baj. Szeretném kibővíteni a lehetőségeket egy jól felszerelt konditeremmel - ezt a jelenlegi bemelegítő teremben lehetne kialakítani - valamint szauna mellé masszázzsal és jakuzzival. Azzal a nem titkolt céllal, hogy megpróbáljam eladni a sportcsarnokot nyári sporttáboroknak.

Tervem, hogy készítünk egy új, komplett kiadványt a csarnok eddigi életéről, sok képpel, árakkal, kiegészítve a környéken igénybe vehető szállás illetve szórakozási lehetőségekkel. Ezt szeptember közepéig el kell jutatni az országos sportszövetségekhez, hogy benne legyen a köztudatban. Szeretnénk versenyképes árakat biztosítani.

Kulturális programokat is tervezel?

Nem szeretnék a csarnok vezetőjeként kulturális programot szervezni, de ezeknek is teret akarok adni. Szándékomban áll felvenni a kapcsolatot a helyi népművelőkkel (Tapodi Kati, Háda Csaba, Újvári Tibor) és megtudni, hogy nekik milyen terveik vannak a lehetőségek kiaknázására. Természetesen lesznek koncertek is, de nem a mi szervezésünkben, olyankor bérbe adjuk a termeket.

Mely sportágakat, illetve azok szurkolóit látnád szívesen a csarnokban?

Dabason hagyományai vannak a kézilabdának, a labdarúgásnak, a kosárlabdának, de ezeken felül teret biztosítunk mindenféle sportnak, amelyek űzői itt akar megtelepedni

Mindenkit szeretettel látunk. Próbáljuk nyitottá tenni az intézményt. Apróságnak tűnhet, de talán hasznos lesz, hogy a büfé folyamatosan nyitva tart majd, amikor itt vagyunk. Bárki, bármikor betérhet, leülhet beszélgetni, nézni az éppen aktuális eseményeket, ha csak az eső elől menekül is ide. Örömmel látjuk az önszerveződéseket: lehet az közös meccs nézés kivetítőről, együtt szurkolás, vagy bármilyen más program. Aki itt akarja tölteni baráti társaságban az idejét, annak lesz rá módja.

 Át kell gondolni egy fedett teniszpálya pályázattal és magánerővel való építését. Streetball és a műfüves focipálya is jó ötlet. Egy olyan sport- és szabadidős központot kell kialakítani, ahová bárki bármikor jöhet, és szívesen is jön. Persze ez hosszú évek munkája lesz.

Gyakran az okozza egy-egy rendezvény sikertelenségét, hogy nem tudnak róla a lakosok. Honnan értesülhetünk majd a csarnok aktuális programjáról?

 Fontos, hogy az emberekhez eljussanak az információk arról, hogy mik az épp aktuális programok. Ebben számítunk a Dabas Televízióra, a helyi újságokra. A forgalmasabb helyekre „megállító táblákat” tervezünk, és a transzparens ötlete is bevált. Jó lenne egy központi felület, akár elektronikus formában, így könnyen tudnánk változtatni a kiírásokat, és aki elmegy mellette, láthatná, mivel lehet tölteni a szabadidőt a csarnokban. Ez sajnos elég nagy beruházás lenne.

A csapatokat is próbáltuk érdekeltté tenni a csarnok megtöltésében, ezért mostantól bérbe adjuk nekik a termet, így a belépőjegyek bevétele az övék marad, de a szervezési munka egészét magukra vállalják. Az egyesület feladata lesz a reklámozás is, hiszen a saját érdekük a magas nézőszám elérése.

Természetesen mindez csak akkor lehet hatékony, ha a helyi lakosok is nyitnak a csarnok felé, ha el tudjuk, és el akarjuk hinni, hogy ez egy nagyon jó színtere lehet a közösségi életnek.

Regionális szintű intézménnyé is kinőheti magát a hely, persze ehhez az első lépés az, hogy a dabasiak sajátjuknak tekintsék a csarnokot. Minden programnak a közönség adja meg a hangulatát.

Vannak még szabad időintervallumok?

Az NB I/B, a megyei lány- és fiú csapat is itt edz, és játssza majd a bajnoki mérkőzéseit. Minden hétvégén lesz meccs, általában kettő is, de lesz olyan szombat, amikor mindhárom csapat meccsét végigszurkolhatjuk, ez egész napos kézilabda ünnep lenne.

Vasárnaponként még lenne időpont az inárcsi, és a bugyi női kézilabda csapat meccseire is, de az edzéseikre már nem tudunk helyet biztosítani.

Hétköznap délután háromig tervezzük a tanórákat és szakköröket, utána kezdődnek a felnőtt csoportos foglalkozások (amin gyerekek is részt vehetnek).

A délutáni órák még kissé foghíjasak, de öttől fél tízig már nincs szabad időpont, sikerült megtölteni a csarnokot élettel.

Jó munkát, sok sikert kívánok, egy év múlva szívesen helyet adunk az elért eredményekről szóló beszámolónak.

vissza az előző oldalra