Pályázat nélkül nincs győzelem

Újabb pályázatot nyert az Örkény Városi Önkormányzat, az elnyert összegből került sor az általános iskola teljes gépészeti felújítására, az összes nyílászáró cseréjére, az öltözők európai szintűnek megfelelő, kultúrált felújítására, aszfalt borítású sportpálya építésére és az új tornacsarnok megépítésére.

A teljes beruházás összege 200 millió, ebből a csarnok megépítésének önálló költsége 70 300 000 Ft.

Dabasi vonatkozásban két fontos tanulság is levonható ebből a hírből:

Egy: az önkormányzati feladatok finanszírozására külső forrásokat kell bevonni, így több pénz marad más feladatokra, vagy többet lehet az adott feladat megoldására fordítani. Ezért ahogyan ezt egyesületünk testületi képviselői eddig is többször és több fórumon javasolták, a harmatos eredményű dabasi pályázati rendszert át kell alakítani, sőt, egyáltalán létre kell hozni.

Kettő: Egy tisztességes és normális méretű, sportolásra kiválóan alkalmas csarnokot 70-100 millió körüli összegből is ki lehet hozni, szemben a dabasi csarnok bruttó 1 milliárd körüli árával. Igaz, ebből csak 200 milliót fizetett a város, azonban teljes egészében a dabasi polgárokra hárul az évi 40 milliós fenntartási költség. Kis kerekítéssel kijelenthető, hogy a dabasi csarnok megnyitása óta eltelt időben kifizetett üzemeltetési költségekből egy örkényi méretű csarnokot már majdnem fel lehetett volna építeni.

Örkényen a csarnokban méreténél fogva valószínűleg sosem lesz pl. Omega koncert, de lesznek helyette emberléptékű és megfizethető költségű kulturális-, és a lakók és az iskolások igényeire épülő sportrendezvények és foglalkozások.

vissza az előző oldalra