Csontok itt – csontok ott, kutyák itt – kutyák ott!

Augusztus nyolcadikán az elektronikus sajtót* böngészve egy érdekes írással találkoztam. „Kutyák hurcolják szét a soroksári ősök csontjait” írásában a szerző arról tájékoztatja az olvasókat, hogy a soroksári civil szervezetek tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy Soroksár első, de már lezárt temetője helyén ne lakópark épüljön, hanem maradjon meg a múlttal, elődökkel szembeni tisztelet jeléül kegyeleti helynek.

A Soroksári városvezetés szerint: „nem kegyeleti, nem hasznosítási, hanem politikai kérdésről van itt szó. A mozgolódó civil szervezetek politikai érdekből támadják az önkormányzatot.” Mintha ismerős lenne ez a szituáció: ezek k… civilszervezetek már megint aljas politikai indítatásból támadják valahol a polgármestert. Szerencsére nálunk itt Dabason a városvezetés „bölcs” döntést hozott a gyóni lezárt temetővel kapcsolatban: lesz kegyeleti hely és lesz lakópark is.

Őseinknek ugyanis már nem szükségeltetik, olyan nagy tágas tér, elférnek ők már egy helyen is. A polgármester úr testületi ülésen elmagyarázta, hogy a gazdasági érdek bizony néha mindennél fontosabb tud lenni, de megnyugtatta a lakosságot, hogy Gyónon a Szőlő és Temető utca között található régi temetőben szakszerűen lesznek a sírok exhumálva. Itt semmi vandál, sírgyalázó dolog nem fog történni. Gondolom (a februári temető tisztításhoz hasonlóan) most is csak a véletlen műve, hogy a leendő építési telkeken a talajrendezést követően még mindig szerte-szét hevernek őseink csontjai.

A kísértetiesen hasonló fotókat látva lehet, hogy nem a civil szervezetekben van a hiba. Azt hiszem, mindenkinek jót tenne, ha néha-néha találkozna önmagával, és kívülről látná, hogy milyen ember is valójában. Egyszerű patriótaként csak azt tudom mondani, hogy foggal, körömmel kell küzdenünk múltunkért, őseink emlékéért, mert csak így épül fel egy olyan jövő, ahol lemenőink büszkén hordanak virágot sírjainkra. A leendő telektulajdonosokat meg csak arra tudom biztatni esténként, amikor a nagy fekete, parttalan világtalanság megindul, felénk mondjanak egy-egy imát halottaink nyugalmáért…

*www.index.hu

dr. Ács Ferenc

vissza az előző oldalra