Biokert - augusztus: Teljes pompa

Kertünkben a nyár még egyszer megmutatkozik teljes szépségében, de a nappalok már egyre rövidebbek lesznek. A rengeteg termés és színpompás virág látványától teljesen megfeledkezünk arról, hogy lassan vége lesz ennek az évszaknak. A forró napok pedig csökkentik tettvágyunkat. Élvezzük a kertünk nyújtotta örömöket és a szép nyári estéket!

Veteményeskert

Vetés és ültetés őszre és télire

Még utoljára vethetünk karórépát, kínai kelt, pak-choit és tépősalátát. A hónap közepéig ültethetjük el a téli fekete retek, a hónapos retek magvait és a tavaszi áttelelő hagymát. Hó végén pedig a galambbegysalátát és kései spenótfajtákat vessük el. Csak enyhe éghajlatú vidéken érdemes téli fejes salátát és téli hagymát ültetni. Az Adventi kelkáposztafajta is áttelel. Ezeket a kései vetéseket a következő évben majd elsőként takaríthatjuk be. Téli védelmük viszont ajánlott. Most ültessük el a téli endívia, a karalábé, a kínai kel, a téli póré a gumós édeskömény palántáit. Azokba a megüresedett ágyásokba, amelyeket nem telepítünk be, vessünk zöldtrágyának való mustárt vagy mézontófüvet.

Trágyázás és gondozás

A nagy levéltömegű, gumót vagy termést fejlesztő zöldségféléknek még tápanyag utánpótlásra van szükségük. Öntözzük a paradicsomot, az uborkát, a póréhagymát, a zellert és a nagy termetű káposztaféléket erjesztett nadálytő- vagy csalánlével. A növények gyorsan felveszik ezt a folyékony táplálékot, amely igen jó hatással van a fejlődésükre. A sárgarépa és a zeller hasznos kiegészítő trágyája a káliumban gazdag fahamu, amely erősíti a szöveteket. A terebélyes paradicsombokrokról még mindig el kell távolítani a kacsokat. Augusztus végén törjük ki a csúcshajtásokat is, hogy a növény minden energiáját a termések érésére fordítsa. A beteg és elszáradt leveleket is távolítsuk el.

Betakarítás és tartósítás

Kertünkben egész nyáron szedhetünk friss zöldségeket és salátát (uborkát, cukkinit, paprikát, babot, céklát, mángoldot, nyári salátákat, sárgarépát és korai káposztaféléket). Ha valamiből túl sok érik egyszerre, akkor érdemes a termény egy részét télire tartósítani. A lefagyasztás a tartósítás kíméletes módszere. De az ecetben és a sóban elrakott zöldségek is ízletesek és egészségesek. A babot például lehet fagyasztani, sóban eltenni vagy szárítani.

Augusztusra a hagyma és a fokhagyma befejezi növekedését. Amikor a levelek maguktól elterülnek a talajon és megbarnulnak, akkor eljött a betakarítás ideje. A hagyma-és a fokhagymafejeket meleg napon húzzuk ki a földből, és hagyjuk őket kicsit a napon száradni. Ezután fonatba fűzve vagy faládába rakva száraz, szellős helyen tároljuk.

Fűszernövénykert

A kétnyáriak ideje

Ebben a hónapban még lehet vetni télálló fűszernövényeket, pl. petrezselymet, kanálfüvet, téli porcsint, borbálafüvet és köményt. Ha tavaszra friss pitypangleveleket szeretnénk salátának, akkor ebből a növényből is vessünk fűszernövénykertünkbe. A magokat a kereskedelemben is beszerezhetjük.

 Teának és fűszernek való növények begyűjtése

Ezekben a hetekben a fűszernövények aromatelítettségük csúcspontjára érnek. Idejében gyűjtsük be őket, nehogy túl késő legyen. Szárításra alkalmas a zsálya, a kakukkfű, a vadmajoránna, a lestyán, a csombor, a fekete és a fehér üröm, a majoránna, a citromfű, a borsmenta és az izsóp. Fűszerecet készítéséhez tárkonyt és kaprot használjunk. Erőteljes aromájú fűszernövényeket, pl. kakukkfüvet, majoránnát, és vadmajoránnát olajban is eltehetünk, néhány gerezd fokhagymát is helyezhetünk az üvegbe. A kömény, az édeskömény és a koriander érett, barna ernyőit óvatosan vágjuk le mielőtt még a magok szétszóródnak. Így elegendő tartalékunk lesz télire gyógyteából és konyhai fűszerekből.

 Gyümölcsöskert

Új szamócaágyások kialakítása

Minél előbb alakíjuk ki az új szamócaágyakat, annál nagyobb az esélye, hogy jövőre bő termésünk lesz. Válasszunk ki kertünkben egy napos helyet, szórjunk a talajra komposztot és szerves trágyát, majd takarjuk be mulcsréteggel. Így az augusztusi kánikulában is nedves marad a talaj, és a fiatal szamócanövények hamar meggyökeresednek.

 Nyári metszés

Ha eddig még nem tettük meg, akkor legfőbb ideje, hogy a letermett málnavesszőket visszavágjuk, és az új hajtásokat kiritkítsuk. A szedret rendszeresen kötözzük, a levélhónalji oldalhajtásokat pedig csípjük ki. A ribiszke- és a köszmétebokrokat is ritkítsuk ki, a meggy gyümölcstermő hajtásait pedig vágjuk vissza.

A bogyós gyümölcsűek közé terítsünk szét mulcsréteget, főleg a forró augusztusi nap miatt fontos ez. A terméstől roskadozó gyümölcsfák ágait alá kell támasztani, nehogy letörjenek.

A betakarítás fő szezonja

A gyümölcs hatalmas mennyiségben érik ebben a hónapban. Heteken át szedhetünk szilvát, őszibarackot és ringlót. Az enyhe éghajlaton már érik néhány alma- és körtefajta is. Ezeket azonban nem lehet sokáig tárolni. Fogyasszunk belőlük frissen, amennyit csak tudunk, vagy használjuk fel a gyümölcsöket különféle sütemények készítésénél. A maradékból készítsünk kompótot, szárítsuk meg vagy főzzük be lekvárnak. A bogyós gyümölcsűek közül most az édes feketeszederből szedhetünk. A felesleget eltehetjük szörpnek vagy zselének.

Díszkert

Hagymásvirág különlegességek

Augusztusban itt az ideje elültetni a császárkoronát, az őszi kikiricset, a fehér liliomot és az őszi krókuszt. Ezeket a különlegességeket idejében rendeljük meg. A tengeri csillagra hasonlító gyökérzetű korbácsliliomot is már lehetőleg augusztusban ültessük el.

Ha júliusban elmulasztottuk, ez a hónap még alkalmas a bazsarózsa és a nőszirom telepítésére. Gondoljunk arra is, hogy az ősszel telepítendő hagymás virágokat idejében meg kell rendelni, vagy meg kell vásárolni. Most még bőséges a kínálat.

Kétnyáriak kiültetése

Ha korábban már elvetettük a magokat, akkor augusztus közepétől elkezdhetjük az ágyásokba ültetni a kétnyári virágokat. Komposzttal biztosítsuk a jó begyökeresedést. Ha túl forró és száraz az idő, akkor inkább várjunk az ültetéssel, amíg esni kezd.

Dugványok balkon- és dézsás növényekről

Augusztus első felében itt az ideje, hogy dugványokat vágjunk. Ezzel az olcsó módszerrel szaporíthatjuk a fuksziát, a muskátlit, a leandert, az angyaltrombitát és még sok más balkon- és dézsás növényt. Vágjunk ujjnyi hosszú, lágy hajtást a növények csúcsáról. A következő tavaszig az utódok az ablakpárkányon vagy az üvegházban maradnak.

Augusztus végén utoljára tápoldatozzuk az évelő balkon- és dézsás növényeket. Ezután már a téli nyugalmi időszakra kell felkészülniük.

Nyári gondozás

Ezekben a hetekben is nagyon fontos, hogy a pompás virágok közül rendszeresen eltávolítsuk a hervadtakat és az elszáradt leveleket. Ez az évelőkre és az egynyári virágokra is vonatkozik, valamint a ládában és dézsában nevelt növényekre is. A dáliákat és más évelőket idejében kötözzük karóhoz, nehogy a szél vagy heves eső eltörje a virágok szárát. A mulcsrétegre is ügyeljünk, és pótoljuk, ahol hiányzik. Így tartós szárazság esetén sem kell öntöznünk. 

Augusztus végétől a rózsákat és az évelőket már nem kell trágyázni. Főleg a fás szárú növényeknek kell felkészülniük a téli nyugalmi periódusra.

Az örökzöldek korai ültetése

Az örökzöld lombú vagy a tűlevelű növények, pl. puszpáng, tiszafa vagy rododendron telepítésére augusztus közepe a legkedvezőbb időpont. Lehetőleg minél korábban ültessük el őket, hogy még a fagyok előtt begyökeresedjenek. Ebben a hónapban kell nyírni az örökzöld sövényeket.

Az évszaknak megfelelő növényvédelem

A káposztalepkék második nemzedéke veszélyt jelent a káposztafélékre. Idejében gyűjtsük össze a petéket és a hernyókat. A lepkék elriasztására permetezzünk erős szagú paradicsomlevél-kivonatot vagy ürömforrázatot. Végső esetben használjunk Bacillus thuringiensis készítményeket.

A hálók távol tartják a gyümölcslegyeket és a hagymamolyokat a veszélyeztetett növényektől.

A liliombogarat és lárváit legjobb, ha kézzel gyűjtjük össze.

A leandert és a babért megtámadó pajzstetveket nyomjuk szét, majd mossuk le a leveleket.

Gyakran kell permeteznünk zsurlófőzettel és fokhagymaforrázattal, ha a lisztharmat elterjed.

Rozsdabetegségek esetén a beteg leveleket és a terméseket azonnal távolítsuk el!

Gyökér és gumó rothadás esetén azonnal vágjuk le a fertőzött részeket és terméseket! Megelőzésképpen permetezzünk zsurlófőzetet, sovány tejet vagy alkakészítményt.

vissza az előző oldalra