Esélyegyenlőség napja

„Ne kívánd senki szeretetét.

Ne utasítsd el senki szeretetét.

Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege:

Mindenre egyformán.

Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék

Fényedből, mint akiknek nincs szükségük terád.

Családtagjaid, minden napi társaid s a hozzád

Fordulók olyanok legyenek számodra, mint a

Kályhának a szoba, melynek melegítésére rendelik.”

 

Weöres Sándor: A teljesség felé……

A Mozgáskorlátozottak Országos Elnöksége, a Fogyatékos Emberek Szövetségének Tanácsa (FESZT), tagszervezetei, közösen, a budapesti Városligetben a Petőfi Csarnokban 2005. május 14-én Az Esélyegyenlőség Napjának egyik programjaként, Nagygyűlést szerveztek.

A nagygyűlés fő mottói:  „Fogyatékos Emberekért élni Magyarországon”, „Közös élet falak nélkül” és egy harmadik gondolat, amiről a gyűlés szólt: „Bontsuk le a falat”

A jelképesen felépített fal tégláira felírt elnevezések még ma is a fogyatékosokat érintő problémákat jelenítették meg. A téglákon ezek  az elnevezések voltak olvashatók:  kiszolgáltatottság, elszigeteltség, magányosság, diszkrimináció, tájékozatlanság, információ hiány, munka, oktatás és egészségügy.

A jelképes falat a fogyatékossággal élő emberek, civil szervezetek, valamint a pártok delegáltjai közösen bontották le. A lebontott téglákból egy új fal épült, amelyből egy jelmondat állt össze:  EGYENLÕ ESÉLYT MINDENKINEK

A pártok képviseletében téglát emelt ki, Horváth Csaba és Varjú László (MSZP), Kuncze Gábor (SZDSZ), Csáky András (MDF) Soltész Miklós (FIDESZ). A kormány részéről Göncz Kinga miniszter asszony emelte ki a téglát.

A rendezvényen 4-5 ezer fogyatékossággal élő (mozgáskorlátozott, látássérült, hallássérült, értelmi sérült és autista) vett részt.

A rendezvényen részt vevők sokasága rámutat arra, hogy Magyarországon a különböző fogyatékossággal élő emberek és a velük élő család tagokkal együtt milyen sok embert érint ez a társadalmi kérdés.

A Nagygyűlést kulturális programok követték. Elsőként az ÉFOÉSZ (Nyíregyháza) Ifjúsági ritmus zenekara fergeteges előadásával szórakoztatta a közönséget. Ezután neves hazai előadóművészek léptek fel.

A nap folyamán szakkiállítások, videó vetítések, és különböző előadások voltak. Az előadásokon az akadály mentesítés helyzetéről is szó esett. Az akadály mentesítéssel több probléma is felvetődött. Ilyenek pl.. pénzügyi forrás hiány, a jogszabályok eltérő fogalom használata és nem utolsó sorban a „Társadalmi tudat akadálymentesítés”-ének a hiánya.

Szeverné

vissza az előző oldalra