Birkózás

A Dabasi Sportcsarnokban megrendezett Dabas Kupát és a Női OB-t a sikeresen megrendezett és eredményes versenyek közé sorolhatjuk ismét.

A sportcsarnok újra megtelt sportolókkal, edzőkkel, hozzátartozókkal, bár érdeklődőkből, nézőkből a díjtalan belépés ellenére sem bővelkedtünk. Sajnálhatják, akik nem látták, hogy a megnyitónál a csarnok küzdőterén felsorakozó csapatok alig fértek el. Láttuk a meglepődést meghívott vendégeink arcán is, akik nem számítottak ilyen nagy arányú részvételre, a több mint 200 induló versenyző létszáma egy kicsit még a szervezőket is meglepte.

A megnyitó beszédek és Suhajda Jenőre való megemlékezés néma egy perce után színvonalas bemutatókat láthattunk a helyi aerobikos, fitt-kides, valamint mazsorett lányaink tolmácsolásában.

Ezután már a küzdelmeké volt a főszerep. Bár nem a legnőiesebb ez a sportág, mégis látványos, sőt parádésan szép, gálához illő összecsapásokat láthattunk a lányoktól.

A női OB elsõ helyezettjei:

55 kg   I. hely Godó Kitti                  

58 kg   I. hely Saslin Mariann                        

62 kg   I. helyI. hely Lenkó Petra    

68 kg   I. hely Szerencsen Mónika

72 kg   I. hely Soós Rita        

Gyakorlatilag ezek a lányok alkotják a magyar női válogatottat is.

Büszkén mondhatjuk, hogy edzőjük, a dabasi szakosztály elnöke és vezető edzője, Vatai László. Gratulálunk a sikeres felkészítéshez és a szép eredményekhez! A lányokkal legközelebb ősszel, a Budapesten megrendezésre kerülő Világbajnokságon találkozhatunk.

Természetesen a diák, serdülő, junior fiúk mezőnyében sem szűkölködtünk színvonalas, kemény csatákból. A külhoni csapatok közül sajnos csak a zentai klub tudott meghívásunknak eleget tenni. Az igen nagy múlttal rendelkező klub jelen lévő vezetői elismeréssel nyilatkoztak a magas színvonalú mérkőzésekről, a bírók szakmai hozzáértéséről és sportszerűségükről. Reméljük, legközelebb több ország versenyzői el tudják fogadni meghívásunkat.

A dabasi csapat versenyzői kitettek magukért, úgy a felkészülésben, mint a szőnyegen. A régóta keményen készülő lelkes versenyzők edzői – Vatai László, Fajt Zoltán és Mráz József – elégedetten, sőt mondhatom büszkén állhattak a szőnyeg mellett versenyzőik mérkőzéseinél. A fiúk csapatversenyét a dabasiak nyerték meg.

Egyéni helyezettjeinek:

Diák:                           

35 kg I. hely Gecser Máté

55 kg I. hely Majoros Péter

75 kg II. hely Nagy Tamás 

Serdülõ:                      

47 kg I. hely Harmincz Gergely

72 kg I. hely Jurik Roland

Junior:             

55 kg II. hely Csernák Roland

66 kg I. hely Harmincz Zsolt

A fiúk mezőnyében a legtechnikásabb versenyzőnek járó díjat szintén egy dabasi fiatal, Gecser Máté vehette át.

A két érem nélkül maradt versenyzőnknek a nevét is meg kell említenünk, hiszen õk is ugyanolyan keményen készültek és küzdöttek, mint eredményesebb társaik. A két fiatal sportoló:  Vámos Sebastián és Petrányi Zoltán, õk  az idei szezonban már többször bizonyították küzdeni tudásukat.

A díjkiosztások közepette – ígéretünkhöz híven - sort kerítettünk az április 29-én lezajlott városi grundbirkózó bajnokság ünnepélyes eredményhirdetésére is. A résztvevő iskolák közül az első helyet a kunpeszéri Petõfi Sándor Általános Iskola  népes csapata szerezte meg, a második helyen a dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola, míg a harmadik helyen az újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata végzett. Edzőik, képviselőik, testnevelőik vehették át a dobogón a kupákat, okleveleket és nem utolsó sorban - Dabas Város Sportbizottságának jóvoltából - a pénzjutalmakat.

Egy pár szó  a szervezésről, szervezőkről. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy már rutinos szervezőkké váltunk az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A helyszín és az időpont körüli kezdeti nehézségeket legyűrve ismét elmondhatjuk, hogy színvonalas, az OB rangjához méltó helyszínen és minőségben tudtuk lebonyolítani újra a Dabas Kupát. Higgyék el, ennek a versenynek – nem csak szakmai berkekben – nemzetközi híre van. Az idei kupán azért nem tudott több külföldi csapat részt venni, mert versenynaptárukba, felkészülési programjukba nem tudták már beilleszteni a bizonytalan időpont miatt.

Ahogy mondani szokták „a rendezvény nem jött volna létre”, ha azok a támogatók, akik minden eddigi versenyünket támogatták és azok is, akik most először tették ezt, nem álltak volna mellénk. Azoknak a támogatóknak – magánszemélyeknek, cégeknek, alapítványoknak, egyesületeknek, - akik anyagi hátteret, azoknak a szülőknek, hozzátartozóknak, segítőknek, akik munkájukat adták, sikerült bebizonyítaniuk, hogy a sport érdekében össze tud fogni Dabas. Mindazoknak, akik hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához akár pénzzel, adománnyal, eszközzel, munkájukkal, köszönetünket fejezzük ki! Külön köszönetet kell mondanunk a dabasi versenyzők szüleinek, akik szintén „teljes bedobással”, sokszor erőn felül is segítettek, bizonyítva, hogy a szőnyegen kívül is egy csapatot alkotunk! 

Mindenki munkájának elismerése mellett szeretnék 3 fiatalt név szerint is megemlíteni, akik a hosszúra nyúlt verseny egész ideje alatt a bírók munkáját segítették hibátlanul – ami nem kis teljesítmény egy ilyen szintű összevont versenyen! Õk hárman Nagy József, Latyák Norbert és Pál Gábor. Úgy érzem, a mostanában sokat szidott tinédzserek között kivételek a hozzáállásukkal, kitartásukkal, megérdemelnek egy kis dicséretet. Meg kell köszönnünk még  versenyző gyerekeinknek is munkájukat, hiszen õk is derekasan kivették a  részüket a szőnyeg le-felrakásától a teremrendezésen át a rendrakásig.

Hála támogatóinknak, a verseny rendezéséből megmaradt összeg finanszírozási keretet nyújt nyári edzőtáborunkra, ahol fiataljaink a magyar válogatottal tölthetnek el egy hetet, belekóstolva az élvonal felkészülési munkájába.

Reméljük, nem csak mi értékeljük így munkánkat, és mások  is elégedettek, bízunk benne,  lesznek gyerekek akik kedvet kaptak, és kipróbálják, milyen egy egyéni sportágban  egy CSAPAT tagja lenni!

Gecser György

vissza az előző oldalra