Biokert

Ebben a hónapban a tavasz fokozatosan átvált a buja növényzetű kora nyárba. A nőszirmok és a rózsák csodálatos virágokat bontanak, és finom szegfűillat lengi körül a virágágyásokat. A szamócaágyásokon megjelennek az első csábító piros gyümölcsök. A kertész szívét örömmel tölti el a csodálatos látvány, ugyanakkor azonban az ágyásokban burjánzásnak indulnak a nehezen kordában tartható gyomok is.

Veteményeskert

A kései zöldségfélék vetése:

Amit ősszel és télen szeretnénk betakarítani, azt most kell elvetnünk. Ekkor kell elültetni a kései sárgarépát, a későn érő bokorbabot, a téli póréhagymát, a kései karalábéfajtákat, a gumós édesköményt, a feketeretket, a tépősalátát. De ne feledkezzünk meg a hónapos retekről, az őszi és téli salátafajtákról sem, mint pl. a radikkió, a cukorsüveg, vagy az endívia.

Betakarítás és utóültetés

Júniusban a kerti növények buja növekedésnek indulnak, és teljesen benövik az ágyásokat. Csak ott üresedik meg egy kis hely, ahol betakarítjuk a terményt. Konyhakertünkből friss salátát, hónapos retket, karalábét, fehér káposztát, lóbabot, korai kelkáposztát és karfiolt szedhetünk. A rebarbara és a spárga betakarítása hagyományosan június 24-én fejeződik be. Enyhe éghajlatú vidékeken már felszedhetjük az első korai burgonyát. A megüresedett helyre telepítsünk bimbós kelt, fejes káposztát, téli pórét, zellert, nyári fejes salátát, jégsalátát és kötözősalátát.

Gyomlálás, kötözés, kapálás és trágyázás

Mintha ebben a hónapban minden kétszeres sebességgel növekedne, főleg a gyomnövények. Próbáljuk meg minél előbb kiirtani a szívós gyomokat, nehogy elnyomják a fiatal zöldségnövényeinket. A gyomok azonban nem teljesen haszontalanok, hiszen értékes komposzt- és mulcsanyagot szolgáltatnak.

A sűrű vetések (sárgarépa, cékla, feketegyökér, retekfélék) soraiból egyeljük ki a felesleges növényeket. Lehet, hogy a kiszedett példányokból néhányat már fel is tudunk használni.

A burgonyát, a póréhagymát, és a borsót még egyszer töltsük fel. A bokorbab és a káposzta is kap egy kis földgallért.

A paradicsomot folyamatosan hónaljazni kell, a szárait pedig rendszeresen kötözzük a karóhoz. A bőséges öntözés és trágyázás elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez.

A szétterített mulcsrétegek megakadályozzák, hogy a heves zivatarok könnyen tönkretegyék kertünk talajának szerkezetét. A szabad talajfelszíneket kapálással gyakorta lazítsuk fel. Rendszeresen öntözzük erjesztett csalánlével azokat a növényeket, amelyeknek sok tápanyagra van szükségük.

Gyümölcsöskert - Szamócaszüret

Ha eddig még nem tettük meg, terítsünk vékony szalmaréteget a szamócasorok közé. Így a termések tiszták és szárazak maradnak. Ha a meleg idő miatt meg kell öntöznünk a szamócanövényeket, akkor csak a tövükbe juttassunk vizet. A nedves levelek fogékonyak a gombás betegségekre. A gazdagon termõ növényeket jelöljük meg a további szaporításhoz.

A gyümölcsfák gondozása

A gyümölcsöskert ezekben a hetekben gondozásra szorul. Júniusban esedékes a szőlő és a gyümölcsfák nyári metszése. Az idősebb fák, amelyeken sok termés fejlődik, ledobják termésük egy részét, így a fán maradt almák és körték jobban fejlődnek. A kisebb fáknál magunk is besegíthetünk, és leszedhetjük a terméskezdemények egy részét.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a talajnedvesség védelmében a fakorongokat betakarítjuk mulcsréteggel. Ha egyenletes vízellátást biztosítunk a fáknak, akkor a termésük jobban fejlődik majd.

Díszkert

Kötözés és tisztítás

Júniusban zivatarokkal és tartós esőzésekkel kell számolnunk. Az erős esőzések hatására a gyorsan növő évelők a talajra dőlhetnek. Ezt elkerülhetjük, ha magasra növő növények mellé idejében támasztékot helyezünk, és odakötözzük őket. A később alig látható támasztékoknak köszönhetően a felfelé törekvő, nagytermetű évelők, mint pl.. a dália, az őszirózsa, a lángvirág, a margaréta, a szarkaláb, esős és szeles időben sem dőlnek el.

Rózsáink gondozása

Júniusban a legtöbb rózsa virágba borul. A virágbontás sok energiát vesz el a növénytől, ezért elvirágzás után feltétlenül pótolni kell a hiányzó tápanyagokat. Trágyázzuk meg a rózsatöveket szaru-, vér-, és csontliszttel, algatrágyával és fahamuval. Az erjesztett csalánlé is jót tesz nekik. A gyakran virágzó rózsafajtáknál vágjuk le az elszáradt virágokat a legfelső két levél alatt. Az egyszer virágzó rózsák, főleg a hagyományos parkrózsák csipkebogyótermést fejlesztenek, amelyek őszre pirosra színeződnek, és üde színfoltot adnak a kertünknek. Azonnal távolítsuk el azokat a részeket, ahol rozsda-, vagy lisztharmatos leveleket fedezünk fel, nehogy a fertőzés az egész növényre átterjedjen. Megelőzésképpen permetezzük növényeinket levélerősítő szerekkel. Ha száraz a június, akkor se használjunk szórófejes permetezőt, mert a nedves leveleken könnyen megtelepednek a gombák.

Gyűjtsünk esővizet

Ahol csak lehet, állítsunk fel hordókat az esővíz gyűjtésére. Forró napokon soha nem lesz elegendő ebből az értékes kincsből. Ha elfogy, és nem jön utánpótlás az égből, akkor töltsük fel a hordókat vezetékes vízzel, hogy napközben kellően felmelegedjenek.

Az évszaknak megfelelõ növényvédelem

- Lisztharmat ellen megelőzésképpen permetezzünk zsurlófőzetet, fokhagymaforrázatot, vagy a kereskedelemben kapható levélerősítő készítményeket. Azonnal távolítsuk el a köszméte fertőzött ágvégeit, vagy az uborka és más zöldségek leveleit.

- rozsdabetegség ellen segítenek a megelőző permetezések zsurló- vagy varádics forrázattal vagy az algakészítmények és a kőzetőrlemények. A fertőzött leveleket távolítsuk el.

- A levéltetvek ellen vessük be a hasznos rovarokat. A permetezőszerekkel legyünk óvatosak. Szükség esetén permetezhetünk varádics-, üröm., vagy rebarbaralevél-forrázattal.

- A gyümölcslegyek ellen speciális hálókkal védekezzünk.

- A krumplibogarakat petéikkel és lárváikkal együtt gyűjtsük össze.

- A barázdás galagonyaormányost csak a sötétben lehet megfogni. A lárvákat a fonnyadt növények mellett találjuk meg. Permetezzünk varádics és üröm főzetet a talajra.

- Az almamolyok a termésekre rakják petéiket. A kisebb almafákat permetezzük varádics főzettel, ürömforrázattal, hogy elnyomjuk a termések csalogató illatát.

- A málnabogarak a málnabokrok virágjában ülnek. Rázzuk meg a vesszőket egy vödör felett, hogy a bogarak belepotyogjanak.

- Idejekorán – mielőtt még teljesen kopaszra rágnák az egresbokrokat – kell a levéldarazsak lárváit összegyűjteni és lerázni. Permetezzük varádicsfőzettel, és porozzuk be a bokrokat kőzetőrleménnyel.

vissza az előző oldalra