Biokert – május

Májusban kertünk már kárpótol minden eddigi fáradozásainkért, kellemes orgonaillattal, friss salátával és illatozó fűszernövényekkel örvendeztet meg bennünket. Tennivaló azonban akad még bőven. Ne felejtsük el, hogy még jönnek a fagyosszentek. Ezért elővigyázatosságból a melegigényes zöldségféléket, fűszernövényeket és virágokat május 20-áig még ne ültessük ki.

Veteményeskert

Most elültethetjük mindazt, amit még ebben az évben szeretnénk betakarítani. Május elején legfőbb ideje elvetni a bimbós kelt és a fejes káposztát, a dughagymát és a salottát is most kell elültetni. A sárgarépát, a borsót, a cukorborsót, a mángoldot, a labodát, a karalábét, a brokkolit, a cikóriát és a céklát is ebben a hónapban vessük el. Az ágyásokon maradt üres helyre ültessünk spenótot, hónapos retket és salátát. A tépősaláta mellett nyári fejes salátát, jégsalátát és kötözősalátát is ültethetünk. Jól viselik a nagy hőséget a sötét, barnásvöröses levelű salátafajták, mint pl. a Lollo rossa vagy a vörös tölgylevelű saláta. Május első felében a melegigényes uborkát és babot is elvethetjük. Mire csíraleveleik áttörik a talajt, a fagyosszentek már messze járnak. A nagy termetű tűzbab kevésbé érzékeny a hidegre. Május végén ültessük el a kései sárgarépát, a téli póréhagymát és az édesköményt.

Ültetés melegföldbe

A májusi meleg-nedves földben a palánták gyorsan fejlődésnek indulnak. Amennyiben az uborkát és a babot előneveltük, várjunk még a kiültetéssel május közepéig. A salátát és a káposztát, a karalábét, a póréhagymát és a zellert nyugodtan az ágyásokba ültethetjük.

Ne tévesszen meg bennünket az első májusi meleg, még jöhetnek a hideg éjszakák. A paradicsomot, a paprikát és a cukkinit május 20-a előtt ne ültessük ki szabadföldbe. Tartsuk fenn számukra a védett, napos helyet kertünkben. A csemegekukorica és az articsóka is a meleg szélvédett termőhelyet szereti.  A dinnyét és a padlizsánt legjobb, ha üvegházban, vagy melegágyban neveljük fel. A zord éghajlatú vidékeken a paprikát és a paradicsomot elővigyázatosságból inkább üvegbe vagy fólia alatt gondozzuk.

Gondozás

A meleg-nedves idő a gyomnövények növekedésének is kedvez. A frissen beültetett ágyásokat rendszeresen szabadítsuk meg a gyomoktól, hogy fiatal zöldségpalántáink zavartalanul fejlődhessenek. Ha az elvetett magokból kikelt növények túl szorosan állnak egymás mellett, ritkítsuk meg a sorokat. A korai burgonyát és borsót töltsük fel.

Az első termények betakarítása

Ha fólia alatt vagy melegágyba ültettünk salátát, hónapos retket, vagy fűszernövényeket hajtattunk, akkor ezekből már szedhetünk.

Fűszernövénykert

Májusban minden kívánságunk teljesülhet a fűszernövénykertben. A kertészetekben és virágkereskedésekben szinte mindenütt tartanak cserépben előnevelt évelő fűszernövényeket. Az ágyásokban maradt üres helyeket még beültethetjük velük. Kakukkfüvet, zsályát (különféle színes levelű változataikat), hegyi pereszlényt, citromfüvet, tárkonyt és különböző mentafajtákat is májusban telepíthetünk kertünkbe. Főleg a melegigényes fajták, mint a csombor, majoránna és a porcsin ültetésének jött el az ideje, de kaprot, zsázsát és borsmustárt is vethetünk még egyszer. Az előnevelt bazsalikomnak csak egy részét ültessük ki szabadföldbe.

Gyümölcsöskert

A szamóca telepítése és gondozása

Május elején telepítsünk hónapos szamócát és többször termő fajtákat, melyeket jól begyökeresedve, cserépben árulnak.

A régi szamócaágyakat takarjuk be szalmával, hogy később az érett termések tiszták maradjanak. A merev szalmaszálak egyúttal a csigákat is távol tartják. Jelöljük meg a gazdagon virágzó töveket, nyáron majd ezekről az anyatövekről válasszunk le az indákon fejlődő kis növényeket. Így újabb pénzkiadás nélkül alakíthatunk ki új ágyást.

Díszkert

Évelőket manapság szinte mindenütt árusítanak cserépben, így az egész hónap során vásárolhatunk ezekből a hosszú életű növényekből. De tavasszal nyíló évelőkkel, pl. szívvirággal is beültethetjük az ágyások üresen maradt területeit. Természetesen ez a hónap a legkedvezőbb az ősszel virágzó évelők, mint pl. az őszirózsa vagy a krizantém telepítésére is.

Május elején ültessük ki szabadföldbe a dáliagumókat. Mire az első friss hajtások áttörik a talajt, a fagyosszentek már elmúltak. Viszont félő, hogy a friss hajtásokat megtámadják a csigák. Ezt elkerülhetjük, ha a dáliagumókat nagy cserepekben előhajtatjuk, és a megerősödött töveket csak május végén ültetjük ki a szabadba. Ne feledkezzünk meg a nyári évelőkről sem, szorítsunk nekik is helyet. A kardvirág, a sáfrányfű, a holland nőszirom, a pávaliliom és a frézia virágai több héten át díszítik majd kertünket.

Szebbnél szebb nyári virágok

A gyorsan fejlődő egynyári virágokat még most is lehet vetni, pl. borzaskatát, körömvirágot, mályvát, büdöskét, klárikát, sarkantyúkát, hogy csak néhány példát említsünk a széles választékból. Az előnevelt egynyári virágokat, az oroszlánszájat, az őszirózsát, a rézvirágot és a kerti violát ültessük végleges helyükre.

Tisztítás, metszés

Az elvirágzott tavaszi virágokat tisztítsuk meg és vágjuk vissza. A tulipánoknál, a nárciszoknál és a többi hagymás növényeknél csak a virágszárakat távolítsuk el, a leveleket csak akkor, ha már elszáradtak.

A kúszónövényeket tisztítsuk meg, és ha szükséges, a hajtásokat erősítsük a támasztékhoz. A borostyánt és a kínai iszalagot metsszük meg.

Eljött az ideje az örökzöldek telepítésének

Ebben a hónapban telepítsünk örökzöld tűlevelűeket. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő földlabdával rendelkezzenek és amíg begyökeresednek, földjük ne száradjon ki. A konténerben árusított rododendronféléket virágzó állapotban is elültethetjük.

A balkon és a terasz újbóli betelepítése

A házban teleltetett balkon- és dézsás növényeket ebben a hónapban vigyük ki újra a friss levegőre. Május első felében csak a kevésbé érzékeny, keménylobú fajokat (leandert, babért, rozmaringot, kaméliát) vigyük a szabadba, őket is védett helyre. Május közepén a fagyosszentek után hordjuk ki az angyaltrombitát, a cserjés margitvirágot, az ólomgyökeret, a fuksziát és a muskátlit.

A balkonládákat is májusban telepíthetjük be újra magunk nevelte vagy vásárolt szebbnél szebb, tarka nyári virágokkal. Május utolsó hetében a szobanövényeket is kivihetjük néhány hónapra a szabadba. Különösen az azálea, a ciklámen, a levélkaktusz, a mirtusz és az illatos levelű muskátli fogja meghálálni a nyári szellőzést.

Pázsit vagy vadvirágos rét

A május igen kedvező az új gyepfelület vagy a vadvirágos rét kialakításához. A frissen bevetett területet tartsuk nedvesen, amíg ki nem hajtanak a növények.

Az évszaknak megfelelő növényvédelem

-         a csigákat rendszeresen gyűjtsük össze. A babot és a dáliát fűrészporos gyűrűkkel védjük, a vetést pedig csigakerítéssel. Végső esetben használjuk a Ferramol nevű csigaölő granulátumot.

-         tetvek ellen hatásosak a növényerősítő permetezőszerek, továbbá a varádics és ürömfőzet. Fontos, hogy a hasznos rovarokat kíméljük, ezért helyezzünk fel a fákra rejtekhelyül szolgáló házikókat a fülbemászók és más hasznos rovarok számára.

-         a zöldséglegyek ellen hálóval védjük a sárgarépát, a hagymát, a póréhagymát és a káposztát.

-         a földibolhák tovább vándorolnak, ha nedvesen tartjuk a talajt.

-         A bimbólyukasztó almaormányos és az almamoly ellen hatásos, ha a fák törzsére hullámos kartonpapírt helyezünk.

-         Az üvegházakban gyakori molytetvek (liszteskék) természetes ellenségei a fémfürkészek, de sárga enyvezett táblákkal is védekezhetünk ellenük.

-         A gombás betegségek megelőzésére gyakorta permetezzünk zsurlófőzettel. A rozsdafoltos leveleket azonnal távolítsuk el, a köszméte ágvégein megjelenő lisztharmatot és a cseresznyén megjelenő moníliát pedig idejében vágjuk ki.

vissza az előző oldalra