Dabasi fiatalok fellépése a Művészetek Palotájában

2005. április 24-én vasárnap nagyszabású koncertnek adott helyet a Művészetek Palotája. Az impozáns épület 1700 főt befogadó Nemzeti Hangversenytermében adták elő Mendelssohn: Az első Walpurgis-éj és Orff: Carmina Burana című művét. Az előadók a Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusa – több, mint 400 fővel -, Lukács Mónika, Lehőcz Andrea, Derecskei Zsolt és Massányi Viktor szólisták, valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor vezényletével.

A nagy kórusban két dabasi fiatal is énekelt: Újvári Erzsébet és Street Gábor. A műveket két alkalommal hallhatta a közönség, a délelőtt 11 órakor kezdődő főpróbán, valamint az esti előadáson. Mindkét alkalommal fergeteges sikert arattak. Szerencsés volt, aki kapott jegyet ezekre az alkalmakra, mert a kultúrpalota egyéb előadásaira igen borsos árakat fizettetnek a látogatókkal. Egyébként érdemes egy hétvégi napot rászánni a Művészetek Palotájának megtekintésére, ami a „zene, a tánc és a képzőművészetek fellegvára 64ezer négyzetméteren”.

Az épületbe a belépésért nem kell fizetni, sőt több ingyenes kiállítás is rendelkezésünkre áll, egyes vasárnapokon pedig játszóház szolgálja a gyerekek szórakoztatását. Mindezekről készségesen adnak felvilágosítást a drapp ruhás segítők, de a www.muveszetekpalotája.hu honlapon is olvashatunk róluk. Az épület külseje és különleges belsőépítészeti megformálása figyelemreméltó. A már említett Nemzeti Hangversenyterem esetében alapvető célkitűzés volt, hogy akusztikai szempontból felvegye a versenyt a világ vezető koncerttermeivel.

Az akusztikai tervezésre egy élvonalbeli amerikai tervező céget és annak vezetőjét Russel Johnsont kérték fel Az akusztika műfajtól és előadói apparátustól függően szabadon változtatható. Ez annak a hatalmas, a nézőtér fölé benyúló hangvető ernyőnek köszönhető, mely emelkedni, süllyedni, forogni is tud, valamint lámpákat, mikrofonokat és hangszórótömböket is ki lehet engedni belőle. A változtatható akusztikát szolgálják a pódium és az oldalfalak mentén elhelyezkedő zengőkamrák, valamint Jovánovics György térplasztikái, melyek amellett, hogy műalkotások, a hangminőséghez is hozzájárulnak.

A palota keleti szárnyában található még a 452 férőhelyes Fesztivál Színház is, mely szintén a legkorszerűbb technikával van felszerelve. A Duna-partra néző szárnyban helyezkednek el a Ludwig Múzeum kiállítótermei, és az ehhez kapcsolódó bemutatótermek előadó- és rendezvénytermek. Találunk még a földszinten művészeti kiadványokat árusító könyvesboltot, cd-üzletet, valamint egy kellemes, terasszal is rendelkező kávézót, ahol teljesen normális áron lehet kávézni és fagyizni, közben gyönyörködni a kilátásban. Kellemes kikapcsolódást kívánok!

B. Harsányi Nóra

 

vissza az előző oldalra