Zene Akadémia: Fesztiválajánló 2005. nyár

            A tavasz vége felé közeledve egyre sűrűbben botlunk olyan hirdetésekbe, amelyek már a nyári fesztiválokra hívják fel figyelmünket. A kisebb szervezőcsoportok egy-egy napos rendezvényei mellett az idei nyarat is a Sziget Szervezőiroda évről évre egyre inkább duzzadó eseménynaptára kebelezi be. Íme, egy kis ízelítő, csak győzzük eldönteni, melyik hétvégén, az ország melyik végébe kell utaznunk egy-egy nívós fesztivál kedvéért.

            Mi leginkább a zenei eseményekre voltunk kíváncsiak, de természetesen idén is lesz Sport Sziget, valamint Szenvedélyek Napja is, de a mára profi csapattal rendelkező Szervezőiroda honlapján minden egyéb fesztiválról megtudhatjuk a részletes információkat is.

Az igazi nagy durranások, vagyis a három legnagyobb hazai fesztivál csak a nyár közepén indul be. Június 30-tól július 03-ig a Mezőtúri WAN2 Fesztivál ad lehetőséget leginkább a hazai rock zenekarok számára. Ez a rendezvény mindig is a gitár centrikusabb zenékről szólt, valamint minden évben lehetőséget adnak az „ismeretlen” amatőr zenekarok számára is - ez idén sem lesz másként. A hazai élvonal mellett ezen a fesztiválon az egykori Sepultura főnök, Max Cavalera régi/új zenekara a Soulfly teszi tiszteletét nálunk, valamint az öreg rókákat felvonultató legendás Anthrax is.

De hogy az elektronikus zenék kedvelői nehogy otthon maradjanak ezen a hétvégén, a Multi Cafe sátorban egész nap Dj-k pörgetnek, leginkább Tilos / Trancewave harcosok, a szombat estére pedig a Freestylers teszi fel a koronát, akiknek tavalyi Szigetes koncertjükre helyhiány miatt nem sikerült bejutnunk - azóta kidobtak még egy jól sikerült sorlemezt és egy Fabriclive válogatást, ezek után nem tudni hány ezren fognak a sátoron kívülre szorulni. Még ki sem pihenhetjük a WAN2-t, következő hétvégén, július 06-09-ig irány az ország másik vége, Sopron, ahol a VOLT Fesztivál hangfalai döngetik majd az ország határait. Van is mivel, hiszen a hazánkban már többször is megfordult Roni Size és MC Dynamite Drum&Bass párosa mellett az idei év egyik legfontosabb zenei eseményének ígérkezik a Thievery Corporation fellépése, akikről előző számunkban írtunk, de akkor még csak reméltük, hogy elnéznek felénk is új lemezük turnéjával.

Ez a másfél-két óra nagyjából olyan fontos lehet, mint a tavalyi Chemical Brothers felbukkanása hazánkban. Nyár végére marad a Sziget, amelyet most még el is toltak egy héttel, augusztus 10-től 17-ig tart majd az egy hét együttlét. Itt is, valamint az előző két említett fesztiválon is természetesen megjelennek majd a legnagyobb hazai „sztárok”, és már jó néhány külföldit is sikerült leszerződtetni, így például itt lesz az Underworld, a Morcheeba, az előzőekben nagy sikert aratott The Brand New Heavies funky szekciója, de láthatjuk majd Mr. Nick Cave urat és barátait, Angliából az őrült, ám annál tehetségesebb rappert, Roots Manuvát, és fellép a nagy múlttal rendelkező Illés zenekar is, tehát a különböző korosztályokat megint sikerül összehozni egy-egy este erejéig.

A zenei programok mellett mindenhol lesznek még egyéb kulturális, színházi és közösségi programok is, különböző sportolási lehetőségekkel és előadásokkal A nyár utolsó hétvégéjét idén is a Budapest Parádé, valamint az azt követő Parádé Bónusz zárja. Felhívnám még mindenki figyelmét a helyi (Dabasi) rendezvényekre is. Idén a Kardos tanyán rengeteg színes program várható. Lesz többek között reggae fesztivál, ennek időpontja azonban még kérdéses.

Ami már biztos, az a hetek óta az interneten is fent lévő Nomansland (Senkiföldje) Fesztivál, amelynek nevéből máris leszűrhetjük, hogy egy nagyszabású Goa rendezvényről van szó. Óriási szervezés, több ezer vendég, több ezer watt hangrendszer, sátrak, tűzzsonglőrök, teaház, bazár, nemzetközi konyha és legalább 200 fellépő várja majd két helyszínen az érdeklődőket július 15-16-17-én

            Mindenkinek maradandó élményekkel teli, balesetmentes fesztiválozást kívánok!

vissza az előző oldalra