ZeneAkadémia : Thievery Corporation

            Ezúttal nem break beat vizekre evezünk, hanem megkeressük Mr. Eric Hiltont és Rob Garzát, azaz a legendás Thievery Coprorationt, akik stílusteremtő nu jazz zenéjükkel meghódították már az egész világot. Nem valószínű, hogy sokan vannak, akik akár véletlenül ne hallották volna a két úriember valamely alkotását.

            A kilencvenes évek derekán, amikor a nu jazz világszerte tetőzni kezdett, (LTJ Bukem ekkor kezdi kiadogatni a lazulós, mindmáig népszerű Earth sorozatát) felbukkant két New York-i illetőségű zenész, akik származásukból adódóan simán alátettek a piacon lévő muzsikusoknak. Zenéjük erősen merít az indiai, valamint a dél-amerikai zenei kultúrákból, mindezt modern hangmintákkal ötvözve. Első lemezük a „”Sounds from the Thievery Hi-Fi” ma már klasszikusnak számít, nem is igen lehet beszerezni eredetiben, azt hiszem úgy ahogy van, elfogyott mind.

Amíg a németek és az osztrákok súlyos nu jazz és downtempo zenékkel bombázták a hallgatóságot, addig a rácok a könnyedebb, ám misztikusabb hangvételű „The Mirror Conspirancy” –val jöttek elő az évezred küszöbén. Ekkorra már jócskán sztárok, ami Európában Kruder & Dorfmeister, az odaát a „Thievery Corporation”. Számos ismert zenész kéri fel őket remixelésre, vagy közreműködésre, ezekből a dalokból születnek az újabb színes dallamcsokrok albumon: „Sound from the Verve Hi-Hi”, és az „Outernational Sound”. Részt vesznek még a Vanília égbolt című film zenéjének elkészítésében is, ahol a rájuk jellemző precíz, de ugyanakkor kellemes hangmintákkal operálnak.  Harmadik lemezük a 2002-es „The Richest man in Babylon” pillanatok alatt platinalemezzé válik mindkét kontinensen.

Folyamatos turnézások, telt házas koncertek jellemzik útjukat szerte a világon, sajnos hozzánk még nem jutottak el, legközelebbi állomásuk Bécs volt, sajnálhatja, aki kihagyta. Ebből a lemezből születik egy remixalbum is, a „Babylon Rewound”, amely tíz különleges feldolgozást és egy multimédiás szekciót tartalmaz. Nem szeretik a nu jazz jelzőt, inkább világzeneként aposztrofálják stílusukat, és valóban: semmilyen skatulyát nem érdemes rájuk húzni, minden területen otthon vannak, habár az évek alatt kialakult egy bizonyos „Thievery” hangzás, amely után az ember hallásból rávágja az ismeretlen zenére, hogy ez bizony Thievery.

Ilyen dalok találhatóak legfrissebb, idén megjelent lemezükön is a „The Cosmic Gate”-en.  Szenzációs hangszerelési megoldások, lenyűgöző dallamszerkesztés jellemzi ezt a lemezt is. A lemezzel a srácok turnéra indultak, reménykedjünk, hogy végre hozzánk is eljutnak….

            Aki többre is kíváncsi, látogasson el a www.thieverycorporation.com oldalra, ahol minden egyéb információ megtalálható a párosról.

M.N.

 

vissza az előző oldalra