Dr. Ács Ferenc: A borkoktélok királynője, avagy a fröccs dicsérete

Mindenki számára ismeretes, hogy a szőlőtermelés, borfogyasztás gyökerei az ókorig visszanyúlnak. A bor készítése és fogyasztása az egyetemes emberi kultúra szerves részévé vált. A szocializmus öt évtizede alatt sikerült a több ezer év alatt kikristályosodott borkultúrát romokba dönteni. A rendszerváltás egyik nem elhanyagolható eredményékén a magyar szőlő- és borkultúra ismét fejlődésnek indult, az érdeklődés középpontjába került.

A társasági összejöveteleken már szinte sikknek számít a borral, borászattal kapcsolatos jártasságunkat fitogtatni. Elmaradt, ebből kifolyólag adósak vagyunk még a világ leghíresebb borkoktéljának, azaz a fröccs rehabilitálásával. Még a „vájt fülű” pontosabban „vájt torkú” társaságokban is gyakran találkozom a fröccsel kapcsolatos pejoratív megjegyzésekkel. Az elmúlt ötven év hozadékaként legtöbben a fröccsöt lepusztult, bűzös kocsmák, fogatlan alkoholisták italaként azonosítják be. Pedig a fröccs az emberiség két legősibb italának a víznek és a bornak különböző arányú elegye.

Talán kevesen tudják, hogy e nemes koktél kifejezetten magyar találmány. Jedlik Ányos bencés tudós és feltaláló (többek között a dinamó és az elektromos kocsi feltalálója) 1841-ben a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók nagygyűlésén már úgy mutatta be találmányát, a szikvizet, azaz szódát, hogy bor hozzáadásával nagyon kellemes ital nyerhető. Maga a fröccs elnevezése – egyes források szerint – Vörösmarty Mihály nevéhez fűződik. Az anekdota szerint a spriccert (Jedlik a kor szokásának megfelelően németes nevet adott találmányának) Fáy András pincéjében Vörösmarty igazi hazafiként fröccsnek keresztelte el.

A fröccs egyaránt készíthető fehér, vörös, vagy rozé borból, a hozzáadott szóda lehetőleg hűvös, közepesen szénsavas legyen. Alapszabály, hogy lehetőleg kerüljük az ásványvizeket, mert ezek ásványi anyag tartalma hátrányosan befolyásolhatja italunkat. Minden koktél esetében meghatározó jelentőséggel bír, hogy az egyes összetevőket, milyen arányban alkalmazzuk. A fröccs több mint 150 éves pályafutása alatt számos nevezetes keverési arány vált közkedvelté. Íme néhány nagyszerű keverési arány:

Kisfröccs                     1 dl bor és 1 dl szódavíz

Hosszúlépés                 1 dl bor és 2 dl szódavíz

Nagyfröccs                  2 dl bor és 1 dl szódavíz

Lakófröccs                  1 dl bor és 4 dl szódavíz

Viceházmester            2 dl bor és 3 dl szódavíz

Házmester                    3 dl bor és 2 dl szódavíz

Háziúr                          4 dl bor és 1 dl szódavíz

Mafla                           5 dl bor és 5 dl szódavíz

Polgármester                6 dl bor és 4 dl szódavíz

Érdekességként megemlítem a „Krúdy-fröccsöt” az író kedvencének arányai kissé szokatlanok, de szerintem még éppen elfogadhatóak: 9 dl borhoz 1 dl szódavizet kell önteni. A nagy írónk szerint ugyanis a víz megnevetteti a bort. A cukrozott, mesterséges adalék anyagoktól megbolondított szénsavas üdítők világában a szerző előszeretettel ajánlja a gyermekes családok részére a gyermekfröccsöt, amely 1-2 cl bor és 2 dl szódavízből áll. Nyakunkon a tavasz, éppen itt az ideje, hogy újból felfedezzük borkoktélok királynőjét és kibontakoztassuk koktélkészítő hajlamainkat.

vissza az előző oldalra