Örök élmény

Pályafutásunk, életünk során gyakran előfordul, hogy örök élményben van részünk.

A 2004. október 16-a is ezek közé a napok közé fog tartozni. Ekkor rendezték meg harmadik alaklommal a veszprémi Művelődési Központban az „Örök Pódium” nevű szavalóversenyt, s ezzel a nagyon neves színművészünknek,  Pintér Lászlónak állítanak emléket. Négy kategóriában lehetett nevezni. Általános iskola felső tagozat, középiskola, felnőtt, és hatvan éven felüli korosztályban. Kilencvenkilenc személy tette meg ezt. Bűvös számnak tűnhet. Az elődöntő során a három megtanult versek, vagy prózák közül egyet kellett kiválasztania és bemutatnia a résztvevőnek. A számunkra érintett első korosztályban harminchat versenyző volt. Az ország különböző pontjairól érkeztek.

Sokan a határon túlról, például Sepsiszentgyörgyről jöttek. A megnyitó után tehát az elődöntők következtek, szinte hibátlan előadásokat hallgathattunk. Kint az utcán ömlött az eső, de mi megfeledkeztünk róla, és Ady Endre, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Herczeg Ferenc és még sok más jeles írónk és költőnk üzeneteit fogadtuk, s megállapítottuk, hogy tulajdonképpen eredményhirdetés nélkül kellene befejezni a napot, de a szervezők ill. a zsűri döntése alapján 11 tanulót találtak érdemesnek arra, hogy a döntőbe jusson, és délután folytassa a versenyt.

A Kossuth Lajos Általános Iskolából öt diákkal indultunk a megmérettetésen. Gecser Barbara, Juhász Dorina, Ligetvári Csenge, Navratyil Timea és Mátyus Anett lelkesen készültek, becsületesen megtanultak három magyar alkotó művét. Boldogok voltunk, amikor a mi csapatunkból Ligetvári Csengét is a döntőbe jutottak közé sorolták, és izgatottan vártuk annak kezdetét. Ott ismét 36 fő mutatkozott be, valamennyi kategória győztesei. Így a tízévestől a nyolcvanévesig mindenki „szóhoz jutott”. Most a zsűri által megjelölt művet kellett elmondani, s ez igazán csodálatos volt. Ezek az előadóművészek elvarázsolták, magukkal ragadták a közönséget. Mi Csengénk is remekül szerepelt.

Az éjszakába nyúló eredményhirdetésre körülbelül 19 órakor került sor. Megérte a várakozás. Ligetvári Csenge az általános iskolások közül a negyedik helyezést érte el, a Veszprémi Honismereti Alapítvány különdíját kapta. Büszkék vagyunk rá, de természetesen a csapat többi tagjára is. Ez a nap valóban élményben gazdagon telt el, hiszen olyan volt, mintha színházba lettünk volna, vagy több irodalom órán, de közben egy jó kis kirándulás részesei voltunk.

Kotán Sándorné

vissza az előző oldalra