A hónap kérdése: Hatalom-e a pénz?

Orci József művész tanár:
Igen! Csak sajnos e hatalom bennünk működik és lerombolja az igazi értékeket.

Csontos József református lelkész:
A kérdést elolvasva első gondolatom az volt, vajon válaszoló társaim közül fog-e valaki NEM-mel válaszolni. Mert szerintem igen. Engem jobban érdekelnének válaszok arra a kérdésre milyen jellegű hatalmat képes a pénz biztosítani?

Telek János történelemtanár:
“Mi az hogy!” (Gyurcsány Ferenc)

Kis István gimnáziumi történelemtanár:
Materiálisan igen, de pusztító hatással van a lélekre.

Pap László pszichológus:
A dolgokkal mindig akkor van baj, ha nem a „helyükön vannak”. A homok a sivatagban a helyén van. Ugyanaz a homok a lekváros kenyeremen már piszoknak minősül. Önmagában, ha a pénz a „helyén van”, nem hatalom. Azzá válhat, (elpiszkolódhat), ha hatalom megszerzésére, vagy megtartására használják.

Rácz Nándor a Lokálpatrióta Egyesület képviselője:
A pénz nem csak hatalom, a hatalom pedig nem csak pénz. Hogy a pénz hatalom legyen, a hatalom pedig pénz, ahhoz még  kell egy rossz ember is.   

Dr. Ács Ferenc a Lokálpatrióta Egyesület elnöke, képviselője:
A pénz birtokosa nem biztos, hogy hatalmat akar, de a hatalom birtokosa mindig pénzt akar.

Ligetvári István építész:
Legalább annyira igen, mint nem. Hatalma az egyénben, a társadalomban, és a gazdaságban mérhető. Az úgynevezett civilizált társadalmak már teljesen függővé váltak „tőle”. A természetes létnek nem feltétele a „pénz”, no de hol van már a természetes lét!?

Dr. Kemény Zoltán:
Nem! A pénz csak eszköz, lehetőség! Sajnos napjainkban a pénz szinte egyeduralomhoz jutott – mint virtuális (nem valóságos érték)- háttérbe szorítva a valódi értékeket, mint: szeretet, hazaszeretet, természetszeretet, tudás, tisztelet, becsület, önbecsülés, önérzet, kitartás, együttérzés, önzetlenség, barátság, segítőkészség, udvariasság, stb. Napjainkban már „Eladó az egész világ”, és pénzért hatalmat is lehet venni. A kérdés csak az, hogy aki eladja, hogy jut hozzá, eladhatja-e, illetve aki megveszi, miért olyan biztos benne, hogy jó üzletet csinált?! Az a nagy szerencse, hogy ami igazán fontos és értékes, az ingyen van. Aki esetleg ezt nem hiszi, néhány percre fogja vissza a lélegzetét.   

vissza az előző oldalra