Megtisztelő bizalom

Ebben a tanévben új megbízott igazgatója lett a sári Rákóczi  iskolának. Zsolnai Máriát sokaknak nem kell bemutatni, hiszen kiváló pedagógiai munkájának hírét több száz diák vihette már szét országszerte. Ismerhetik és szerethetik nem- csak tanítványai, hanem azok a szülők is, akik áldozatkész munkájának köszönhetően örülhettek gyermekeik eredményeinek. Nyitottsága a világra, pedagógiai és emberismerete egyaránt figyelemre méltó. Őt kérdeztem új feladatköréről.

- Hogyan fogadtad a felkérést?

- Kezdetben csak a munkát és a feladatot láttam benne. Aztán felismertem a lehetőséget a tapasztalatszerzésre. Természetesen a bizalom -amit kapok- megtisztelő és kötelez. Eddig a pálya széléről élvezhettem a játékot, most pedig vezethetem a mérkőzést. Ez egy másik nézőpont.

- Milyen elképzeléseid vannak új munkaköröddel kapcsolatban?

- Nekem nagyon kedvemre való, hogy a szeptember 1-tõl életbe lépő új Oktatási Törvényben előírtak szerint nem kell osztályzattal értékelni az alsó tagozatos tanulókat. A helyébe lépő szöveges értékelés ugyan több munkával és nagyobb ráfigyeléssel jár, de sokkal ösztönzőbben hat a gyerekekre. A szülők is teljesebb képet kaphatnak gyerekükről, mint pusztán egy jegyből. A megbízásom egy évre szól. A mi munkánk pedig egy folyamat, melynek eredményét sokszor csak évek múltán tapasztalhatjuk. Nem tudom mire lesz elég ez az egy év, arra biztosan, hogy érzékeltessem kollégáimmal, mi az, amit fontosnak és fejlesztendőnek látok, és akkor majd eldöntjük, akarunk-e továbbra is együtt dolgozni. De erről majd egy év múlva beszélnék szívesebben!

- Mennyiben lesz más ez a munka az eddigieknél?

- Lényegesen, hiszen sokkal kevesebb időt tölthetek majd a gyerekek között. Szeretek tanítani, hiányozni fognak azok az órák, amelyeket mások tartanak meg ezután helyettem, de bízom benne, hogy ez a munka is tartogat örömöket számomra. Igyekszem úgy csinálni, hogy ez így legyen. Teszem azt, amit a szívem, az eszem diktál, és amit az oktatási törvény megenged.     

 Kosztolányi Edit

 

vissza az előző oldalra