Akárki meglássa, karácsonykor már az új Tescóban vásárolunk.

Újra itt a Tesco Dabason, és úgy tűnik nem is vette észre senki, csak én. Biztos rajtam kívül is sokan tudják, de azok hallgatnak az ügyről.
Pedig ha Dabason nyit a Tesco, az itt is alaposan átalakítja a vásárlói szokásokat, ebből következően pedig a helyi kereskedők életét. Nem kétséges a fogyasztóknak az árverseny előnyösnek ígérkezik, hiszen nem kell ezentúl Pestre menni, ha nagybevásárlást akarnak tartani, mindig lesz biztosan valami akció is, meg egyébként is, ahogy régen templomba, ma szinte  úgy járnak az emberek a bevásárlóközpontokba – Mammon templomaiba -, hogy a spirituális élményhez, a lélek táplálékához hozzájussanak.
Egy másik példával élve – a hitetlenek kedvéért -, a bevásárlás olyasmi, mint a cigarettázás: könnyű rászokni, kellemes csinálni, rendszeres időközönként pedig muszáj, akár akarjuk, akár nem – ezen pedig valakik jól keresnek.
A tényleges hatása, az az ár amit a rövid élvezetekért fizetünk csak évekkel később jelentkezik, de akkor mindent visz.

Eszem ágában sincs a helyi kereskedőket védeni, vagy óva inteni, megtettem elégszer, most pedig már úgy is mindegy. inkább csak sajnálkozom egy kicsit, kesergek, hogy megint itt van valami, amit lehetett volna jól is csinálni, de valahogy mindig minden rosszul sikerül. Kevés dolgot lehet mondani (a közéletből), amire mindenki rá tudja mondani, hogy na, az igen, az jól sikerült (Koplárovics gólja a Manchester ellen nem ér, mert a visszavágón ötöt rúgtak cserébe).
A dabasi kereskedők egyszer még össze is jöttek vagy kétszázan, gyűjtöttek egy csomó aláírást, hogy az alkalmazottak és a családtagok száma alapján több ezer ember érdeke, hogy ne legyen Tesco Dabason, és nem is lett. Akkor.
Most megint itt van, de most nagy hírverés nélkül, ügyesen először a papírmunkát készítették el, és mire mindenkiben tudatosodik a baj, addigra már el is kezd épülni.

Kezdődött azzal, hogy a testület (a többség) elfogadta a szabályozási tervet, ami az eredeti Tesco helyszínt alkalmassá tette kereskedelmi beruházás céljára.
De nem jelölt ki korlátozásokat, pl. hogy ne lehessen új beruházásban nagyobb a kereskedelmi terület, mint a Dabason jelenleg meglévő legnagyobb, megcélozva ezzel az arany középutat az egészséges árverseny és a helyi kereskedők kiirtása között.
Később a testület a magánszemélyként (nem Tescoként) eljáró ingatlan tulajdonosok kérésére a kérdéses terület belterületbe vonta – anélkül, hogy akár a polgármestertől, akár a többség képviselőitől egyszer is elhangzott volna a varázsszó: Tesco.
Pedig mindegyikük tudta, hiszen a polgármester felhatalmazást kért arra, hogy tárgyaljon, mit alkudjon ki a beruházótól (körforgalmat az 5-ösre, bevezető utat a csarnokhoz), amit nem kért meg a szomszédos telkek helyi tulajdonosaira vonatkozón.
A felhatalmazást megkapta, az alkut megkötötte – szerződéses formában, de a testület (itt úgy értendő: az ellenzéket, a bajkeverőket) nem tájékoztatta a kompenzáció tartalmáról. A többséget pedig a téma nem érdekelte annyira, hogy megkérdezték volna az eredményét. (234-235/2006. sz. határozat)

Kérdésre válaszolva foglalta össze szóban nemrégiben, hogy a körforgalom és a bevezető út mellett még annyit is sikerült elérni, hogy költeni fog a beruházó a szenyvíztisztító telep szagának csökkentésére is.
Elnézést a pontatlan megfogalmazásokért, de csak szóbeli, nagy vonalakban előadott tájékoztatást kaptam, nem tudok mit tovább adni az érdeklődőknek. Ezért csak a véleményemet tudom mondani:
Nem érdeke az önkormányzatnak az 5-ös főúton körforgalom megépítése, ezt kár kompenzációnak tekinteni.
Nem érdeke az önkormányzatnak az 5-ös út és s Sportcsarnok úttal való összekötése, fontosabb feladatai is vannak, a Sportcsarnokot az elmúlt 3-4 évben is mindenki meg tudta közelíteni, aki akarta.
A szennyvíztisztító telepnél éppen fordítva, már évekkel ezelőtt komolyan kellett volna foglalkozni vele, nem csak a szag ideiglenes megszüntetésével (még egyszer sem szűnt meg véglegesen), hanem egy átfogó és végleges megoldással. Mivel a most betelepülő beruházónak létkérdés az, hogy a bűz ne zavarja a vásárlóit, az önkormányzatnak pedig ez eddig egyáltalán nem volt annyira fontos, így elég egyértelmű, hogy a kompenzációs alkuban elért eredmény önkormányzati szempontból kifejezetten szerényre sikeredett.

Visszakanyarodva a konkrét beruházásra: a közlekedés felügyelet e hónap (március)  20-án délelőtt 11-kor a polgármesteri hivatalban tart egyeztetést a körforgalom ügyében, a telektulajdonos magánszemélyek kezdeményezésére, Tescóról szó sincs. Erről én is csak véletlenül szereztem tudomást, ráadásul egyetlen dabasiként.
meghívó az egyeztetésre

A jegyző hivatala is értesítésre került, de úgy tűnik, csak az én fejemben állt össze, hogy a körforgalom engedélyezésével gyakorlatilag az összes akadály elhárult a Tesco megépítése elől, mivel a szabályozási tervvel összhangban lévő építési engedélyt nem tagadhatja meg semmilyen hatóság. A szabályozási terv pedig, mint feljebb írva, már régen elfogadásra került.

Az én bajom, hogy egy ilyen beruházás, ami léptékében és hatásában egyedülálló a térségben, úgy fog megvalósulni, hogy rajtam kívül, aki is csak véletlenül értesültem, senki nem tud róla.
De csak úgy tűnik, hogy nem tudnak róla, valójában persze minden fontos ember tisztában vele. És ez az igazi baj. Meg tudja-e mondani valaki, hogy ha tudják, akkor miért hallgatnak róla? Miért nem akarják tudni a lakosság véleményét?
Csak tippelek: egyszerűen nem akarják, hogy a bajkeverő és az akadékoskodó helyi polgárok miatt veszélybe kerüljön a biznisz.
Az meg hogy milyen hatása lesz az itt élőkre - nem azokra akik részesednek a profitból, hanem azokra, akik összeadják a profitot -, igazán nem érdekli őket.
Nem jól van ez így, ezért vagyok kicsit szomorú..

RN

 

                            

 

vissza az előző oldalra